Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 11 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Netflixdocu Athlete A brengt vreselijke praktijken in de sportwereld aan het licht

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Athlete A, over één van de grootste schandalen in de turnwereld. 

De laatste jaren is er steeds meer aan het licht gekomen op vlak van (seksueel) misbruik. Denk maar aan het verhaal van Jeffrey Epstein (zoals te zien in de docu-serie Filthy Rich) of de duistere geschiedenis van yogaguru Bikram. Ook de sportwereld is op dat vlak helaas niet gespaard gebleven.

Athlete A: over misbruik in de turnwereld

In 2018 vond namelijk het grootste schandaal in de turnwereld plaats. Larry Nassar, een arts van de Amerikaanse turnbond, werd veroordeeld tot meer dan 300 jaar gevangenisstraf voor zijn misdaden tegen honderden vrouwen.

Lees ook: Gaslighting: zo herken je deze vorm van manipulatie

De nieuwe Netflix-documentaire Athlete A draait om zijn vreselijke praktijken en laat zien hoe de arts is kunnen wegkomen met zijn wandaden… Tot onderzoeksjournalisten van een krant uit Indianapolis het schandaal echter openbaar maakten. En dat was hard nodig. Want als deze onderzoeksjournalisten dit niet openbaar hadden gemaakt, was de arts waarschijnlijk nog actief geweest bij de turnbond.

Eerlijke man

De documentaire Athlete A is behoorlijk heftig en indrukwekkend. Waar Larry Nassar voor de buitenwereld bekend stond als een eerlijke man, hield hij grote geheimen na over wat er allemaal afspeelde op de turnverenigingen.

En hoewel tientallen vrouwen (van de honderden die hij misbruikte) wel degelijk een klacht hadden ingediend bij de turnbond, werd Larry lange tijd een hand boven het hoofd gehouden. Onbegrijpelijk.

Veroordeeld

Uiteindelijk is Larry in 2018 veroordeeld voor 175 jaar gevangenisstraf voor het misbruik van jonge gymnasten. Niet te vergeten dat hij tot meer dan 300 jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor ál zijn misdaden tegen honderden vrouwen. Kun je nagaan…

Ook interessant: NetflixTip: een selectie van de beste LGBTQ+ series, documentaires en films

De getuigenis duurde 9 dagen. Meer dan 150 vrouwen die het schandaal hebben overleefd, vertelden één voor één wat het misbruik teweeg heeft gebracht. Behoorlijk heftige beelden dus, maar ook uniek materiaal en een belangrijk verhaal om te vertellen.

Hoop

De documentaire bevat gelukkig ook hoop. De onderzoeksjournalistiek krijgt veel lof en overall biedt het perspectief voor slachtoffers naar wie niet werd of wordt geluisterd.

“This is a dark story, and to be able to balance it with hope, which I think is done brilliantly, you need to be truthful about what happened. You can’t sugarcoat it, you have to really put it out there,” vertelt Jennifer Sey, de producer van Athlete A aan de Britse Vogue.

“To end with a sense of hope, I think… they found strength in each other, speaking up and saying, ‘We have the power now’. Every time I hear that it makes me cry. It was important to balance the truth with the darkness of the story, with the hopefulness, and these women finding themselves and their voice, becoming whole and rebuilding their lives.”

Bekijk hier de volledige trailer:

Dit artikel verscheen eerder op NSMBL.nl

Meer Netflixtips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Netflixdocu Athlete A brengt vreselijke praktijken in de sportwereld aan het licht
Sluiten