Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 14 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

Zo leg je je een goede moestuin aan (zelfs in de stad)

Een duurzaam en bewuster leven begint (lekker cliché) bij jezelf. Dus ook op culinair gebied en dat begint in je eigen tuin. Je hoeft heus niet voor elk trosje tomaten of krop sla naar de niet-duurzame Appie. Want hoewel we niet bepaald in een tropisch klimaat leven, kunnen we bepaalde groente en fruit helemaal zelf groeien in onze eigen moestuin! Hoe dan?! Dat kan ik toch niet? Wel dus, als niet-groene-vinger-stedeling-en-millenial kan ik je vertellen: met deze tips leg jij, helemaal zelf, je eigen groene moestuin aan en word je op eigen houtje toch een beetje meer zelfvoorzienender.

Wat heb je nodig voor een eigen moestuin?

Natuurlijk zijn er voor het aanleggen van een eigen moestuin wel een aantal vereisten, de voornaamste: een balkon, tenminste een kleine voor- of achtertuin of een dakterras. Om groente en fruit te verbouwen, is dus wel een buitenplekje nodig. Woon je in de stad of heb je gewoonweg geen buitenplekje? Misschien mag je wel bij een vriendin of vriend of je lieve buurman of vrouw een moestuintje aanleggen waar jullie beiden van kunnen plukken. Daarnaast zijn er ook een hoop communal gardens waar je toegang tot hebt en gewoon mag gebruiken!

Tijd van het jaar

Timing wise is deze tijd (eind van de lente en begin van de zomer) nog een prima tijd om een moestuin aan te leggen en te beginnen met zaaien. Vooral worteltjes, radijsjes, bietjes en andijvie zijn erg geschikt om nu te zaaien. Ben je benieuwd naar weke zaadjes nog meer goed groeien in Nederland en rond welke tijd? Het overzicht van de ‘Zaaikalender‘ is je nieuwe Bijbel!

Ben je nét iets te laat om jouw lievelingsgroenten zelf te planten vanaf scratch? Dan kan je ook een beetje valsspelen door een klein plantje te kopen in plaats vanaf een zaadje te zaaien. Bij veel tuincentra vind je namelijk gewoon tomaten-, courgette- en komkommerplanten.

Duurzaam boodschappen doen: 8 handige tips

De ligging

Om een mooie, vruchtbare moestuin te maken waar je ook daadwerkelijk lekker van kan eten, moet je bij de ligging op de volgende punten letten:

  • Een vlakke grond
  • De moestuin is gericht richting het Zuiden voor de meeste zon. Het Zuidoosten of Zuidwesten zijn beiden goede liggingen voor je nieuwe groentebron
  • Zorg er in elk geval voor dat de moestuin niet in de schaduw ligt en het liefst minimaal zes uur zon per dag heeft
  • De Noordkant van de moestuin heeft bescherming nodig tegen de wind, een klein hekje of schermpje volstaat al.

Grond voorbereiden

Je oma, moeder en leraren hebben het niet voor niets je hele jeugd doorgedramd, want het schijnt écht te kloppen: een goede voorbereiding is het halve werk. De plek die je moestuin wordt, kan je gaan omheinen met tegels, houten planken of wat je maar wilt. Baken je plek af en bestrooi het met vruchtbare aarde die je tegenwoordig op veel plekken kan kopen.

Check of de aarde nog niet te plakkerig is, dan is het nog niet klaar om bezaaid te worden. Je wilt namelijk dat de grond droog en kruimelig is. Schoffel de aarde dan de eerste 7,5 tot 15 centimeter goed tot de grond mooi egaal is.

Indeling van je moestuin

Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, zorg dan voor geen mega grote moestuin. Eentje van een meter breed is prima voor in een stad. Heb je meer ruimte en wil je toch graag een grotere moestuin? Zorg dan voor paden tussen je ‘velden’ van zo’n dertig centimeter zodat je er nog makkelijk tussendoor kan lopen om te schoffelen en onkruid te wieden.

In totaal zijn er zo’n acht populaire groente- en fruitsoorten die je makkelijk kan verbouwen in Nederland. Dat kan je dus als een standaardindeling gebruiken. Maar pas daarmee op, want niet alle planten groeien goed naast elkaar!

Tuinieren op je balkon: zo doe je dat

Zaaien

Er zijn twee zaaitechnieken: je kan in lange banen zaaien zoals je bij grote gewassen ziet, of juist in schuine lijnen. Het is wel belangrijk om te weten dat hoe groter je zaden zijn, hoe dieper ze in de grond moeten worden gestopt omdat ze logischerwijs meer ruimte nodig hebben. Grote tuinbonen bijvoorbeeld, mogen best zo’n vijf centimeter diep in de grond worden gestopt terwijl kleine slazaadje dicht onder de oppervlakte kunnen worden gezaaid.

Zaai niet te dicht op elkaar om te voorkomen dat eventuele ziektes worden overgegeven en de zaadjes de ruimte krijgen om te groeien. Ben je klaar met zaaien? Druk de grond dan weer stevig aan en besprenkel je tuintje met wat water. Gebruik bijvoorbeeld een gieter of een tuinslang, in elk geval géén keiharde straal.

Bescherm je moestuin

En als je dan eindelijk zover bent dat je helemaal zelf je eigen moestuin hebt aangelegd, bescherm haar dan ook goed! Zodra het warmer wordt, worden je planten namelijk aantrekkelijk voor insecten en schimmels. Om te voorkomen dat slakken, vogels of insecten je-met-liefde-verzorgde-groenten en fruit oppeuzelen voor dat jij daar de kans voor krijgt, kan je bijvoorbeeld vogelnetten plaatsen.

Om te moestuin ook daadwerkelijk in leven te houden, is het héél belangrijk je nieuwe baby’s genoeg water te geven, vooral bij warm en droog weer. Droogte kan namelijk meeldauw veroorzaken, wat schadelijk is voor bijvoorbeeld courgettes en komkommers.

En tada, there you go! Je helemaal zelf aangelegde moestuin. Gewoon in de stad.

Meer lezen over duurzamer eten en koken?

Wil je meer lezen over duurzaamheid? Meld je nu aan voor onze Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️