Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 29 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat als je nooit de liefde van je leven vindt?

Een leven lang groeien we op met de gedachte dat we ooit – als we maar genoeg daten en geluk hebben – onze grote liefde gaan ontmoeten. De ene is al wat fanatieker op zoek dan de ander, maar in essentie is onze true love vinden iets waar we allemaal mee bezig zijn. Maar wat als je nooit de liefde van je leven vindt?

We schreven al vaker over liefde, het is en blijft nu eenmaal een ontzettend fascinerend onderwerp. Zo hielden we een pleidooi om te stoppen met verwachtingen hebben in de liefde en zochten we uit wat de invloed van social media op je liefdesrelatie kan zijn. Vandaag staan we stil bij een vraag die we onszelf misschien (te) weinig stellen: wat als je nooit de liefde van je leven vindt?

Moedige datepogingen

The School of Life schreef hier een boeiende analyse over. Zij beschrijven op een rake manier hoe we als vanzelfsprekend mooie kleding kopen om op date te gaan, hoe we fancy drankjes bestellen om indruk te maken op de ander of hoe we in bed belanden bij iemand waarvan we niet eens zeker weten of die persoon wel de juiste bedoelingen heeft.

Lees ook: Struggles met daten? Podcast ‘Datevermaak’ brengt de waarheid over daten aan het licht

En hoewel dat soort situaties soms behoorlijk fout aanvoelen, houden we de moed erin door te geloven dat we uiteindelijk wel de ware zullen vinden. Toch zijn er genoeg mensen die – ondanks talloze datepogingen – nooit die prins op het witte paard zullen tegenkomen.

Verkeerd realiteitsbeeld

Het geloof dat iedereen op een gegeven moment wel de liefde van zijn leven vindt, gaat dus niet altijd op. Sterker nog: in plaats van te geloven in ware liefde, is het veel realistischer om aan te nemen dat sommige mensen nooit een geschikte liefdespartner zullen vinden.

Must read: Hoogstwaarschijnlijk is dit de reden waarom je steeds de verkeerde partner uitzoekt

Dat is geen hoopvolle gedachte, maar het is wél realistischer dan de ideaalbeelden van liefde die we er dikwijls op nahouden. Want liefde is niet alleen wat je ziet in romantische komedies, vaak is de realiteit gewoonweg veel rauwer dan dat.

Is er dan geen enkele troost?

Er zijn dus mensen die nooit hun ware liefde zullen tegenkomen, om welke reden dan ook. Dat resulteert meestal in grote teleurstelling en op lange termijn kan dit ons zelfvertrouwen en onze mentale gezondheid behoorlijk aantasten. Maar is er dan geen enkele troost voor zij die geen partner vinden?

Toch wel, beargumenteert The School of Life. Ten eerste moeten we allemaal wat vaker onze middelvinger durven opsteken naar alles en iedereen dat het geloof in eeuwige, romantische liefde voedt. De eerste stap is dus herkennen dat er heel wat films, boeken, liedjes en series zijn die een verkeerd beeld van de werkelijkheid weergeven en dat deze niet zouden mogen dicteren hoe de liefde er voor de gewone mens uitziet.

Tip: Call Me By Your Name op Netflix: over de impact van een eerste grote liefde

Ten tweede zijn er gelukkig ook voldoende kunstwerken die wél een realistisch beeld vaan eenzaamheid en een gebrek aan liefde schetsen. Deze kunstvormen kunnen een pleister op de wonde zijn voor iedereen die zich alleen voelt. Want hey: het voelt misschien zo, maar in feite zijn er héél veel mensen die geen partner hebben en zich net zo alleen voelen als jij.

Daarnaast zijn we allemaal gezegend met het geweldige fenomeen ‘vriendschap‘. Je mag dan nog zoveel moeite hebben met het vinden van een romantische partner, vrienden kan je altijd en overal maken. Goede vrienden bieden een luisterend oor wanneer je je eenzaam voelt en wanneer je net afgewezen bent door iemand waar je interesse voor had.

En is dat nou niet de grootste troost? Wij vinden het in ieder geval mooi gedachtengoed om de waarde van vriendschap nog eens in de kijker te zetten!

Meer over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️