Eva Spigt
Eva Spigt Maatschappij 20 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom Wereldvluchtelingendag belangrijk is

Vandaag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Wereldwijd zijn meer dan 100 miljoenen mensen op de vlucht. Tijdens Wereldvluchtelingendag wordt er daarom stilgestaan bij alle mensen die gedwongen op de vlucht zijn en bijna alles kwijt zijn geraakt. Denk hierbij aan een huis, vrienden en familie maar ook een toekomst. Dit jaar ligt de focus op het recht om veiligheid te zoeken.

Iedereen heeft dat recht. Wie ze ook zijn, waar ze vandaan komen en wanneer ze gedwongen worden om te vluchten.

Wat betekent veiligheid zoeken?

Volgens VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR betekent het 5 dingen:

  • Geen discriminatie
  • Een humane behandeling
  • Recht om asiel te zoeken
  • Een veilige doorgang
  • Geen pushbacksMensen mogen dus niet gedwongen worden om terug te keren naar een land als hun leven of vrijheid in gevaar is.

https://www.bedrock.nl/inzetten-voor-vluchtelingen/

Daarnaast is het sluiten van grenzen erg gevaarlijk. Zo wordt de reis van vluchtelingen alleen maar moeilijker gemaakt. Grenzen moeten dus open blijven. Daarnaast moeten mensen die op de vlucht zijn met respect en waardigheid worden behandeld. Gezinnen moeten bij elkaar gehouden worden en beschermd tegen mensenhandelaren.

Waarom is Wereldvluchtelingendag belangrijk?

Wereldvluchtelingendag laat zien dat er nog steeds aandacht besteed moet worden aan de rechten, behoeften en dromen van vluchtelingen. Zo kunnen politieke wil en middelen gemobiliseerd worden waardoor vluchtelingen een toekomst wordt gegeven.

https://www.bedrock.nl/netflix-docu-salam-neighbor-vluchtelingen/

Een dag als dit helpt om wereldwijde aandacht te vestigen op de erbarmelijke omstandigheden van mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, of vervolging. Er worden vandaag speciale activiteiten georganiseerd om vluchtelingen te ondersteunen.

Kijk de film Flee gratis

Een van deze activiteiten is het bekijken van de film Flee. Ter ere van Wereldvluchtelingendag bundelen Cinetree en VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR hun krachten en kan je Flee een week lang gratis kijken.

Dit is een ontroerende docu over het waargebeurde verhaal van de Afghaans-Deense Amin. Hij deelt voor het eerst zijn bijzondere verhaal hoe hij zijn geboorteland Afghanistan is ontvlucht.

https://www.bedrock.nl/de-oorlog-in-syrie-is-allesbehalve-voorbij-verhalen-van-mensen-die-vluchtelingen-helpen/

Flee heeft lovende reacties gekregen, met name voor het verhaal en de LHBTIC-representatie. De documentaire laat ook archiefbeelden zien van gebeurtenissen in Afghanistan vanaf het moment dat Amin gevlucht is. Waarom je Flee moet zien?

Hij wordt nu al een van de beste films van het jaar genoemd, met 3 Oscar nominaties en prijzen zoals de Annie Award voor categorie Independent Animation Feature. Flee is vanaf 17 juni tot en met 26 juni gratis te zien op www.cinetree.nl/wereldvluchtelingendag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️