Eva Spigt
Eva Spigt Maatschappij 13 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

#Metoo voor mannen: hoe we ook dáár aandacht aan zouden moeten besteden

Waar er bij #metoo veel wordt gedacht aan vrouwen, kunnen mannen even goed slachtoffer worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo zette de Italiaanse actrice Asia Argento twee keer de wereld op z’n kop door Weinstein publiekelijk te beschuldigen van verkrachting waardoor de #metoo-beweging op gang kwam.

Echter werd ze later zelf óók beschuldigd van misbruik. Vrouwen kunnen zich dus ook schuldig maken aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoewel er een taboe op heerst, is het tijd dat we ook hier aandacht aan besteden.

#metoo onder mannen

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 5 procent van de jongens in de leeftijd van 15-25 jaar tegen hun zin in oraal of anaal seksueel contact of geslachtsgemeenschap heeft gehad. In de leeftijdsgroep 15-70 jaar heeft 3 procent van de mannen ooit een verkrachting meegemaakt.

Ook is het zo dat jongens ook slachtoffer kunnen worden van loverboys of geronseld worden voor mensenhandel of prostitutie. Vaker dan gedacht, hebben mannen hier dus ook mee te maken.

Good news: in Spanje moet je eerst ‘ja’ zeggen voor de seks

Misschien denk je nu dat deze mannen worden misbruikt door andere mannen. Echter worden mannen ook misbruikt door vrouwen, in 7 procent van de gevallen van kindermisbruik is de dader een vrouw. Psychotherapeut heeft 105 collega’s geïnterviewd over hun ervaringen met vrouwen als misbruikers.

Daaruit blijkt dat mannen vanaf 16 jaar en slachtoffer zijn van seksueel misbruik, de pleger in 79 procent van de gevallen een vrouw is.

Mannen praten minder

Waarom weten we hier zo weinig over? Er heerst taboe op seksueel misbruik bij mannen. In de literatuur wordt dit het ‘mannelijke socialisatieproces’ genoemd. Als er iets gebeurd met een jongen of een man, vertellen ze minder vaak over hun ervaring met seksueel misbruik.

Onderzoek laat zien dat bij mannelijke slachtoffers de periode tussen het misbruik en het vertellen hierover, langer is dan bij vrouwen.

Mannen mogen van de maatschappij geen slachtoffer zijn want dit wordt gezien als zwak. Daarnaast heerst er een enorm gevoel van schaamte vanwege het misbruik en het slachtofferschap. Sunny Bergman heeft een mooie documentaire gemaakt over de ideeën van mannelijkheid: Man Made.

Uit haar documentaire blijkt dat kwetsbare emoties zoals verdriet en angst worden gezien als niet mannelijk en slap. ‘’Door deze emoties te onderdrukken, kunnen mannen zich niet ontwikkelen tot een volwaardig mens die empathisch is naar anderen toe,’’ aldus Sunny.

Mannen zijn altijd in voor seks

Ook het taboe dat mannen altijd zin hebben in seks, mag doorbroken worden. Daardoor wordt seksueel misbruik bij mannen voornamelijk geaccepteerd waardoor het onzichtbaar blijft.

Deze 10 karaktereigenschappen kunnen tekenen van trauma zijn

Volgens de Nederlandse wetgeving wordt een vrouw die een man tot penetratie dwingt, minder zwaar gestraft dan andersom. Het wordt gezien en bestraft als aanranding in plaats van verkrachting. Helaas is deze ongelijkheid in de wet nog steeds niet recht getrokken.

Einde aan #metoo

Er mag dus eerlijker gekeken worden naar de mannelijke slachtoffers van misbruik en de rol van vrouwen daarin. Dit kan door zowel vrouwen als mannen aan te moedigen om hun verhaal te doen en er open, eerlijk over te praten.

Ook voor mannen geldt: ja is ja, nee is nee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️