Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 5 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Ja, Mercury Retrograde kan je slaap beïnvloeden. En wel zó

Je hebt het vast weleens iemand horen zeggen of het ergens gelezen. Mercury Retrograde zou de reden zijn voor chaos en verstoring. Zo kan het miscommunicatie tussen jou en je lover veroorzaken en is de kans groter dat je problemen hebt met je telefoon, laptop of wifi. Maar wist je ook dat het effect kan hebben op je slaapritme?

Van 10 mei tot 2 juni 2022 is het weer zover, dus wees gewaarschuwd.

Optische illusie

Voordat we er dieper induiken, zullen we eerst nog even uitleggen wat Mercury Retrograde eigenlijk is. Want dat de planeten veel invloed hebben op onze kleine aarde wisten we al. We hebben niet voor niets sterrenbeelden en er zijn veel vrouwen bij wie hun menstruatiecyclus gelijk loopt met de maancyclus.

Maar er is naast de maan nog zo’n planeet die veel invloed heeft, vaak in negatieve zin, en dat is Mercurius. Tijdens Mercury Retrograde beweegt deze planeet in tegengestelde richting van de aarde. De planeten draaien van oost naar west om de zon, maar als Mercury in Retrograde is, draait Mercurius dus van west naar oost om de zon.

Lees ook: Waarom astrologie hotter is dan ooit

Althans, dat lijkt zo. We hebben hier te maken met een optische illusie, want Mercurius draait niet echt andersom. Het lijkt alleen zo als je vanaf de aarde naar Mercurius kijkt.

Onrustig zenuwstelsel

Dit fenomeen gebeurt zo’n 3 of 4 keer per jaar en wij mensen kunnen daar nogal wat last van hebben. Niet alleen op het gebied van communicatie, reizen en technologie, maar ook tijdens onze slaap. Mercurius wordt namelijk geassocieerd met ons zenuwstelsel.

En het spreekt voor zich dat iemand met een onrustig zenuwstelsel moeilijk zal kunnen ontspannen en dus geen goede nachtrust krijgt. Daar komt nog eens bij dat onze hersenen tijdens Mercury Retrograde overuren kunnen maken om alle verwarde informatie te verwerken.

Vicieuze cirkel

Zo kunnen er ineens mensen uit het verleden (denk aan ex-lovers) opduiken, waardoor je herinneringen opnieuw gaat evalueren en bepaalde delen van je leven gaat herzien. Dit sijpelt allemaal door in je slaap en in je dromen.

Je dromen bestaan immers uit een combinatie van je emoties, je omgeving en de dingen die je meemaakt gedurende de dag. Dus als je stressvolle gedachtes hebt, kan dit gereflecteerd worden in nare dromen.

Denk je dat je van alcohol beter kunt slapen? Dit onderzoek geeft antwoord

En als je slecht slaapt, zal je minder goed om kunnen gaan met spanningen, waardoor stress zich mogelijk zal uiten in meer en ergere angstdromen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Wat doe je eraan?

Als je de komende weken vaak wakker ligt doordat je gedachtes alle kanten opvliegen, of nare dromen hebt die je van slag maken, zijn er gelukkig een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je toch genoeg rust krijgt.

Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat het opschrijven van je to-do list voor de volgende dag (voordat je naar bed gaat) kan helpen om stress te verlichten, waardoor je sneller in slaap te valt.

Ook lezen: De wetenschap is om: we slapen écht slechter bij volle maan

Andere stressverminderende tactieken, zoals yoga nidra of een slaapmeditatie, kunnen ook helpen. En hoewel het wat moeilijker is om te voorkomen dat dromen je slaap verstoren, kan een dromendagboek je op z’n minst helpen om je vreemde dromen te ontcijferen, zodat je er misschien iets van kunt leren.

De bottom line

Mercury Retrograde duurt slechts een paar weken, maar het kan voelen als een mensenleven – zeker als je niet genoeg slaapt! Als 10 mei nadert, doe dan je best om stress te verminderen. Geef jezelf veel tijd om te ontspannen en neem eventueel wat extra supplementen (zoals ashwaganda of Night Time Capsules van Pukka) om je wat minder te laten snoozen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️