Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 10 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Marjolein van der Aar is mindfulnesstrainer: ‘Meditatie levert na drie minuten al voordelen op’

Voor een mindful en bewust leven moet je zeeën van tijd hebben, toch? Weinig dingen die minder waar zijn. Marjolein van der Aar ontkracht dit hardnekkige gerucht met haar bedrijf Mindful Minuut, waarmee ze de positieve effecten van korte meditaties verkent. Zo wordt mediteren laagdrempelig en kan zelfs de drukste moeder, zakenman of sociale vlinder mindful leven.

Naar micro-meditaties zijn de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. Wat blijkt namelijk? Na twee of drie minuten ervaar je al positieve effecten van een meditatie. Het beeld van mediterende yogi’s bovenop een berg mag je dus gerust vergeten; ook een kort moment in je eigen huis levert voordelen op.

Marjolein van der Aar speelt met haar bedrijf Mindful Minuut daarop in. De mindfulnesstrainer legt de voordelen van die micro-meditaties uit en geeft tips om ze in je dagelijkse leven te implementeren.

Marjolein van der Aar richtte Mindful Minuut op

“Zelf was ik al jaren met meditatie bezig. Het was pas toen ik voor mijn werk een nieuwsdienst via WhatsApp ontwikkelde, dat het idee voor Mindful Minuut in me op kwam. Met een toenmalige collega richtte ik het bedrijf op en stuurden we leden elke dag een meditatie van een minuut. Dat bleek echter te kort voor een echt moment van rust: inmiddels zijn de spraakberichten drie tot vijf minuten lang.

Wie zich aanmeldt voor Mindful Minuut ontvangt elke ochtend een ingesproken meditatie op WhatsApp, gekoppeld aan een thema. Die meditaties werken zo goed omdat het heel laagdrempelig is: je hoeft enkel op play te drukken en een rustige plek op te zoeken.

Zelf mediteer ik het liefst in de ochtend voor een goed begin van de dag, maar dat is voor iedereen afhankelijk. De meditatie kan op elk gewenst moment worden afgespeeld, maar iets van een routine is wel handig.

Bombardeer een vaste plek in huis tot jouw meditatiehoekje -dat hoeft echt geen eigen ruimte te zijn, een stuk van de bank is al voldoende, en plan de meditatie op een vast dagdeel in. Dat kan ‘s ochtends, maar ook voor het avondeten of als je naar bed gaat. Die routine zorgt ervoor dat je het volhoudt.”

De voordelen van meditatie

“Volhouden is essentieel bij meditatie. Mijn favoriete citaat gaat als volgt: ‘Mediteren is als het weven van een parachute. Elke dag weef je een klein stukje, zodat de parachute je kan dragen als het nodig is.’ Mediteren doe je in principe niet voor de korte termijn; het helpt je juist een beter en gelukkiger mens worden over een lange periode.

De twee bekendste effecten van meditatie zijn stressreductie en beter slapen. Van minder stress en betere slaap word je niet alleen een gelukkiger, maar ook een gezonder mens.

Naast die voordelen valt mij nog iets op. Sinds ik mediteer, check ik veel meer in bij m’n gevoel. Ik loop minder risico op boosheid of een overspannen gevoel, omdat ik naar m’n lichaam luister en op tijd actie onderneem wanneer het te veel wordt. Meditatie betekent ontspanning -zowel lichamelijk als geestelijk.”

Mindful minuut

Geduld op de proef stellen

“Hoewel ik mensen met Mindful Minuut wil laten zien dat er zelfs in de drukste dag een moment voor jezelf kan plaatsvinden, geloof ik ook in de kracht van langere meditaties. De voordelige effecten treden na twee of drie minuten dan wel al op, dat betekent niet dat het daar ophoudt.

Met een langere meditatie train je ook je geduld. Drie minuten kun je op pure wilskracht doen, twintig minuten niet. Daarvoor moet je het echt willen -en heb je die prioriteiten op orde, dan kun je binnenkort niet meer zonder dat rustmoment.”

Eva (32): ‘Zonder meditatie kan ik mijn dag niet starten of eindigen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️