Tessa Ham
Tessa Ham Better World 11 jun 2019

Hoe tof: supermarkten in Vietnam vervangen plastic verpakkingen met bananenbladeren

Supermarkten in Vietnam zijn aan het testen om het plastic waarmee groente en fruit verpakt worden te vervangen door bananenbladeren. Dat is goed nieuws, want het land is de vierde grootste bijdrager aan de ‘plastic soep‘ in de oceanen ter wereld.

Bananenbladeren werden op lokale markten al langer gebruikt om producten in te verpakken. In Vietnam zijn namelijk genoeg bananenbomen te vinden en de bladeren zijn groot én stoten water af. Dat de grote supermarkten deze manier van verpakken nu ook overnemen, is natuurlijk geweldig.

Bananenbladeren vervanging van plastic verpakkingen

Bananenbladeren initiatief uit Thailand

Het initiatief is overgewaaid uit Thailand, ook een grote bijdrager aan het plasticafval in de oceaan. Eerst gingen de kleinere winkels zoals Tiem Rau Cua Ba (Haar Groentewinkel) in Ho Chi Minh stad over op de natuurlijke verpakking. Deze winkel was al langer bezig met duurzaamheid. Zo verkopen ze goedkope katoenen draagtassen en geven ze korting aan klanten die hun eigen tas meenemen.

Inmiddels zijn grote supermarktketens in Vietnam zoals Lotte Mart, Saigon Co.op en Big C ook aan het experimenten met het vervangen van hun plastic verpakkingen met bananenbladeren. Keten Lotte Mart heeft laten weten dat ze van plan zijn het plastic binnenkort in het hele land te vervangen. Niet alleen bij groente en fruit, maar ook bij verse vleesproducten.

Lees ook: Albert Heijn test vanaf vandaag een plasticvrije groente- en fruitafdeling

De klanten van de supermarkten zijn in ieder geval enthousiast over het idee. “Ik denk dat dit initiatief locals zal helpen om bewuster te worden over het beschermen van het klimaat”, zegt een klant.

Azië wordt steeds bewuster over plastic

Vietnam wordt zich steeds bewuster van de manier waarop ze met plastic omgaan. Zo biedt keten Big C bijvoorbeeld biologisch afbreekbare tassen aan die gemaakt zijn van het poeder van maïs. Ook zie je in steeds meer hotels en restaurants natuurlijke rietjes van gras. Deze rietjes zijn ontwikkeld door het non-profit bedrijf Zero Waste Saigon. Ze worden gemaakt van gras dat enorm snel groeit in moerasgebieden. Ideaal, want dit betekent dat na een oogst al na een paar weken weer hetzelfde grasgebied geoogst kan worden.

Het aanpakken van de grote hoeveelheid wegwerpplastic is een groeiende trend in Azië. Bali kondigde vorig jaar bijvoorbeeld al aan wegwerpplastic te verbannen. Een trend die we alleen maar kunnen toejuichen, want elk jaar belandt er wereldwijd zo’n 5 miljoen ton (!) aan plastic in de oceanen, waarvan 50 procent wegwerpafval is.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe tof: supermarkten in Vietnam vervangen plastic verpakkingen met bananenbladeren
Sluiten