Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 27 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

8 mindful tips voor een slow down summer

Na je werk op de fiets doorracen naar een yoga- of sportklasje of anders zwemmen in de stad, tussendoor nog even naar de markt voor wat groenten en nét op tijd komen bij je volgende afspraak. En dit weekend? Dat staat volgepland met terrasmiddagjes, uitjes naar het strand en koffiedates. Hallo zomer! Hartstikke gezellig dat de zon in al haar glorie schijnt en we het leven in ‘s Nederlands topmaanden innig kunnen omarmen, maar is de zomer is niet juist een uitgelezen moment om het eens rustig aan te doen?

We zijn drukker zijn dan ooit omdat we graag én een goede baan hebben én een sociaal leven willen onderhouden én fit willen blijven én in het weekend leuke dingen willen doen. Niet gek, maar de kans dat je jezelf op een gegeven moment voorbij rent, wordt daardoor steeds groter.

Het is dan ook niet zo gek dat 1 op de 6 werknemers in Nederlanders kampen met burn-outklachten en het aantal mensen dat last heeft van angsten jaarlijks stijgt.

Daarom delen we een aantal tips voor een slow down summer. 

Mindful tips voor een slow down summer 

Heerlijk natuurlijk al die gezelligheid die de zomer altijd met zich meebrengt, maar je wilt de zomer waarschijnlijk niet helemaal uitgeblust afsluiten, met alle festivals en weekendjes weg op de planning.

Met deze tips zorg tóch dat je genoeg ruimte voor jezelf inplant deze zomer:

1. Plan niet te veel

Hoe verleidelijk het ook is om je zomer met allerlei afspraken en weekendjes weg te plannen, het kan ook voor een hoop stress zorgen. Als je agenda nu al tot en met eind september vol staat met afspraken, dan kan je jezelf afvragen hoe relaxed je daar nu eigenlijk écht van wordt.

Een bruiloft of een weekendje weg kan je natuurlijk moeilijk niet plannen, maar ga eens bij jezelf na hoeveel ruimte voor spontaniteit je graag wilt overlaten. Word je toch gevraagd? Zeg dat je het vooralsnog even op laat en er tzt op terugkomt.

Het nieuwe reizen: hoe we langzaam anders naar reizen gaan kijken

Je denkt misschien dat je ‘ja’ moet zeggen of direct antwoord moet geven, maar in werkelijkheid ben je niemand iets verschuldigd. Niemand heeft immer zin dat jij tegen je zin in ‘ja’ zegt uit beleefdheid. Op die manier zorg je ervoor dat je je agenda bewust indeelt en je agenda niet volledig laat bepalen door anderen.

2. Take it easy

Hoewel het soms kan voelen alsof je een chronisch tijd tekort hebt, valt dat in werkelijkheid reuze mee. Tijd is een kostbaar goed en jij bent de enige die kan bepalen hoeveel tijd je waaraan besteedt. Kijk, je kán natuurlijk 6 afspraken op één dag inplannen, maar bij hoeveel afspraken kan je je hoofd er dan echt bijhouden en je volle aandacht aan je gezelschap of omgeving schenken?

Een klassiek voorbeeld is dat je heerlijk rustig een yogaklasje wilt doen, maar erna gehaast op de fiets springt en al sjeesend door rode stoplichten de zenheid van daarvoor binnen een mum van tijd weer kwijt bent. Dat gaat z’n doel een beetje voorbij, niet?

Wil je het deze zomer iets rustig aan doen? Probeer dan de dingen die je doet, met je volle aandacht te doen. Dat komt er in de praktijk misschien op neer dat je iets minder afspraken in een dag propt. Zo ontstaat er meer ruimte om in het moment te kunnen leven en te genieten van wat er is én creëer je meteen tijd voor spontaniteit. Score!

3. Accepteren dan niet alles kan

In opvolging van tip #3 is het goed om in je achterhoofd te houden, dat het oké is dat niet altijd alles kan en hoeft. Wanneer je dingen op zijn beloop laat gaan, dan zul je vanzelf merken dat er een flow komt in je dag dan wanneer je gehaast van afspraak naar afspraak fietst.

Hoe zit het met jouw zelfliefde? Doe de test en beantwoord deze 12 vragen

Wanneer je dat accepteert en af en toe ‘nee’ durft te zeggen (wanneer je je agenda weer eens volpropt bijvoorbeeld), is de kans groot dat veel meer kunt genieten van de dingen die je doet!

4. Waar laad jij van op?

Ga eens bij jezelf na waar jij helemaal van oplaadt en waar je hoofd leeg door raakt. Is het een boswandeling? Een duik in het koude water? Een fijne meditatie of een heerlijke rommeldag thuis? Of juist een fijn ochtendritueel? Zorg dat je dit tenminste 1 à 2 keer per week inplant.

Er is immers maar één iemand met wie je het je hele leven zal moeten doen, en dat ben jijzelf. Zorg dus goed voor jezelf en zet jezelf wat vaker op nummer één. Daar zal jij én je omgeving de vruchten van plukken.

Fijne zomer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️