Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 26 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Bergkristallen zijn niet alleen prachtige edelstenen, ze hebben ook deze speciale werking

In de tijd van het Romeinse Rijk werd bergkristal ook wel versteend ijs genoemd, omdat het er vaak uitziet als een ijspegel die versteend is. Het is een kristalheldere edelsteen die door de volkeren uit het Oosten beschouwd werd als steen van het geduld en volmaaktheid.

Vroeger al werd bergkristal door Tibetanen gebruikt om wonden te behandelen en tot op de dag van vandaag wordt aan deze edelsteen een helende werking meegegeven.

Dit is de werking van bergkristal

Bergkristal wordt in de spirituele wereld gebruikt vanwege de helende en energetische eigenschappen van de steen. Zo zou het kristal je omgeving zuiveren door negatieve energieën weg te halen. De energie in de ruimte wordt door de steen als het ware weer in balans gebracht.

Ook tijdens het mediteren is dit kristal een fijne edelsteen om in je handen te houden. Zo wordt er gezegd dat het kristal kan helpen bij het versterken van positieve intenties en affirmaties.

Harmonie en balans

Bij energiewerk wordt bergkristal vaak gebruikt om de energie in het lichaam weer in evenwicht te brengen, net als in een ruimte. De steen is in staat om de zeven hoofdchakra’s te harmoniseren waardoor je je meer in balans voelt.

Ook voor de versterking van spirituele groei, is de toegankelijke bergkristal een goede steen om te hebben. De edelsteen staat voor helderheid en bewustwording en kan daardoor een steuntje in de rug zijn.

Een fysiek genezende werking

Vroeger al werd bergkristal gebruikt om de helende eigenschappen en nog steeds geloven mensen dat de edelsteen een genezende werking heeft. Bij alternatieve geneeswijzen, zoals kristaltherapie, wordt bergkristal dan ook ingezet als helende steen. Klachten waarvoor de heldere edelsteen gebruikt kan worden zijn:

  • koorts (de steen zou koorts verlagen)
  • bij pijn van ontstekingen (de steen werkt pijnstillend)
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • diarree
  • wagenziekte
  • brandwonden
  • zwellingen
  • allergische reacties

Wel belangrijk om te weten, is dat hier geen wetenschappelijk bewijs voor is.

bergkristal witte edelsteen
Bron: Pexels Pexels

Hoe gebruik je een bergkristal?

De kristalheldere edelsteen kun je gebruiken op vele manieren. Vaak wordt bergkristal gebruikt op spirituele wijze.

Meditatie en mindfulness

Houd een bergkristal in je hand tijdens meditatie om je concentratie te verbeteren en je geest te kalmeren. Of plaats een bergkristal voor je tijdens een meditatie om je te helpen focussen en voor een heldere geest.

Energie en balans

Door een bergkristal altijd bij je te dragen, blijft je energie in balans en weer je negatieve invloeden af. Hang het kristal bijvoorbeeld als bedel aan een ketting of armband. In huis kun je een bergkristal neerleggen om de energie te zuiveren. Dit kan overal in huis en ook in de ruimte waar je werkt.

Genezing en gezondheid

Er wordt geloofd dat bergkristal kan bijdragen aan fysieke en emotionele genezing. Plaats een bergkristal op een plek op je lichaam die aandacht nodig heeft tijdens een meditatie.

Positieve intenties

Bergkristal kan worden gebruikt bij positieve intenties. Houd de steen in je hand en visualiseer je doel of wens. Concentreer je op de energie die je in de steen wil brengen.

Hoe laad je een bergkristal op?

Bergkristal heeft de eigenschap negatieve energie op te nemen. Het is daarom belangrijk om de edelsteen regelmatig te reinigen en op te laden. Dit doe je door de steen onder stromend water te houden, in de zon te leggen of te begraven in aarde.

Welke chakra hoort bij bergkristal?

Je lichaam bestaat uit zeven chakra’s die je kunt stimuleren met kristallen of edelstenen. Het chakra dat hoort bij bergkristal is het zevende chakra, het kruinchakra. Deze bevindt zich aan de bovenkant van je hoofd en associeert zich met spiritualiteit, bewustzijn en verbinding.

Door de edelsteen op je kruinchakra te leggen tijdens het mediteren, kun je energie zuiveren en zelfs in contact komen met een hogere energie.

bergkristal
Je koopt bergkristal hier op BOL.com

Wat doet een witte kristal?

Witte edelstenen en kristallen zoals bergkristal, maar ook seleniet en topaas brengen helderheid, inzicht en levensenergie. Ze werken allemaal op het kruinchakra, maar kunnen ook op alle andere chakra’s gebruikt worden. Ben je op zoek naar balans in je energie tijdens een meditatie, gebruik dan een witte kristal.

Rozenkwarts is de edelsteen van het hart en stimuleert (zelf)liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️