Rosa Bertram
Rosa Bertram Beweging 5 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Een sixpack trainen zonder een vinger te bewegen? Het kán

‘Een sixpack, dat moét je toch trainen?’, horen we je haast denken. Dat dachten wij – en de rest van de wereld waarschijnlijk – tot voor kort ook. Wie een getoned lichaam wil hebben, sterke armen of juist dat afgetrainde wasbordje, die zal dagelijks in de sportschool moeten staan. Toch blijkt niets minder waar, zo lazen we in het wereldbekende werk van dr. Joe Dispenza. Je kán je lichaam veranderen zonder een vinger te bewegen.

In de wereldwijde bestseller Breaking the Habit of Being Yourself’ beschrijft dr. Joe Dispenza hoe je jezelf letterlijk kunt veranderen. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat blijkt mee te vallen en bovendien een stuk minder zweverig dan je misschien denkt. Het heeft namelijk alles met kwantumfysica te maken. Kwatum-wattes? Daar leggen we je zo alles over uit.

Onhandige patronen

Hoewel je van nature al-tijd perfect bent, precies zoals je bent, is er een grote kans dat je in de loop der jaren ook heel wat onhandige en niet-werkende patronen hebt aangeleerd. Was er vroeger veel ruzie thuis? Dan heb jij jezelf misschien wel geleerd om je heel goed af te kunnen sluiten voor de buitenwereld en om je emoties niet te delen, omdat de boel anders zou ontploffen. Of andersom: misschien moest jij juist schreeuwen om aandacht te krijgen van je ouders en doe jij dat onbewust nog steeds weleens.

Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

Hoe goed je jeugd ook was en hoe erg je ouders ook hun best deden, er is haast altijd wel iets (kleins) gebeurd waardoor je een bepaalde emotie probeert te onderdrukken met bepaald gedrag waardoor je er vandaag de dag een bepaald patroon en inmiddels een bepaalde persoonlijkheidstrek op na houdt.

Het is natuurlijk ontzettend menselijk om jezelf te beschermen van emotionele pijn, maar hoe fijn zou het zijn als je de patronen die in de essentie jou niet zijn of helpen, weer kunt afleren? And that’s where quantum physics come in!

Jezelf mentaal veranderen met kwantumfysica

Volgens Dispenza kun je namelijk je persoonlijkheidstrekken en gedrag veranderen door simpelweg anders te gaan denken. Waar we vaak denken dat we een bepaalde genetische aanleg hebben om bijvoorbeeld extravert, positief of juist heel sterk te zijn, blijkt dat volgens hem én allerlei neurologische onderzoeken ontzettend mee te vallen.

How To Handle: Emoties (met adviezen van een monnik en een neuropsycholoog)

Je genen blijken veranderlijk. Ofwel: je kunt je genen veranderen en dat heeft alles met kwantumfysica en epigenetica te maken. Dat geldt voor je mentale staat (we denken vaak immers dat we onze gedachten zijn, terwijl we met nieuwe gedachten ontzettend veel kunnen bereiken), maar zo óók voor je fysieke staat.

En vooral op dat laatste punt zoomen we even in. Dat je met je gedachten je geest kan veranderen, valt nog begrijpen, maar met je gedachten je lichaam veranderen? Dat klinkt haast te bizar om waar te zijn.

Onderzoek naar je lichaam veranderen met je gedachten

In een onderzoek dat Dispenza aanhaalt in zijn boek, dat werd gepubliceerd 1992 Journal of Neurophysiology blijkt het echter écht te kunnen. Voor het onderzoek werden deelnemers in drie groepen ingedeeld: de eerste groep werd gevraagd om één vinger aan hun linkerhand voor vijf keer één uur te trainen per week, vier weken lang. Ze moesten daarvoor hun vinger aanspannen en weer ontspannen.

De tweede groep moest enkel mentaal precies dezelfde oefeningen uitvoeren, zij moesten dus vijf keer één uur per week, vier weken lang denken dat ze precies zó hun vinger trainden, zonder ook maar echt een vinger te bewegen. De derde groep voerde beide opdrachten niet uit.

De onderzoekers vergeleken de resultaten het onderzoek. Wat bleek? De eerste groep had tot wel dertig procent meer vingerkracht gekregen. Dat is niet zo gek, zij trainde immers hun vinger flink wat in die maand. Maar nu komt het: de groep die mentaal trainde, had echter óók een flinke stap gemaakt: zij hadden door aan het trainen te denken, zonder het dus daadwerkelijk te doen, maar liefst 22 (!) procent meer vingerkracht gekregen.

Je lichaam veranderen zonder fysieke inspanning

Door het denken aan de oefening, had de geest al voor een fysiek meetbaar effect gezorgd. Met andere woorden: het lichaam was veranderd zonder enige fysieke inspanning te doen. Je brein kent namelijk niet per se het verschil, míts de mentale oefening goed wordt uitgeoefend. Hetzelfde geldt voor het doen van bicep curls, legt dr. Dispenza uit in onderstaande video.

Wat Dispenza hiermee wil zeggen is dat onze geest krachtig is, véél krachtiger dan we ons realiseren. Dat betekent dat we door onze geest op de juiste manier in te zetten, kunnen worden wie we willen zijn. Onze genen zijn namelijk te veranderen!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️