Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 21 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe het ‘Good Girl Syndrome’ je leven kan beïnvloeden

Wat betekent het good girl syndrome en hoe kan het je leven beïnvloeden? Want dat het bestaat is zeker en dat veel vrouwen er op de een of andere manier mee te maken krijgen ook. Al in de jaren 70 werd er een nummer geschreven: “Good girls don’t.

Vandaag wordt er nog steeds verwacht dat vrouwen loyaal, warm en opgewekt zijn, heeft een studie van Stanford University study uitgewezen.

Deze eigenschappen die horen bij het good girl syndrome worden al in de kindertijd gezaaid.

Hoewel ouders altijd het beste voor hun kinderen willen, hechten ze er veel waarde aan om geaccepteerd te worden door de maatschappij. In het geval van dochters leggen ouders onterecht de nadruk op het bereiken van doelen door mensen te behagen en braaf te zijn.

Van veel vrouwen wordt verwacht dat ze beleefd en respectvol zijn en een goede opleiding volgen. Er wordt aangeleerd om het welzijn van een ander boven de eigen behoeften te plaatsen. Alleen in de wereld waarin we nu leven, kan dat een valkuil worden.

Good girl syndrome

Uiteindelijk streven brave meiden naar een leven waarin ze alles goed doen. Dit uit zich in de volgende symptomen:

  • Angst om anderen teleur te stellen
  • Verlangen naar perfectie
  • Extreme gehoorzaamheid aan regels
  • Mensen pleasen
  • Eigen wensen en verlangens onderdrukken

Uiteindelijk is het ondermijnen van je eigen gevoelens een recept voor een ongelukkig leven. Good girls die altijd de behoeften van een ander boven hun eigen behoeften stellen, raken zichzelf kwijt, voelen zich ongelukkig, teneergeslagen en worden vaker teleurgesteld in het leven.

De negatieve spiraal doorbreken

Om het good girl syndroom onder ogen te komen en de negatieve spiraal te doorbreken, is het belangrijk om de focus te weerleggen naar je EIGEN behoeften en verlangens. Dit kan moeilijk zijn als je het anders hebt aangeleerd. Opeens gaat de focus van extern pleasen naar interne behoeftes vervullen.

Zoals met de meeste gewoonten die zich door de jaren heen hebben ontwikkeld, zijn vastberadenheid en focus twee belangrijke eigenschappen om niet meer gebukt te gaan onder het good girl syndrome.

Hier zijn enkele waardevolle tips:

  1. Verandering is ongemakkelijk en spannend, concentreer je op jezelf en op welke manieren je beter voor jezelf kunt gaan zorgen. Waar kom je iets tekort?
  2. Schrijf op wat er gaat veranderen als je beter voor jezelf gaat zorgen. Wat verwacht je terug te krijgen als je jezelf bijvoorbeeld een uur per dag me-time gunt?
  3. Wees duidelijk en direct. Overwin de angst om jezelf uit te spreken en om grenzen aan te geven. Je kunt assertief zijn en toch aardig gevonden worden.
  4. Strijd voor je individuelen waarden en principes. Als je in jezelf gelooft en achter je gedachten staat, volgen je gedrag en de manier waarop je handelt automatisch.
  5. Voel je niet onder druk gezet en zeg niet te snel ‘ja’. Zeker in het begin is het goed om een opdracht of vraag even te laten bezinken voordat je weer een grens overschrijdt en iets doet om aardig gevonden te worden.

Zo kun je stoppen met pleasen en makkelijker nee zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️