Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 10 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Ademhaling houdt vliegangst onder controle

Recent onderzoek toont aan dat meer dan de helft van de bevolking last heeft van vliegangst. Fysieke en mentale klachten, zoals misselijkheid en paniekaanvallen, maken onbezorgd reizen een utopie.

Vliegangst, ook wel ’aviofobie’ genoemd, is een veelvoorkomende angst die mensen er vaak van weerhoudt om te reizen per vliegtuig. Nu met de zomerperiode die begonnen is, gaat een vliegreis voor hen dan ook gepaard met stress en angsten, als ze het al aandurven om aan boord te stappen.

Claustrofobie en paniekaanvallen

Mensen die claustrofobisch zijn en dus angst hebben om in opgesloten ruimtes te zitten, zijn extreem gevoelig voor vliegangst. De gedachte om opgesloten te zitten in een betrekkelijk kleine ruimte, hoog in de lucht, geen controle meer te hebben zodra je aan boord stapt en de klassieke turbulentie, kan zorgen voor gevoelens van (extreme) paniek en nervositeit.

Ademhaling tegen vliegangst

Een efficiënte ademhaling speelt een belangrijke rol bij het beheersen van stress en angst klachten. Wanneer we angstig zijn, hebben we de neiging om oppervlakkig adem te halen, waardoor ons lichaam in een staat van verhoogde alertheid en spanning komt. Dit kan leiden tot juist een versterking van de angstgevoelens en de fysieke symptomen die je al ervaart.

De Del Ferro-methode

Het belang van de juiste ademhaling bij het overwinnen van vliegangst kan niet genoeg worden benadrukt. Het helpt je lichaam te kalmeren en de hartslag te verlagen. De ademhalingstechniek volgens de Del Ferro-methode activeert het parasympatische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning.

Door bewust te ademen volgens deze techniek, kun je je angstreactie op een natuurlijke manier de baas blijven. Een ander aspect is de mentale kant zoals het overwinnen van angstgedachtes. Je krijgt een tool in handen die je altijd en overal kunt inzetten. Hierdoor krijg je het gevoel van controle en rust terug over je body en mind.

Echter is het begrijpelijk dat vliegangst niet altijd rationeel is. Als deze angst je leven beïnvloedt en dit je weerhoudt om te vliegen, kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen. Wil je speciaal voor de aankomende zomerperiode toch controle hebben over je vliegangst?

Doe er wat aan! Speciaal voor BEDROCK deelt Ingrid Del Ferro een paar tips voor een minder angstige vlucht.

  • Begin met een uitademing, door je mond.
  • Laat hierbij heel bewust je schouders zakken.
  • Houd na de uitademing een pauze om je ademhalingsspier, het middenrif, te ontspannen.
  • Adem pas weer, rustig door je neus in, nadat jouw lichaam aangeeft dat het zuurstof nodig heeft. Doe dit niet overdreven diep. Stel je een heerlijk parfum voor waaraan je ruikt en laat de lucht als het ware binnenstromen.
  • Zet tijdens het inademen je ribben horizontaal uit elkaar, waardoor je een gestreste borst- of schouderademhaling voorkomt.
  • Adem daarna direct weer uit en neem weer een pauze. Herhaal de oefening een aantal keren en geniet van de rust die het met zich meebrengt.

De uitademing en de pauze daarna zijn een perfect kalmeringsmiddel, aangezien je middenrifspier zich totaal ontspant. Deze oefening helpt je om uit je hoofd en je paniek te komen. Door deze oefening meerdere malen per dag, maar ook voor en tijdens de vlucht te doen, zal je merken dat je rustig wordt en in het ‘nu’ blijft, waardoor zowel mind als body tot rust komen.

Het beheersen van je ademhaling is een belangrijke tool en zeker het proberen waard.

Bon voyage!

Ingrid Del Ferro is directeur van het gelijknamige Del Ferro instituut en heeft de leiding over dit inmiddels wereldwijd bekende instituut. Zij is een van de bekendste stotter en ademcoaches van Nederland en begeleidt managers, CEO’s, BN’ers, politici, topsporters en mensen die last hebben van stotteren, hyperventilatie, burn-out klachten, stress/angst- en andere ademhalings-gerelateerde problemen. Naast persoonlijke coaching trajecten wordt ze ook regelmatig ingehuurd door bedrijven voor burn-out preventie.

Onderzoek wijst uit: dit nummer kan angstgevoelens verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️