Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 9 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe moderne heksen zich voorbereiden op de winter

Hoewel het woord ‘heks’ van oudsher doet denken aan vrouwen met puntmutsen en lange grijzen haren en een dikke wrat op de neus, gaat er veel meer schuil achter deze term. Een moderne heks? Die zit een beetje in ons allemaal. Daarom delen we hoe een moderne heks zich voorbereidt op de wintermaanden.

Zó haal je het meeste uit de kracht van de winter.

De moderne heks

In het nieuwste boek van Susan Smit, De wijsheid van de heks, omschrijft de auteur en moderne heks wat heks zijn nou eigenlijk écht betekent. Naast dat Smit denderend goed kan schrijven, is dit boek een samenkomst van eeuwenoude kennis op het gebied van natuurgeneeswijzen, oude culturen, feminisme en nog veel meer. Een heuse aanrader dus als je het aan ons vraagt.

Bovenal omschrijft Smit in dit boek waarom heks zijn veel meer is dan die enge vrouw met een grote neus. Nog niet eens zo heel lang geleden werden vrouwen die geen partner hadden, kwaaltjes graag oplosten met kruiden of toevallig betrokken waren bij een mislukte oogst al bestempeld als heks en eindigden daarom op de brandstapel.

Dat beeld van de eenzame, enge, oude heks is ons als kind dan ook altijd aangeleerd in films en boeken, maar in werkelijkheid staat het begrip heks voor veel meer dan dat. Want ook een man kan heks zijn, zo meent Smit. Alleen komt dat wel een stuk minder vaak voor.

Heksen zijn verbonden met de natuur

Een moderne heks bevindt zich graag in de natuur, leeft graag met de standen van de maan en is graag in de weer met kruiden en planten. Geen bezems dus, maar bomen bij heksen! Hekserij wordt dan ook gezien als een heuse natuurreligie.

Niets om bang voor te zijn! Sterker nog, misschien schuilt er in ons allemaal wel een moderne heks…

Moderne heks in de winter

Hoog tijd om te leren hoe een moderne heks zich voorbereidt op de winter. Een (moderne) heks is namelijk sterk verbonden met de natuur, de maanstanden en daarom óók met de veranderingen van het seizoen.

Zó bereid jij je voor de winter solstice als een heuse moderne heks.

Midwinter

Op 21 december vieren (moderne) heksen midwinter – ook wel Yule genoemd -, het is de kortste dag van het jaar waarbij het licht wordt verdreven door het donker en de duisternis. Na deze dag worden de dagen langzaam weer wat langer.

Juist op deze dag wordt het licht – en dan vooral de terugkomst ervan – gevierd. Want ook in het donker zijn we op zoek naar licht: we doen vrolijke lampjes aan of steken knusse kaarsen aan.

Altaar

Voor de midwinter kun je een eigen altaar inrichten, waarmee je een heilige ruimte voor jezelf creëert. Steek wat kaarsjes aan, leg kristallen neer en brand wat salie om de energie te reinigen. Je kunt er meer fijne voorwerpen, planten of bloemen neerleggen. Zo heb jij een fijne plek die jouw pad van persoonlijke groei symboliseert.

Ritueel

De winter is bij uitstek dé periode om stil te staan en rustig aan te doen. Het is een moment om naar binnen te keren en lekker te cocoonen. Die verandering kan je vieren door een ritueel uit te voeren dat bij deze verandering past.

Je kunt dat doen door intenties te zetten en deze op te schrijven. Schrijf een intentie op voor jezelf, eentje voor de wereld en een intentie voor een geliefde.

Brouw een kruidenthee

Zet een thee van kruiden die je misschien zelf groeit of hebt geplukt. Denk aan rozemarijn, lavendel of tijm, eventueel met een stokje kaneel. Brouw jouw eigen moderne heks drankje!

Duik de natuur in

De winter inluiden doe je op geen betere plek dan in de natuur. Maak een fijne wandeling waarbij je elementen uit de natuur kunt opraken. Denk aan eikeltjes, blaadjes, takjes en planten. Hoe meer tijd je spendeert in de natuurlijke wereld, hoe meer je je ermee verbonden voelt.

Groene krans

Maak een mooie krans van van groene takken en blaadjes (dennentakken, dennenappels en spar) die je buiten vindt. Het staat symbool voor hoop en voorspoed.

Happy Winter!

9 x fijne (Ayurvedische) self-care rituelen voor de winter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️