Eva Spigt
Eva Spigt Reizen 13 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

5 mindful activiteiten op Texel (om helemaal zen van te worden)

Voor het ultieme eilandgevoel heeft Nederland ontzettend veel te bieden. Eén van onze favoriete waddeneilanden is toch wel Texel. Dit waddeneiland biedt meer dan 30 kilometer aan strand en het heeft waanzinnige gebieden om te wandelen. Denk bijvoorbeeld aan De Slufter, een uniek gebied dat in open verbinding staat met de zee. Hier mag je vrijuit rondbanjeren en hoef je niet binnen de gebaande paden te blijven. Maar Texel biedt nog veel meer.

Op zoek naar mindful activiteiten die je daar kunt doen? Wij delen onze top 5 op een rij voor een onvergetelijke mindful belevenis.

Het eiland Texel

Het eiland Texel is het grootste eiland van onze Waddeneilanden. Hoewel sommige mensen ‘Teksel’ zeggen, is de correcte zegwijze toch echt ‘Tessel’. Dit komt van het Germaanse woord ‘tehswa’ wat zuidelijk betekent. Laat dit Waddeneiland nou net het meest zuidelijk zijn van alle andere eilanden boven Nederland.

Goed nieuws! Texel wordt een ‘plastic smart’ wadddeneiland

Texel is voornamelijk bekend vanwege haar mooie en gevarieerde natuur, van duinlandschappen tot mystieke bossen. Maar wandelen is niet het enige wat je hier kunt doen. Probeer ook eens deze activiteiten als je op Texel bent:

Oesters plukken

Voor een paar oesters leg je zo een paar piek neer maar wist je dat je ze gewoon met eigen handen kunt plukken? Neem een mesje en wat citroenen mee en je hebt de beste oester ervaring van je leven. Als je je nog geen woeste natuurman- of vrouw voelt, kan je bij Op Oost gewoon een oestertocht boeken.

Zij nemen je mee naar de Oude Oesterhaven wat in de 18e eeuw het kloppende hart was van de oester en de zeewierhandel op Texel. Hier kan je eigenhandig deze lekkernij rapen.

Vogels spotten

Niet is zo mindful als het spotten van vogels. Zo ben je even helemaal een met de natuur. Texel is de hotspot voor vogelaars en er zijn meer dan 390 soorten te spotten. Je kan zelf met een verrekijker de woeste natuur van Texel in gaan maar nog leuker is om een vogelsafari te boeken.

Daarbij bezoek je de meest vogelrijke gebieden van het eiland en leer je ook vogels te herkennen aan hun geluid en uiterlijk. Freek Vonk is er niks bij.

Wadlopen

Je mag Texel eigenlijk niet verlaten als je niet hebt wadgelopen. Zo’n tocht duurt ongeveer 3,5 uur met een lengte van 11 kilometer. Tijdens de tocht kom je langs natuurgebied De Schorren, waanzinnig mooi met al de flora en fauna van de Waddenzee.

Wandelen in rust? De 10 ‘geheime’ wandelroutes in Nederland

Het is gelukkig niet zwaar want je loopt over harde zandplaten. Wel is het aan te raden om regenlaarzen aan te doen of gympen die nat en vies mogen worden. Zorg er wel voor dat je hoge gympies aan doet, anders worden ze zo door het slik op het Wad van je voeten gezogen.

Tandem fietsen

Waarom een normale fiets huren als je ook een tandem kunt huren? Niets is zo leuk om samen met de wind in je haren rond het eiland te fietsen. Met z’n tweeën ga je ook nog eens sneller dan wanneer je op een normale fiets zit.

Bedrock Travel: hoe het komt dat microreizen steeds populairder wordt (wij zijn fan!)

Als je achterop zit, hoef je niet eens te sturen en kan je ongestoord naar de mooie vergezichten kijken. Het eiland heeft 140 kilometer aan fietspaden, genoeg om je een dag mee zoet te houden dus.

Schapen knuffelen

Wist je dat er op Texel meer schapen dan mensen te vinden zijn? Zelfs tijdens het hoogseizoen. Lekker mindful met deze beestjes knuffelen kan bij Schapenboerderij Texel. Zij hebben een schuur vol schapen die je mag aaien en knuffelen.

Er lopen 25 rassen rond en ze hebben het hele jaar door lammetjes. Je kunt er ook een demonstratie schapen drijven bijwonen. Hoe cool is dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️