Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 8 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Een tijd vanuit het buitenland werken? 7 x tips om je baas te overtuigen

Als je erover nadenkt, is het eigenlijk best vreemd dat we de meeste dagen in de week van negen tot vijf opgesloten zitten tussen vier muren achter een bureau, terwijl we ons werk (lees: onze laptop) eigenlijk naar elke plek op de wereld mee kunnen nemen. Al helemaal als je nagaat gaat welke voordelen er zijn voor werknemers én werkgevers als we vaker de wereld over mogen reizen. Jij weet dat, maar jouw baas denkt daar misschien nog niet helemaal hetzelfde over. Hoe overtuig je jouw baas om tóch remote te werken?

Al eerder schreven we waarom bedrijven hun werknemers meer moeten laten reizen. Het brengt namelijk heel wat voordelen met zich mee.

De voordelen van remote werken

De vrijheid en flexibiliteit in het kunnen kiezen waar je werkt, zorgt ervoor dat we graag voor de werkgever aan de slag willen blijven. De nieuwe generaties nemen minder snel genoegen met leven in de dagelijkse sleur en willen juist uitdaging.

Allerlei onderzoeken lieten daarnaast zien dat reizen bijdraagt aan je persoonlijke groei, bijvoorbeeld aan het vermogen om creatief te denken, maar ook het empathisch vermogen, stijgt aanzienlijk.

Terwijl je baas misschien denkt dat je in het buitenland alleen maar met je billen op het strand gaat liggen, is dat natuurlijk niet het geval. Een acht-urige werkdag is vrij achterhaald, omdat je nóóit acht uur per dag productief kan zijn. Liever werk je een aantal uur flink gefocust en kan je daardoor de andere uren op de dag ontspannen, bijkomen en weer ruimte creëren voor nieuwe inspiratie en creativiteit.

Onderzoekbureau Gallup liet zien dat negen op de tien werknemers evenveel of juist meer gedaan krijgen vanuit het buitenland.

Baas overtuigen remote werken

Dus, hoe kan jij jouw baas of werkgever overtuigen om een tijd remote werken? Dit zijn praktische tips:

1. Voordelen benoemen

Allereerst is het belangrijk om de grootste voordelen te benoemen. Er zijn inmiddels tig onderzoeken gedaan die uitwijzen dat het zorgt voor meer productiviteit, creativiteit en een blije werknemer. Op kantoor spendeer je immers vaak tijd aan lange praatjes of lunchpauzes, terwijl je nu echt full on werkt wanneer je werkt.

2. Hou het bij jezelf

Leg uit wat het voor jou zou betekenen om de vrijheid te krijgen om remote te werken. Waarom is het belangrijk voor je? Waar verlang je naar wat je nu niet krijgt? Zou het je meer motiveren om aan de slag te blijven? Juist jouw persoonlijke touch kan het tastbaar maken voor jouw baas.

Tijdje remote werken? 7 x verrassende cowork-walhalla’s in Europa

3. Kom met een voorstel

Ga voor jezelf na wat er mogelijk is binnen jouw rol. Zou je een week op afstand willen werken, een paar maanden of full time? Bedenk een concreet plan waarmee je jouw baas kan overtuigen om remote te werken. Welke taken kan je makkelijk blijven doen en welke worden er dan misschien overgenomen? En wellicht kunnen jullie in eerste instantie een proefperiode voorstellen. Zo laat je ook zien dat je bereid bent de verwachtingen van de baas tegemoet te komen.

4. Stress voorkomen

Vertel eerlijk dat je uit de sleur wilt komen en dat je jouw dagelijkse routines graag wilt doorbreken. Het is immers een feit dat 1 op de 6 werknemers in Nederland kampt met burn-out klachten. Dat voorkomt dat jij je moet verzuimen. Mentale gezondheid is belangrijk, óók op de werkvloer.

5. Wees cool met je collega’s

Het werkt zeker in je voordeel als jouw collega’s dit jou ook gunnen. Als jij weinig contact met ze onderhoudt en zij vooral taken van jou op zich moeten nemen, dan kan dat tegen je gaan werken. Zorg dat je goed contact onderhoudt en dat de workload eerlijk verdeeld blijft.

Burn-outs voorkomen door remote te werken? Deze psycholoog is positief

6. Vertel hoe je als professional kunt ontwikkelen

Reizen en werken vanuit een andere omgeving, laat jou groeien als mens. Dat heeft invloed op hoe je bent in je vrije tijd, maar natuurlijk ook als werknemer. Daarnaast kun je remote werken op allerlei manieren invullen, waardoor je ook als professional blijft groeien.

Zo zijn er toffe remote work experiences waarbij je allerlei interessante workshops volgt over leadership en je in aanraking komt met andere young professionals. Win-win!

7. Luister de bezwaren en onderzoek deze

Is je baas of werkgever nog steeds niet overtuigd? Luister dan goed waarom dat zo is. Vaak komt het namelijk neer op dezelfde bezwaren, zoals ‘we willen dat een werknemer aanwezig is’, ‘ik wil kunnen zien wat je doet’ of ‘contact in real life is belangrijk.’

Dat is een goede aanleiding om erachter te komen waarom dat zou belangrijk voor je baas is. Als een antwoord is dat er veel vergaderingen zijn, zou je kunnen voorstellen daaraan mee te doen bij Teams en misschien kun je de meetings bundelen.

Kijkje in de remote BEDROCK-redactie: Rosa in Kaapstad

Ook als jouw baas controle wilt hebben op wat je doet, zijn daar tegenwoordig allerlei tools voor, waarbij er kan worden meegekeken met jouw scherm.

Wedden dat het jou zo tóch lukt om een tijd vanuit het buitenland te werken? Als het je eenmaal is gelukt, onthoud dan dat het maken van duidelijke afspraken belangrijk is en je je daar dan ook écht aan wilt houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️