Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 27 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Villa Buitenlust: dé sociale oase in Amsterdam waar voor iedereen plek is

Goede en sociale initiatieven zetten we altijd graag in het zonnetje. Dit keer is Villa Buitenlust aan de beurt. Naast het feit dat we alleen al vrolijk worden van de naam, is de sociale firma onderdeel van De Regenboog Groep, ligt de Villa verstopt in het Amsterdamse Westerpark én barst het van de mooie initiatieven.

Lees maar even mee!

Villa Buitenlust in Amsterdam

Villa Buitenlust is gelegen in het groen en verstopte (nog best onontdekte!) stukje van het prachtige Westerpark. Een bijzondere locatie waar je dus even weg bent uit de drukte van de stad. Het is een plek om tot rust te komen. Wat het initiatief zo mooi maakt, is dat het een plek is waar verschillende werelden samenkomen.

Hoe jouw vrijwilligerswerk in Nederland iemands leven kan veranderen

In de villa worden activiteiten, zorg en hulp georganiseerd voor iedereen, en niet voor één groep mensen. De Regenboog Groep staat betekent om haar vrijwilligersprojecten met vluchtelingen en daklozen, en dat betekent dat natuurlijk óók de Villa een plek is waar mensen kunnen verblijven als het thuis even niet goed lukt of door psychische problemen behoefte hebben aan rust en reflectie.

Meer psychische stoornissen bij volwassenen

Wat brengt ons meer tot rust dan een oase van natuur en groen om ons heen, en dat terwijl je dichtbij de stad bent? De behoefte daaraan neemt steeds meer toe, omdat er een sterke toename is in psychische stoornissen bij volwassenen.

Wist je dat in de afgelopen twaalf maanden ongeveer één op de vier volwassenen (26 procent) één of meerdere psychische aandoeningen had? Dat is bijna 3,3 miljoen volwassen Nederlanders van 18 tot 75 jaar. Wist je ook dat angststoornissen het vaakst voorkomen, namelijk bij vijftien procent van de volwassenen? Van alle specifieke psychische aandoeningen komt depressieve stoornis het vaakst voor (negen procent).

Wat gebeurt er in Villa Buitenlust?

In Villa Buitenlust gebeurt een hele hoop! Je kan er op twee manieren verblijven, namelijk door respijtzorg en logeeropvang. Wat houdt dat in? Door respijtzorg in de Villa vergroot de (psychische) stabiliteit van de gast, wat verdere kwetsbaarheid of crisis voorkomt. Door logeeropvang in de Villa wordt het netwerk of de mantelzorger ontlast en komt de logeergast tot rust.

Verschillende werelden komen samen

Het mooie is dat door deze zorg verschillende mensen én werelden samen komen. Denk aan de Syrische vluchteling die er in dagbesteding loopt en klusjes doet in de tuin, de ouder met Tesla die in een moeilijke scheiding zit en de jongere die een tijdelijk huisverbod heeft.

De activiteiten

Maar er gebeurt meer… Er worden activiteiten georganiseerd zoals yoga, brunches, optredens, meditatie, vogelspotten en Cozy Sundays. Het huis is heuse creative hub, want er verblijven vaak ook artists in residence voor wie het fijn en inspirerend is om voor een periode in een andere omgeving aan een project of idee te kunnen werken.

Kom langs

Villa buitenlust is geopend voor iedereen, want je kunt er zelfs verblijven met een groep vrienden, familie of een team. De Villa heeft namelijk een grote tuin (met boomhut!), slaapkamers en een woonkamer.

https://www.bedrock.nl/de-vluchtelingencrisis-hoe-kun-jij-helpen/

Een groot deel van de activiteiten is ondersteunend aan de respijtzorg, waarbij het gaat om uit je bubbel te komen,  nieuwe energie opdoen en met mensen kennismaken. Eva (40) en Kim (37) runnen dit samen met een team van vrijwilligers. Hoe mooi is dat?

Benieuwd naar meer ins en outs over Villa Buitenlust of checken of jij hier een keer een training of event kunt hosten? Bekijk alle informatie op de website van Villa Buitenlust.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️