Fleur Broeders
Fleur Broeders Psyche 6 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Zó begin je gegarandeerd happy aan je maandag (zegt onderzoek)

Het is zondagavond en je hebt eigenlijk geen zin om naar bed te gaan. De maandag komt er namelijk weer aan. Na een heerlijk weekend kijken we natuurlijk het minst uit naar die eerste normale werkdag. Gelukkig hebben onderzoekers een manier gevonden waardoor we geen zwaar gevoel meer krijgen voor het begin van de week. 

Onderzoek laat zien: je kunt dat bekende negatieve zondagavond-gevoel voorkomen. Meer weten over de gouden tip? Lees dan even lezen door.

Maandag is belangrijk

Heel veel mensen hebben last van een naar gevoel op de zondagavond. Dat komt omdat het weekend is afgelopen en de maandag weer voor de deur staat. Jammer, want maandag is een belangrijke dag. Het begin van de week kan ook de toon zetten voor de rest van je week.

Slechte slaper? Ga extra bewust om met je slaapritme in het weekend

Je kent dat gevoel wel:’ het weekend mag echt wel langer duren en ik heb totaal geen zin om morgenochtend weer zo vroeg op te staan en mezelf naar werk te slepen’. Dit zondagavond-gevoel kunnen we tegengaan volgens onderzoekers.

Dokter Susanne Copperman zegt het volgende over het zware gevoel: “Het is een anticiperende angst. Niet de stress in het moment, maar de anticipatie op wat zal komen zet mensen in een vecht- of vluchtmodus.” Ze vertelt ook dat er adrenaline en cortisol vrijkomt. “Deze overspoelen het systeem en je hebt een echte stressreactie en het voelt als echte angst.” Angst voor de maandag dus.

Meer over het onderzoek

De onderzoekers wilden erachter komen of er een manier was om deze angstgevoelens tegen te gaan. Dit deden ze door 400 mensen twee instructies te geven op de vrijdagmiddag: de ene groep moest hun weekend zien als een normaal weekend en de andere groep moest hun weekend ervaren als een vakantie.

Er waren geen instructies gegeven over de invulling van het weekend, maar een échte vakantie was het natuurlijk niet. De groep heeft zelf invulling gezocht voor wat een weekend-vakantie voor hun betekent. Het onderzoek werd tevens een jaar later nog een keer uitgevoerd met dezelfde resultaten.

Waarom je altijd ziek wordt als je vakantie of weekend hebt

Door dus naar de maandagochtend en ja hoor, de groep ‘vakantiegangers’ waren veel gelukkiger dan de andere groep. Zonder extra vrije tijd te nemen van het werk en zonder extra geld uit te geven, verhoogde het zien van een vakantie de kans op geluk. Op die manier ga je op maandag makkelijker naar je werk toe.

Vakantie-weekend is de truc

Een vakantie zonder vakantie? Hoe zorg je dat deze truc werkt? Het gaat er dus niet om dat je daadwerkelijk op vakantie gaat of iets anders doet dan normaal. Het is de state of mind die het verschil gaat maken. Zie de zaterdag en zondag als een mini-vakantie en je geniet meer.

De mensen uit de vakantiegroep waren meer mindful tijdens hun activiteiten. Iets wat een belangrijke rol speelt binnen het wegnemen van angsten.

Zo duurt je weekend langer (of zo lijkt het in ieder geval)

Onthoud dus: blijf bewust van jezelf en je omgeving en leef meer in het moment tijdens die vrije dagen. Het gevolg is een gegarandeerde goede start van je maandag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️