Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 1 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws! Texel wordt een ‘plastic smart’ wadddeneiland

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Texel wordt als eerste Nederlandse eiland ‘plastic smart’. Wat houdt dat in?

Op de Nederlandse stranden zie je nog vaak plastic waterflesjes of boterhamzakjes liggen, zo ook op Texel. Daarom wil het eiland in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de Stichting Texel Plastic Vrij, de plasticvervuiling voor eens en voor altijd aanpakken.

Plastic smart cities

Plastic smart cities zijn steden en toeristische hotspots die meedoen met een mondiaal initiatief van WWF tegen plasticvervuiling. Door op kleine schaal het plastic afval terug te dringen, kan dit daarna op grotere schaal nagedaan worden. Het doel is dat er 1000 plastic smart cities in het jaar 2030 zijn. Hoe tof?

Onder andere Oslo en verschillende toeristische trekpleisters in Vietnam hebben zich al bij het pact aangesloten. Vietnam is sowieso goed bezig, want daar worden in lokale supermarkten plastic verpakkingen vervangen door bananenbladeren. 

Zo kun je zelf plastic afval transformeren in nieuwe dingen

De burgemeester van Texel heeft nu dus ook de verklaring ‘Plastic Smart Cities’ ondertekend. Hierin staat dat zodra evenementen weer kunnen doorgaan, het gebruik van wegwerpplastic wordt ontmoedigd.

Ook worden er in elk dorp tappunten voor drinkwater gefaciliteerd, zodat mensen hun lege flesjes (hopelijk) niet weggooien. Daarnaast zullen er meerdere beach clean-ups georganiseerd worden door de Stichting Texel Plastic Vrij. Het streven is dat er uiteindelijk geen plastic meer in de natuur van Texel te vinden is.

8 miljard kilo plastic in de oceaan per jaar

Dit soort initiatieven zijn er niet voor niets. Per jaar komt er 8 miljard kilo (!) plastic in de oceanen terecht. Volgens de Plastic soup foundation drijft hiervan een deel aan de oppervlakte, maar zwerft het meeste door de oceanen en komt op de bodem terecht.

Van ongeveer de helft van de bedreigde zeezoogdieren is bekend dat zij vaak stikken in dit plastic. Ook worden ecosystemen verstoord door de grote hoeveelheden drijvend plastic.

https://www.bedrock.nl/walvis-met-22-kilo-plastic-aangespoeld/

Genoeg redenen dus om het plastic afval tegen te gaan. Naast Texel heeft ook Amsterdam zich al aangesloten bij de plastic smart cities. Het zou mooi zijn als de andere grote steden en stranden uit ons land snel volgen. Wil je zelf iets doen en heb je binnenkort een middagje vrij? Geef je dan eens op voor een beach clean-up.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️