Jeanine van de Klashorst
Jeanine van de Klashorst Psyche 10 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Innerlijke rust vinden in deze drukke maatschappij

Innerlijke rust betekent dat je een kalme geest en lichaam ervaart deelt Jeanine Klashorst met BEDROCK. Je hebt vrede met wie je bent en met wat je doet. Je zit heerlijk in je vel, alles gaat op het juiste tempo en je maakt je geen zorgen omdat het goed is zoals het is.

Dit is de ideale situatie, heerlijk als je hierin zit. Echter, gaat het leven op en neer als een golfbeweging. Soms zit je in een dal, soms op een piek, vaker ertussenin, dat is onderdeel van het leven. Gelukkig leer je van alle momenten en het is waardevol hierbij stil te staan. Het mooiste zou zijn als je in drukke situaties de rust in jezelf zou kunnen terugvinden. Als je geen rust bij jezelf vindt, vind je deze nergens.

Innerlijke rust vinden

Innerlijke rust vinden in de maatschappij van tegenwoordig is een hele uitdaging. Als je op straat bent is het druk met mensen en zijn er veel prikkels. Er lijkt tegenwoordig overal lawaai te zijn, zelfs als je thuis bent.

Ook kan het zijn dat je geen rust in je werk kan vinden. Verwachtingen liggen hoog, je moet van de ene afspraak naar de andere racen of je hebt zoveel taken dat er geen einde aan lijkt te komen. Ik geef je graag een aantal tips om een eerste stap te zetten om meer rust bij jezelf te vinden.

1. Schrap en neem simpelweg meer rust

Schrap ellendige zaken die je energie kosten. Dit leidt je af van jouw levensenergie en geeft onrust, ook kan het zijn dat je teveel doet. Pak je agenda en noteer vaste blokken met pauze. Probeer in deze pauze aandacht te hebben voor je eten of een wandeling te maken, zonder telefoon!

Als je merkt dat je geen energie hebt voor privé-afspraken, kan je deze best een keer verzetten. Luister naar je lichaam!

2. Start met een ochtendroutine

Sta 15 minuten eerder op. Mediteer 5 minuten, schrijf in je dagboek over de afgelopen 24 uur: wat ging goed en wat heb je geleerd of wat zou je anders doen?  Waar ben je dankbaar voor op dit moment?

Doe erna een aantal oefeningen zoals tien squats, sit-ups, push-ups of doe rekoefeningen. Laat dat lijf bewegen! Pak als laatste je boek en lees minimaal twee bladzijden. In het begin zal je wat weerstand ervaren, daarna wordt de ochtendroutine een nieuwe gewoonte waardoor je je rustiger, energieker, positiever voelt en je traint je discipline en structuur. Doe dit desnoods met je partner om de drempel lager te maken.

3. Houd detoxdagen van je telefoon en Netflix

Zet notificaties uit en kijk of je het nieuws kan verminderen. Verwijder apps die je niet meer gebruikt. Lees een boek of ga naar buiten met vrienden i.p.v. Netflix te kijken.

4. Ga de natuur in!

Niets is zo ontspannend als in de natuur te zijn. Geen prikkels, groen en gewoon zijn wie je bent. Je bent bezig om in het nu-moment te zijn en voelt je dankbaarder en als herboren.

5. Single tasken

Zet je focus op één taak tegelijkertijd. Anders doe je beide taken sowieso half-half. Doe niet meer dan twee grote taken op één dag en zorg dat je prioriteiten stelt: doe de belangrijkste taak als eerst. Zo voorkom je uitstelgedrag en gebruik je je focus optimaal. Je brein doet liever niet meerdere dingen tegelijk, maak hier dus gewoon gebruik van.

Wil je meer tips lezen? Lees dan mijn blog met 12 tips voor meer innerlijke rust op mijn website.

Wat zijn goede vragen om iemand écht beter te leren kennen?

<em>
Jeanine van de Klashorst is een enthousiast persoon die dolgraag ondernemers wil inspireren met het toepassen van minimalisme in het dagelijkse leven via Ganbatte – Minimalistisch Leven. Dit doe ze via een gratis stappenplan, blogs, online cursus en coaching. Volg haar reis op <a href=”https://www.instagram.com/jeanine_klashorst” target=”_blank” rel=”noopener”>Instagram</a>.</em

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️