Duurzaam uit eten? Dit zijn 10 spannende groenterestaurants door heel Nederland

Of je nou flexitarier, vegetariër, veganist bent of none of the above: groenterestaurants zijn er voor iedereen! Dus óók heel geschikt als je zelf vegan eet, maar je vrienden of familieleden daar niet altijd fan van zijn. Wij verzamelden de 10 tofste groenterestaurants van Nederland, waar ze heel spannende dingen doen met moois uit de natuur.

Side note: Deze groenterestaurants zijn dus niet per se allemaal vegetarisch, maar laten groenten wél de sterspeler zijn op je bordje. Sommige zijn iets duurder, maar dat is zeker de moeite waard.

Restaurant De Jong – Rotterdam

Chef Jim de Jong kookt in Restaurant De Jong met seizoensgroenten, bloemen en kruiden. Als een echte locavoor plukt hij die gerust zelf in Rotterdam. Of hij haalt ze uit zijn eigen moestuin. Hier kun je een heel groentemenu eten, dat wekelijks wordt samengesteld door de chef.

restaurant De Jong groenterestaurants

Moer – Amsterdam

Bij dit duurzame restaurant spelen groentes de hoofdrol en zijn vlees en vis de figuranten. Maar carnivoren hoeven dus zeker niet thuis te blijven: vlees is niet verboden bij MOER, maar staat alleen in de bijrol.
Je kunt bij MOER aanschuiven voor ontbijt, lunch en diner. ‘s Avonds kies je uit een menu van 4, 5 of 6 gangen. Met heerlijke gerechtjes zoals rode biet op 3 manieren: geroosterd, gepureerd en als kroepoek. Ook favoriet bij Culy was de pannacotta van aardappel. Laat je trouwens niet afschrikken door zo’n heel menu: à la carte dineren kan hier ook.

Restaurant Moer - Amsterdam

Dit vind je vast ook leuk: De 10 beste steden voor vegetariërs (soms best verrassend)

Bolenius – Amsterdam

GaultMillau riep Bolenius al eerder uit tot het beste groenterestaurant van Nederland en chefkok Luc Kusters kreeg in 2016 zijn eerste Michelinster. Bolenius omschrijft haar kookstijl zelf als ‘Nieuw-Amsterdams’: alle culturen bewegen vrij door elkaar, net als in de stad. De ingrediënten komen uit de moestuin, net om het hoekje van het restaurant gelegen. Je kon Amsterdam nog nooit zo letterlijk proeven.

De Nieuwe Winkel – Nijmegen

Als je bij De restaurant De Nieuwe Winkel een groenteproeverij van vijf gangen bestelt, krijg je ingrediënten uit de buurt op je bord. En dat zijn spannende, niet-alledaagse ingrediënten als pronkbonen en Douglasspar.

Bijzonder: naar het voorbeeld van de sap-spijscombinaties uit de New Nordic Cuisine in gastronomisch Kopenhagen, serveert dit restaurant naast bijpassende wijnen en bieren ook huisgemaakte sappen.

De Kas – Amsterdam

Hoe kan het ook anders met zo’n naam: bij restaurant De Kas eet je kakelverse groenten, fruit en kruiden, allemaal geplukt uit eigen kas.

Gert Jan Hageman betrok in 2001 het kassencomplex van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij uit 1926 en stortte zich helemaal in het kweken van zijn eigen producten. Een bijzonder verhaal van een bijzonder restaurant: je waant je in een oase van rust in dit restaurant. Hup, op de bucketlist ermee.

Restaurant Eindeloos – Leeuwarden

Bij Eindeloos worden de ingrediënten elke dag vers geleverd en het seizoen bepaalt wat er op tafel komt. Hierdoor kan het menu dagelijks veranderen en krijg je altijd een verrassingsmenu. Hoeveel gangen bepaal je zelf, maar wat je eet bepalen de keuken en de natuur. Ze serveren ook vlees en vis, maar groente is het uitgangspunt.

Ze mochten al een nominering van GaultMillau op hun cv zetten (voor duurzaamste restaurant), maar kregen er vorig jaar ook nog eens een nominering bij voor beste groenterestaurant van Nederland.

Niven – Rijswijk

Niven Kunz van Restaurant Niven was de jongste sterrenchef van Nederland en was één van de eerste chefs in ons land die kookt volgens het 80/20-principe. Dat houdt in dat wat op je bordje ligt voor 80 procent uit groente bestaat en maar voor 20 procent uit vlees of vis.

Daarmee werd zijn restaurant de afgelopen twee jaar verkozen tot beste groenterestaurant van Nederland. Inspiratie haalt de chef uit zijn achtertuin: Het Westland, Midden-Delfland en Het Groene Hart.

Dit vind je misschien ook interessant: Bij restaurant MOER draait het om conscious cooking

Vork & Mes – Hoofddorp

Als je ervoor staat, weet je niet wat je ziet: restaurant Vork & Mes zit in een futuristisch gebouw, bedacht door architecten uit New York. Eenmaal binnen is het uitzicht minstens zo indrukwekkend: met je ogen gericht op het Haarlemmermeerse bos zou je haast vergeten om ook op je bord te kijken.

En dat is de aandacht dubbel en dwars waard, met een menu dat door het aanbod van de natuur wordt bepaald. Eigenaar Jonathan Karpathios en chef Martijn van der Meer combineren de mooiste ingrediënten uit eigen moestuin dagelijks tot een nieuw menu.

Le Jardin – Utrecht

Groente en fruit zijn ook het uitgangspunt bij Le Jardin, in de binnenstad van Utrecht. Groentenomie noemen ze ‘t zelf. Tussen de groene planten in eet je hier mooie gerechtjes met planten in de hoofdrol. Daarnaast is er ook ruimte voor vlees en vis, maar mocht je full on vegetarisch willen gaan, dan kan dat ook.

En ben je door al dat groene moois geïnspireerd, dan duik je de bijbehorende bloemen- en plantenwinkel, die ernaast zit, in om thuis een urban jungle na te bootsen.

De Kop van ‘t Land – Dordrecht

In restaurant De Kop van ‘t Land kom je geen vlees en vis tegen! Wél citroenkomkommer, paarse bloemkool en coeur de boeuf tomaten bijvoorbeeld. Chef Ewout Faase maakt er iets spannends van en kookt dus uitsluitend vegetarisch. Zijn je smaakpapillen daarna uitgeput? Dit restaurant beschikt over een hotel, waar je kunt blijven slapen.

Meer lezen over groenten eten?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het duurzame nieuws? Schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Duurzaam uit eten? Dit zijn 10 spannende groenterestaurants door heel Nederland
Sluiten