Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 23 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van healthy mushroom Lion’s Mane

Minder kans op hart- en vaatziekten, een beter geheugen, minder anxiety… Dat zijn mooie dingen die we allemaal wel willen, toch? Het uitzoeken wat we moeten doen om gezond te blijven en wat voor ons werkt, is bijna een puzzel. Maar de super paddenstoel Lion’s Mane zou een groot deel kunnen uitmaken van de oplossing van die puzzel.

Lion’s Mane heeft superveel gezondheidsvoordelen. Maar wat zijn die dan eigenlijk?

Wat is Lion’s Mane?

Allereerst, wat is dit eigenlijk? Lion’s Mane is een paddenstoel die bekendstaat om zijn vele gezondheidsvoordelen en groeit in Noord-Amerika, Europa en Azië. Het is pas sinds kort dat de paddenstoel populair is in de westerse cultuur.

De naam leent zich ook echt aan de manen van een leeuw; je kan de paddenstoel herkennen aan zijn lange, witte en dreadlocks-achtige buitenkant. De voordelen van Lion’s Mane zijn vrij uitgebreid onderzocht en men zag al vaker dat het een oplossing was voor verschillende gezondheidsproblemen.

De gezondheidsvoordelen van Lion’s Mane

Het gebruik van Lion’s Mane is flink gestegen onder biohackers en wellness seekers, vanwege de voordelen die deze paddenstoel voor je gezondheid kan hebben.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een kopje saliethee per dag

1. Het beschermt je brein en zenuwstelsel

Deze paddenstoel stimuleert de delen van je brein die zorgen voor de groei van nieuwe breincellen en die bestaande breincellen sterker maken. In andere woorden; je leert hierdoor sneller en je traint je geheugen.

2. Het verbetert je cognitieve functie, geheugen en focus

We noemden dit natuurlijk al even. Volgens een onderzoek waarin de proefpersonen Lion’s Mane extract kregen, verbeterde hun kortetermijngeheugen daarna aanzienlijk. Een andere studie wijst uit dat deze paddenstoel ook helpt bij de mental functioning van oudere mensen.

3. Het verbetert je humeur en vermindert anxiety en depressie

De onderzoeken naar Lion’s Mane houden niet op. Zo zou Lion’s Mane ook goed zijn voor je mentale welzijn en stress kunnen verlichten. Daarnaast kan de paddenstoel ook anxiety en depressie verminderen, dankzij zijn krachtige ontstekingsremmende werking.

4. Het ondersteunt je immuunsysteem

Net als de meest geneeskrachtige paddenstoelen helpt ook Lion’s Mane om je immuunsysteem beter te laten werken. Het kan positieve veranderingen teweegbrengen wat betreft de bacteriën in je darmen, wat dan ook weer talloze positieve effecten op je immuunsysteem heeft.

Het ubergezonde zusje van gember: dit zijn de gezondheidsvoordelen van kurkumathee

5. Het heeft eigenschappen die veroudering tegengaan

Hoe kan dat dan? In de eerste plaats door de positieve impact die Lion’s Mane op je gezondheid in het algemeen heeft, daardoor blijf je langer sterk, maar ook doordat het daadwerkelijk lichamelijke processen stimuleert die veroudering vertragen.

6. Het herstelt je darmen

We noemden al dat Lion’s Mane een goede impact heeft op bacteriën in je darmen. Ook bij ontstekingen in je darmen kan het helpen, zoals bij een maagontsteking, de ziekte van Crohn of een darmontsteking.

7. Het gaat ontstekingen tegen

Om hier even op door te gaan, is Lion’s Mane een van de beste geneeskrachtige paddenstoelen voor ontstekingen. Dit onderzoek wijst uit dat Lion’s Mane op de vierde plaats staat wat betreft de paddenstoelen met de meeste antioxidanten.

Ook het verminderen van bijvoorbeeld overmatig stikstof in je lichaam werkt ontstekingsremmend. En laat dat nou ook iets zijn waar Lion’s Mane bij helpt.

8. Het vermindert het risico op kanker

Kanker is complex en het is belangrijk om te onthouden dat Lion’s Mane hiervoor geen geneesmiddel is. Maar lab onderzoek wijst wel uit dat Lion’s Mane het vermogen heeft om het risico op kanker tegen te gaan. Toen tijdens het onderzoek extract van de paddenstoel met kankercellen werd gemengd, bleek dat de kankercellen sneller dood gingen.

Choco lovers opgelet: dit zijn de gezondheidsvoordelen van (rauwe) cacao

9. Het vermindert het risico op een hartziekte

Naast het verminderen van het risico op kanker houdt Lion’s Mane ook de cholesterol in je lichaam in balans en verbetert je bloedsomloop. Deze dingen zijn allebei goed voor de gezondheid van je hart.

10. Het heeft goede spirituele effecten

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, wordt Lion’s Mane met name in Azië ook vereerd om zijn geneeskrachtige en spirituele eigenschappen. De Lion’s Mane paddenstoel werd daar gebruikt bij het mediteren om ‘Qi‘ te bereiken. Qi is een soort energie die essentieel is voor het beoefenen van spiritualiteit en voor een algemene gezondheid.

Dat zijn een hele hoop gezondheidsvoordelen. Die zijn soms al te bereiken als je een paar honderd milligram inneemt. Wil je het heel graag hebben, nadat je dit gelezen hebt? Je kan de Lion’s Mane bijvoorbeeld hier aanschaffen.

Healthy snacking: 6 x de gezondheidsvoordelen van een komkommer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️