Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 27 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Eva (32): ‘Zonder meditatie kan ik mijn dag niet starten of eindigen’

Eva had tot vier jaar geleden een druk leven waarin ze de hele dag geleefd werd. Na een bezoek aan Azië heeft ze haar levensstijl helemaal omgegooid. “Ik mediteer iedere dag een uur in de ochtend en een uur in de avond. Alleen door meditatie kan ik mij opladen of ontdoen van prikkels”, vertelt ze aan BEDROCK.

“Na mijn afstuderen ging ik direct fulltime werken. Dat fulltime werken werd al snel vijftig of zestig uur in de week. De PR wereld waarin ik werk is alles behalve rustig. Vier jaar geleden werd het me allemaal teveel. Ik kreeg paniekaanvallen, sliep slecht en voelde aan alles dat er iets in mijn leven moest veranderen. Ik besloot, met goedkeuring van mijn werkgever, om drie maanden onbetaald verlof op te nemen om te gaan reizen.

Reis naar Azië

Als student wilde ik altijd al eens naar Azië, alleen toen had ik het geld niet om verder dan België op vakantie te gaan. Nu was dat geld er wel, dus boekte ik een ticket naar Thailand. Vanaf daar zou ik wel zien welke route ik zou nemen. Ik had immers drie maanden de tijd. In die drie maanden kwam ik tot rust in Thailand, Vietnam en Nepal. In Nepal verbleef ik een tijdje in een klooster, waar ik in het ritme van de Boeddhistische monniken leefde. Daar maakte ik voor het eerst kennis met meditatie.

Terug in Amsterdam

Na een reis van drie maanden keerde ik terug naar Amsterdam. Ik ging na aankomst direct weer aan het werk. Daar werkte ik alweer snel van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat. Ik merkte al na een paar weken, dat ik me weer net zo ging voelen als voor mijn vertrek naar Azië. Ik besloot op de rem te trappen.

Alles anders

Mijn werk vond en vind ik leuk, maar het 24/7 ‘aanstaan’ niet. Toen ik mij op mijn werk al snel weer overprikkeld ging voelen, besloot ik om met mijn werkgever te gaan praten. Gelukkig zag zij ook dat het allemaal te veel voor mij was. Tijdens het gesprek besloten we dat ik kortere dagen ging maken, zodat ik minder druk zou ervaren. Ik ging naar huis en besloot om ook daar rust voor mezelf te creëren. Ik ging opruimen en maakte een ruimte waar ik kon mediteren. Daar had ik tijdens mijn reis veel aan en ik besefte dat ik dat ook nodig had in mijn dagelijks leven.

Ochtend en avond meditatie

Sinds dat moment mediteer ik iedere dag een uur in de ochtend en een uur in de avond. Op die manier kan ik mij in de ochtend opladen voor een drukke werkdag en in de avond ontdoen van prikkels die ik gedurende de dag heb opgedaan. Ik merk dat mediteren zorgt voor rust in mijn hoofd gedurende de dag en nacht. Het piekeren wat ik vroeger altijd ‘s nacht deed is sindsdien verdwenen en daardoor slaap ik nu goed.

Rust creëren

Naast mijn uur meditatie in de ochtend en avond, creëer ik ook op een andere manier rust. Ik pak mijn telefoon pas als ik ‘s ochtend het huis uit ga. Kom ik na mijn werk thuis? Dan leg ik hem direct weg. Televisie kijk ik niet meer, althans, geen journaal of dingen waar ik stress van kan krijgen. Een leuke serie op Netflix kijk ik op zijn tijd nog wel. Ik ben in ieder geval blij dat ik voor mezelf een manier van leven heb gecreëerd die voor mij goed werkt. Een leven vol meditatie en rust: ik kan het iedereen aanraden.”

“Ik heb geen mobiele telefoon en ik vind het heerlijk!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️