Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 12 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Minder seks door de lockdown? Zo spice je things weer op

Waar we in de eerste golf niet van elkaar af konden blijven doordat we meer thuis waren, blijkt ons seksleven in de derde golf bijzonder somber en stressvol. Onderzoek wijst uit dat een kwart van de stellen minder seks heeft sinds de laatste lockdown. En vooral bij de mannen blijkt dat een groot gemis. Hoe kunnen we daar wat aan veranderen en maken we van deze zomer een summer of love?

Het tussentijdse seksonderzoek werd onlangs uitgevoerd door het vrouwvriendelijke erotische merk Christine le Duc en bevestigde wat men vermoedde: we hebben (veel) te weinig fysiek contact.

Wél meer behoefte

Opvallend is dat het merendeel van de mannen (66 procent) aangeeft te weinig fysiek contact te hebben. Terwijl dit bij vrouwen veel minder (33 procent) wordt aangegeven als een gemis. Blijkbaar zorgen vrouwen beduidend beter voor zichzelf, aangezien uit dit onderzoek blijkt dat ze tijdens de lockdown massaal meer lingerie en seksspeeltjes hebben aangeschaft.

Hoe onze (seksuele) aantrekkingskracht over de jaren verandert

De crisis wordt door veel mensen als stressvol ervaren (57,9 procent ) en hier reageren vrouwen anders op dan mannen. Van de ondervraagden blijkt de helft wel degelijk meer behoefte te hebben aan seks, maar toch geeft 60 procent aan ‘het’ niet vaker te doen.

De langdurige lockdown eist ondertussen in de slaapkamer zijn tol, want slechts 24 procent van de Nederlanders heeft meer ontdekt op seksueel vlak.

Minder solo-seks

Waarom we minder seks hebben? We zijn minder vaak in de stemming (11,2 procent), de kinderen zijn vaker thuis (10,1 procent), we hebben meer stress (9,7 procent) en minder tijd voor onszelf (8 procent). Dat we minder tijd voor onszelf hebben blijkt ook uit de vraag of men meer masturbeert: 70 procent is niet méér gaan masturberen. Grappig genoeg is van de 30 procent die dat wél doet, het aantal keren per week verdubbeld.

Wat doe je als seks pijnlijk is?

Redenen hiervoor zijn meer tijd voor zichzelf (11 procent), verveling (10 procent), meer behoefte aan solo seks (9 procent) en eenzaamheid (6 procent).

Dat Nederlanders minder hun best hebben gedaan voor een plezierig seksleven blijkt ook uit het feit 57 procent zich niet verder heeft verdiept in hoe men elkaar beter kan verwennen. En ruim 70 procent geeft aan niet meer te hebben geleerd op seksueel vlak.

Summer of love

Met een ‘summer of love’ in het vooruitzicht geven we tips die ook na deze corona periode handig zijn.

  1. Maak tijd vrij voor elkaar. Hoe je die tijd invult, is natuurlijk persoonlijk. Het hoeft ook niet alleen om seks te gaan, want uitgebreid zoenen en kroelen is ook fijn en draagt bij aan het versterken van je relatie.
  2. Praat over je seksfantasieën. Dat is één van de meest verbindende activiteiten die je kan doen om je seksleven een boost te geven. (En ja, iedereen heeft seksfantasieën, ook jij).
  3. Weten dat je seks gaat hebben, werkt ook als een afrodisiacum. Plan het daarom gewoon in! Het hoeft niet een uur durend spel te worden. Een beetje voelen en kroelen hoort er ook bij en is ook heel intiem. Het zijn kleine dingen, maar ze dragen bij aan het in tact houden van intimiteit.
  4. Experimenteer met sexting op momenten waarop jullie niet bij elkaar zijn. In dit artikel namen we zélf de proef op de som.
  5. Bewegen is goed voor je hart, je spieren maar óók voor betere seks. Door te bewegen en te sporten bevorder je je bloedsomloop, dus ook daar beneden. Daarnaast blijf je door regelmatig te sporten in een gezonde conditie waardoor je extra lang en fijn van de vrijpartij kan genieten.
  6. Probeer de tijd voor elkaar te nemen en te experimenteren met tantra. Juist als je al een relaties heb, kan het een bijzondere en intense manier zijn om op een bewuste en fijne manier seks te hebben. We leggen het hier wat verder uit.
  7. Het klinkt misschien niet vanzelfsprekend, maar een goede nacht rust en genoeg slaap werken bevorderend voor je libido. Eén van de redenen daarvan is dat de hormoonafscheiding wordt geregeld door je biologische klok en daar heeft je slaappatroon invloed op. Daarnaast voel je je fysiek en mentaal fitter als je goed uitgerust bent.
  8. Track je menstruatiecyclus en ontdek wanneer je libido het hoogste is. Het zou zomaar de key kunnen zijn voor een meer bevredigend en stimulerend seksleven.
  9. Mediteren helpt je niet alleen om tot rust te komen: het is ook een goede manier om je seksleven op te peppen. Het draait allemaal om bewustzijn, een krachtige tool die veel voordelen heeft voor je seksleven. Lees hier hoe het je seksleven kan verbeteren.
  10. Haal de innerlijke seksgodin in jezelf naar boven en kruip uit je seksuele schulp. Dat kan misschien een beetje eng en spannend zijn, maar het kan zomaar een verrijking voor je seksleven zijn.

En verder: leg er ook niet te veel druk op. Het is niet realistisch om te verwachten dat seks altijd vurig, spannend en frequent gebeurt. Geef het tijd en besef ook dat niet te veel stress en de juiste triggers in je leven nodig zijn.

Gezond haar en stralende huid door seks? Deze holistische dermatoloog zweert erbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️