Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 21 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

Liefdevol uit elkaar gaan: hoe doe je dat?

We proberen tegenwoordig zo mindful en bewust mogelijk te leven, door lief te zijn voor onszelf, elkaar en de planeet. In ditzelfde plaatje past ook het liefdevol afsluiten van je relatie, als deze na een tijd samenzijn niet meer werkt. Alleen dan ontstaat er weer ruimte voor een nieuw begin. Maar hoe kun je mindful uit elkaar gaan, als je leven nog wordt beïnvloed door gevoelens van wrok en verdriet?

Liefdevol uit elkaar gaan is het ultieme, geestelijke loslaten. Als je namelijk in dat verdriet of die boosheid blijft hangen, dan zal dat alles wat je verder aangaat, zakelijk of privé, overschaduwen.

Lang en gelukkig uit elkaar

Het was Gwyneth Paltrow die voor het eerst kwam met de term ‘conscious uncoupeling’ toen ze scheidde van Coldplay-zanger Chris Martin. Zo wilde ze duidelijk maken dat zij en haar man in harmonie uit elkaar gingen. Het was een wederzijds besluit en ze bleven liefdevol met elkaar omgaan.

De Amerikaanse relatie-expert Katherine Woodward schreef er een boek over en maakte daarmee de term nóg populairder. Het werd een internationale bestseller, die in het Nederlands werd vertaald als Lang en gelukkig uit elkaar. Een prachtige titel en tevens een mooi idee, zeker als er kinderen in het spel zijn. Dan ben je de rest van je leven aan elkaar verbonden door het co-ouderschap.

Niet tot de dood ons scheidt

Maar bewust en mindful scheiden klinkt haast te mooi om waar te zijn. Als iets wat is weggelegd voor de ‘happy few’. In haar boek legt Katherine uit hoe koppels hun relatie bewust kunnen afsluiten, op een manier die en optimistische toekomst mogelijk maakt. “Uit elkaar gaan wordt vaak iets dramatisch, omdat het verhaal zo anders liep dan het had moeten lopen”, schrijft ze.

“We willen allemaal lang en gelukkig bij elkaar blijven en als dat niet lukt, voelt het als een grote mislukking. De schok, het verdriet en vooral de schaamte, het gezichtsverlies: het lijkt alsof je er nooit meer overheen komt.” We gaan er dan ook snel van uit dat ware liefde een leven lang duurt, tot de dood ons scheidt.

5-stappenplan

Als we eerder uit elkaar gaan dan wanneer een van beide partners overlijdt, dan noemen we de relatie gefaald, of mislukt. Maar waarom zou ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ niet ook kunnen betekenen dat de partners liefdevol en positief uit elkaar gingen? Dat de liefde die ze deelden een andere vorm krijgt, waar iedereen gelukkig en dankbaar om is?

Liefdevol uit elkaar gaan betekent dat je een nieuw systeem moet opzetten, waarmee je je relatie op een gezondere, verstandigere en gelukkigere manier kunt afsluiten. Katherine: “Je kunt dit doen met het 5-stappenplan, dat ik zelf heb doorlopen tijdens mijn scheiding. Het kan helpen om gezonde en positieve beslissingen te nemen in een tijd waarin helder nadenken niet altijd eenvoudig is.”

In 9 stappen naar een harmonieus co-ouderschap (ook als je een nieuwe liefde krijgt)

1. Ga op zoek naar emotionele vrijheid

Er is iets kapot gegaan en het is meer dan alleen je hart. Misschien je algemene gevoel van veiligheid, of de betekenisgeving van je leven of je geloof in het leven en in de liefde. In de eerste stap ga je jouw complexe, pijnlijke gevoelens over de scheiding onder de loep nemen, zoals woede, haat, angst of wanhoop.

Welke gevoelens ervaar je? Misschien kwam de breuk uit de lucht vallen en voel je je verward over wat er is gebeurd en waarom. In deze stap ga je je gevoelens benoemen en de kracht ervan omzetten van destructieve energie, die zorgt voor schadelijk gedrag voor jezelf en voor anderen, naar constructieve energie die juist kan zorgen voor positieve veranderingen.

2. Neem het heft in eigen handen

In deze stap leer je je focus te verplaatsen van je ex-partner naar jezelf. Welke rol heb je zelf gespeeld bij wat er nu gaande is tussen jullie? Je stapt uit je slachtofferrol en neemt verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in wat er is gebeurd.

Anders hou je de wond van de scheiding open en is er geen ruimte voor échte heling of groei, laat staan bloei. In deze stap leer je hoe je weer op jezelf kunt vertrouwen, en hoe je kunt stoppen met niet-helpend gedrag zoals te vaak mensen pleasen, over je grenzen gaan of jezelf tekort doen.

Val je altijd op foute mannen? Zo doorbreek je die cirkel

3. Doorbreek het patroon om je hart te helen

Ga op zoek naar de onderliggende oorzaak van negatieve patronen in je liefdesleven. Welke overtuigingen en gedragspatronen had jij in je relatie en waar kwamen ze vandaan? Misschien vanuit wat je vroeger gezien hebt bij je eigen ouders of vanuit een geleden trauma uit je verleden.

Welke overtuigingen steken in jouw relatie(s) steeds weer de kop op en op welke manier zijn ze belemmerend voor je? In deze stap ga je aan de slag met je hardnekkige overtuigingen en leer je dat het verleden niet bepalend is voor al jouw mogelijkheden in de toekomst.

De vraag der vragen: hoe kies je in hemelsnaam een partner?

4. Wordt een alchemist van de liefde

Ontdek jezelf als een ontembare kracht, die in staat is om een positieve toekomst voor zichzelf en anderen op te bouwen, ondanks pijn en moeilijkheden. Zet duidelijke grenzen voor jezelf en richt je aandacht op je eigen ‘nieuwe’ leven.

Vrijgevig zijn en andere kleine gebaren (ook naar je ex-partner toe) zorgen voor meer positiviteit en warmte – wat tevens voelbaar is voor de kinderen en andere naasten om jullie heen

5. Creëer een lang en gelukkig uit elkaar-leven

In deze laatste stap neem je meer algemene beslissingen die gaan bijdragen aan het gezond inrichten van jouw ‘nieuwe’ leven. Je hoeft niet per se een betere versie van je leven vóór de scheiding te creëren, maar ga gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden aan jouw horizon: nieuwe vrienden, hobby’s, sporten, etc.

Dat is de theorie, nu de praktijk…

Luistertip!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️