Fleur Broeders
Fleur Broeders Welzijn 6 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Good news: in Spanje moet je eerst ‘ja’ zeggen voor de seks

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: in Spanje moet je eerst ‘ja’ zeggen voordat je seks met elkaar hebt.

We waren al fan van Spanje toen ze het menstruatieverlof wilden inzetten en het land komt nu weer met een mooie nieuwe wet: seks zonder uitdrukkelijke instemming wordt voortaan als ‘seksueel geweld’ bestempeld. Dit is een hele stap vooruit voor slachtoffers van verkrachting, want de dader kan nu ook vervolgd worden als het slachtoffer zich niet heeft kunnen verzetten.

Een betere toekomst met de ‘ja’-wet

Kort samengevat: seks zonder échte toestemming is nu strafbaar. Alleen een uitgesproken ‘ja’ betekent nu een ja. De Spaanse minister van Gelijkheid, Irene Montero, laat de Spanjaarden weten dat de nieuwe wet ‘een betere toekomst nalaat aan onze dochters, zussen en vriendinnen’. Een toekomst die wij alleen maar steunen.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is het en waarom is het belangrijk dat er meer aandacht voor is?

Alleen de conservatieve Volkspartij en de rechtse Vox stemden tegen de nieuwe wet. Zij vreesden dat de wet leidt tot een omkering van de bewijslast. De enige stap die nu nog over is, is de Spaanse senaat die de wet moet goedkeuren. No worries, dit is maar een formaliteit. De wet is zo goed als binnen.

Sekswet in Spanje en andere landen      

De aanleiding voor de wetswijziging is helaas niet zo prettig. In 2019 was er sprake van een groepsverkrachtingszaak. Gebrek aan verzet speelde een belangrijke rol in deze Spaanse zaak. Vijf mannen stonden terecht voor het aanranden van een achttienjarige vrouw. Dit hebben ze ook nog eens gefilmd (gedver).

Victim blaming: wat het is en waarom is het zo kwalijk?

De mannen gebruikten de video als bewijs om te laten zien dat er geen verdediging was. Ze werden veroordeeld voor seksueel misbruik i.p.v. verkrachting, wat leidde tot vele protesten. Nu, 4 jaar later, is daar verandering en zo’n zaak zal nooit meer voorkomen. Go Montero!

Spanje is niet het enige land die een ‘ja’ boven verzet stelt. Het ja-is-ja-model is ook te vinden in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Slovenië, Duitsland en nog een aantal andere Europese landen. Nederland next? Daar wordt in ieder geval aan gewerkt. Wie weet kunnen we dat goede nieuws binnenkort ook brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️