Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 27 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

De kracht van tai chi en de voordelen voor je lichaam

Tai chi is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst waarmee je het lichaam en de geest kunt ontspannen. Filosofisch gezien is tai chi het beginsel van alles op aarde en staat het in connectie met yin en yang. Yin is de zachte vrouwelijke energie en yang de krachtige mannelijke. In tai chi kan de balans tussen yin en yang hersteld worden terwijl je werkt aan ontspanning, gezondheid en zelfverdediging.

De eeuwenoude krijgskunst stamt al uit de dertiende eeuw en staat ook wel bekend als tai chi chuan. Het is een combinatie van yang (snelle bewegingen, geven, uitademen, aanvallen, kracht) en yin (zachte bewegingen, ontvangen, inademen, terugtrekken, zonder kracht) waarbij de vloeiende bewegingen zorgen voor meer evenwicht en harmonie in het leven.

Er zijn veel verschillende stijlen, elk met een eigen focus. Bij de een ligt de nadruk op vechtsporten (meer yang), terwijl ander zich richt op balans en stressvermindering (yin).

De kracht van tai chi

Wanneer we het hebben over tai chi, staat chi voor jouw innerlijke energie. Deze chi wordt via de meridianen door het lichaam verspreid en vanuit de Oosterse geneeskunde is dit enorm belangrijk. Als jouw levensenergie niet kan stromen, krijg je te maken met blokkades.

Deze blokkades zorgen ervoor dat je stagneert, zowel op fysiek en mentaal vlak. Door het beoefenen van tai chi kun je de levensenergie weer laten stromen.

Mindfulness in beweging

Tai chi zou je ook wel mindfulness in beweging kunnen noemen, omdat je door met je lichaam bezig te zijn, even uit je hoofd komt. De geest wordt stil en de stroom aan gedachten wordt minder waardoor je helemaal aanwezig kunt zijn in het nu. Dat maakt tai chi een meditatieve bezigheid.

De voordelen voor je lichaam

Door het beoefenen van tai chi ervaar je dat het lichaam zich ontspant, dat gewrichten soepeler worden en de bloedsomloop verbetert. Het openen van de energiebanen (meridianen) en het optimaliseren van de ademhaling brengen het lichaam weer in balans.

Hierdoor heb je minder last van spierspanning, stimuleer je een functionerend metabolisme, krijg je meer balans en ondersteun je het immuunsysteem.

Wie kan het beoefenen?

Iedereen kan het beoefenen, of je nu jong of oud bent. Het ultieme doel is het opgaan in de Tao en jezelf openstellen voor alles wat het leven te bieden heeft en mee te gaan in deze flow. Het is een gezonde manier van bewegen die niet uitputtend is en die de krachten van je eigen lichaam stimuleert.

Het verschil tussen tai chi en qigong

Qigong bestaat nog langer dan tai chi en heeft ervoor gezorgd dat tai chi kan bestaan. Qigong is helemaal niet gericht op zelfverdediging of op de ‘ander’, maar vooral naar binnen gericht. Het draait om het stromen van je ‘Qi’, ook wel jouw levensenergie die je kunt beïnvloeden met ‘Gong’ (werk, toewijding en vloeiende bewegingen die je herhaalt).

Om de energiestroom in het lichaam te stimuleren, worden er bij Qigong langzaam en aandachtig vloeiende en ontspannen bewegingen uitgevoerd vanuit de buik.

De ademhaling, de beweging en de aandacht vallen tijdens het beoefenen steeds meer samen. Hierdoor ervaar je totale ontspanning. Het zelfherstellend vermogen van je lichaam wordt gestimuleerd en je ervaart minder stress.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️