Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 13 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe de moeilijkste momenten in je leven je júíst maken tot wie je bent

Een break-up, het verlies van een dierbare, een onverwacht ontslag,… Als we de keuze hadden, zouden we dit soort moeilijke momenten liefst schrappen uit ons leven. Of niet? Deze wetenschapper bepleit in zijn TED Talk waarom de moeilijkste momenten je juist maken tot wie je bent.

Denk eens terug aan de moeilijkste momenten uit jouw leven. Hoe had je leven eruit gezien als ze nooit hadden plaatsgevonden? Zou je dan nog dezelfde persoon zijn? Zou je identiteit er niet helemaal anders uit gezien hebben? Het is interessante stof tot denken.

We smeden zin uit pijnlijke momenten

Dat vond ook professor Andrew Solomon, die jarenlang onderzoek deed naar ‘tegenspoed’. Voor zijn studie interviewde hij mensen uit verschillende situaties: een vrouw die verkracht was tijdens haar puberjaren, een moeder van twee kinderen met een ernstige handicap en politieke gevangenen in Myanmar.

Tip: Mini-Ikigai: leer deze praktische truc voor een leven vol zingeving

Wat opviel aan de verhalen van al deze mensen is dat mensen in staat zijn om ‘zin te smeden’ uit dit soort ongelukkige situaties. Zin smeden (of zingeving) is het proces waarbij je datgene wat er misloopt als kostbaar gaat zien. De manier waarop je zin geeft aan pijnlijke ervaringen vormt mede je identiteit en doet je in sneltempo ontwikkelen als persoon.

Dankbaarheid kweken

Daarnaast hebben pijnlijke ervaringen ook een andere functie. Ze plaatsen mooie momenten namelijk in een ander daglicht. Onderzoeker Solomon geeft zelf aan dat hij alledaagse gelukjes bijna als extatisch ervaart, júíst omdat hij in zijn vroegere jaren zoveel ellende (zoals pesterijen en homohaat) heeft gekend.

Lees ook: Dit is de positieve werking van dankbaarheid

Moeilijke momenten zorgen er dus voor dat je dankbaarder omgaat met wat er goed loopt in je leven, hoe klein dat ook is. We hebben er al vaak over geschreven: dankbaarheid is ontzettend belangrijk is voor een gelukkig leven. In zekere zin dragen pijnlijke momenten daar dus aan bij.

Wil dat zeggen dat we pijnlijk ervaringen actief moeten opzoeken? Natuurlijk niet. Maar het is wél troostend om te beseffen dat we in de nasleep van pijnlijke ervaringen onze identiteit vormen en uiteindelijk groeien tot de persoon die we nu zijn.

Bekijk hieronder de volledige TED Talk:

Meer inspirerende TED Talks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️