Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 21 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze paddenstoel blijkt ongelooflijk goed voor je hersenen (en hij is zó mooi)

Dat de natuur heel veel antwoorden heeft op onze problemen is eigenlijk niet zo verrassend. De grootste tijd dat we als mens op de aarde leefden, waren er immers geen ziekenhuizen, apotheken of antibiotica. Medicijnen? Die kwamen rechtstreeks uit de natuur. Vooral paddenstoelen hebben helende krachten voor de mens, zowel voor onze mentale gezondheid als onze fysieke gezondheid. Zo is er bij uitstek één paddenstoel die ontzettend goed blijkt te zijn voor ons brein.

In de afgelopen jaren laten steeds meer wetenschappelijk onderzoeken zien dat vooral paddenstoelen ontzettend bevorderlijk zijn voor onze mentale én fysieke gezondheid. Daarom schreven we al eerder over enkele zogeheten ‘medicinale paddenstoelen’. Ken jij ze al?

Dit is de helende kracht van fungi (paddenstoelen dus)

Van al deze paddenstoelen – die overigens niet te verwarren zijn met ‘magic mushrooms‘ – blijkt er één soort opvallend veel voordelen te hebben en dan specifiek voor het brein. We hebben het over Lion’s mane.

Dé paddenstoel voor je hersenen: Lion’s mane

De naam Lion’s mane komt trouwens niet uit de lucht vallen, want de paddenstoelen lijkt opvallend veel op een leeuw en dan vooral op de manen van de leeuw. De paddenstoel is wit, heeft lange draden en kan behoorlijk groot worden zoals je op de afbeelding hieronder kan zien. Wat ons betreft is het misschien wel de mooiste paddenstoel die we ooit gezien hebben!

Lion’s mane groeit op de boomstammen van de beukenboom, voornamelijk in Azië, maar ook in Noord-Amerika en Noord-Europa.

Waarom de paddenstoel zo goed is voor de hersenen? Lees maar even mee…

Lion’s mane en de hersenen

De paddenstoel wordt al lange tijd gebruikt om de gezondheid te verbeteren, ondermeer voor het bevorderen van de spijsvertering, maar vooral voor de hersenen schijnt Lion’s mane goed te zijn. Waarom?

Het brein trainen

Het eten of innemen van de paddenstoel draagt bij aan het leren van nieuwe dingen en het zou  bovendien helpen bij het ondersteunen en bijdragen aan een goede concentratie. Hoe dat kan? In Lion’s mane zitten zogeheten neuropeptiden die invloed hebben op het groeien en behouden van neuronen en myeline in de hersenen. Deze helpen bij het leggen van nieuwe paden in het brein.

Met andere woorden: de paddenstoel stimuleert dus de delen van het brein die zorgen voor de groei van nieuwe hersencellen en die bestaande breincellen sterker maken. Je leert hierdoor sneller en je traint je geheugen!

Cognitieve functie, geheugen en focus

Volgens dit onderzoek waarin de proefpersonen Lion’s Mane extract kregen, verbeterde hun kortetermijngeheugen daarna aanzienlijk. Een andere studie wijst uit dat deze paddenstoel ook helpt bij de mental functioning van oudere mensen.

Adaptogene paddenstoelen zijn stress verlagend

Sommige paddenstoelen behoren dan ook tot het groepje adaptogene paddenstoelen. Ook Lion’s mane behoort tot dit type paddenstoel en dat maakt ‘m extra krachtig om in te zetten voor je (mentale) gezondheid.

Adaptogenen zijn kruiden, planten en dus paddenstoelen die jouw lichaam weerbaarder maken tegen stress. Je lichaam wordt met adoptogenen beter bestand tegen stressvolle situaties door zich hierop aan te passen. Het woord ‘adaptogeen’ komt dan ook van het woord ‘adaptare’ wat ‘aanpassen’ betekent.

Heb je al gehoord van mushroom koffie?

Jarenlang deed de Russische wetenschapper Brekhman onderzoek naar botanische geneeskunde en de werking van adaptogenen. Hij legt uit: ‘Een adaptogeen is een niet-toxische stof en veroorzaakt geen of minimale bijwerkingen op de lichamelijke of geestelijke gezondheid. Het versterkt het vermogen van het lichaam om de schadelijke effecten van stress te weerstaan ​​en helpt het normale fysiologische functioneren te bevorderen of te herstellen’.

Lion’s mane als supplement

Dát is precies één van de redenen waarom Lion’s mane zo bevordelijk voor ons lichaam kan zijn. Benieuwd naar de andere gezondheidsvoordelen van Lion’s mane, naast die voor het brein? Dít zijn de gezondheidsvoordelen van healthy mushroom Lion’s mane.

Heb je geen zin om elke dag paddenstoelen te eten? Dat is gelukkig nergens voor nodig, want je kunt de paddenstoel als een supplement kunt slikken of innemen als druppels! Bekijk hier het aanbod bij Holland & Barrett.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️