Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 5 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Met deze 3 apps kun je je huid checken op huidaandoeningen

Wie bij een dermatoloog langs wil komen met een (mogelijk) huidprobleem, moet rekening houden met een wachttijd van enkele dagen tot weken. Tegenwoordig kun je ook door middel van verschillende apps de huid checken. Dat werkt natuurlijk niet zo goed als het blote oog van de specialist, maar wél een stuk sneller.

Omdat het zo belangrijk is om de huid goed te checken lichten we de 3 populairste apps uit.

Jouw huid checken met een app

Heb je een verdacht plekje op je huid? Dan is belangrijk dat je deze op tijd laat controleren. Helaas zijn de wachttijden in het ziekenhuis vaak lang. Daarom kan het geen kwaad om jouw huid te monitoren met een app. Zo ben je sneller gerustgesteld. Is er een verhoogd risico? Dan krijg je een advies met vervolgstappen.

Let op: de apps zijn niet bedoeld voor het vaststellen van een ziekte. Bij twijfel ga je altijd naar de huisarts.

1. Skindr

Met de Skindr app kun je besmettelijke huidaandoeningen (zoals schurft) vroegtijdig herkennen en laten behandelen zonder verwijsbrief van de huisarts. Als je een foto van je huidaandoening upload in de app, krijg je binnen 48 een online consult met een gediplomeerde dermatoloog. Zo weet je binnen mum van tijd of je besmet bent.

De dermatoloog onderzoekt het probleem en stelt binnen 48 uur een advies met behandelplan voor je op. Na ontvangst van de melding dat het resultaat beschikbaar is, kun je inloggen om je persoonlijke dossier te bekijken. Recepten zijn direct beschikbaar in de app en kunnen opgehaald worden bij de apotheek. Verder is er de mogelijkheid om extra vragen aan de dermatoloog te stellen.

Aanvulling op traditioneel consult

Mede-oprichter Jochen Boeykens: “Na het succes in de Belgische markt zijn wij zeer verheugd onze dienst verder uit te breiden naar Nederland. Door mijn eigen ervaring als ​acnepatiënt ​heb ik zelf meegemaakt hoe frustrerend het is om zo lang te moeten wachten voor een eerste consult. Met onze Skindr app willen we een oplossing bieden voor diegenen die hetzelfde doormaken”.

De app is geen vervanging voor het traditionele consult, eerder een aanvulling. In gevallen zoals bijvoorbeeld het verwijderen van een verdachte moedervlek, is altijd een bezoek aan de praktijk of ziekenhuis nodig. Met Skindr wordt de wachttijd voor een afspraak ingekort naar gemiddeld 48 uur en ben je direct in contact met een dermatoloog zonder verwijsbrief van de huisarts.

2. SkinVision

Wist je dat één op de vijf Nederlanders te maken krijgt met huidkanker? Een snelle en effectieve behandeling is vaak goed mogelijk als de ziekte op tijd wordt ontdekt. Met de SkinVision app kun je gratis en vrijblijvend plekjes op je huid checken, zodat je indien nodig op tijd de juiste zorg kunt zoeken.

Binnen dertig seconden krijg je een risicobeoordeling en een advies over de te nemen vervolgstappen. Het algoritme is getraind op basis van honderdduizenden foto’s die klinisch gevalideerd zijn door dermatologen. Uit recente studies blijkt de service 95 procent van huidkanker te herkennen.

Gratis in samenwerking met zorgverzekering

De app slaat jouw foto’s veilig op, zodat je veranderingen zelf kunt bijhouden of aan je dokter kunt laten zien. Tevens kun je een alarm instellen, zodat je een herinnering krijgt wanneer je weer een foto moet maken van het plekje. Zo kun je je huid checken en het proces in de gaten houden.

Overigens is de app alleen gratis als je verzekert bent bij CZ, Just, OHRA, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis en FBTO. Anders kost de app € 6,99 voor een individuele smart check en € 29,99 voor 3 maanden onbeperkt gebruik. Wil je er een jaar lang onbeperkt gebruik van maken? Dan kost dat € 49,99.

3. Skinive

Door middel van smartphonefoto’s en innovatieve AI-techonologie kun je met Skinive huidproblemen identificeren. Het werkt eigenlijk hetzelfde als Google Images. Je neemt een foto, plaatst deze in de app en vervolgens worden andere afbeeldingen van huidziekten vergeleken. Zo kan er vastgesteld worden of je risico loopt om een huidziekte te ontwikkelen.

Door een uniek AI-algoritme herkent Skinive maar liefst zes types van acne, moedervlekken, angioom, dermatofibroma, drie soorten wratten, psoriasis, dermatitis, herpes, papilloma, molluscum en huidkanker. Door Skinive continu te gebruiken, kun je eventuele veranderingen bijhouden en je huidverzorgingsroutine voortdurend verfijnen terwijl de huid verandert en (hopelijk) verbetert.

Duidelijk beeld van een mogelijke diagnose

Zodra je de afbeelding naar de chatbot hebt gestuurd, krijg je meteen een resultaat terug. De app geeft dan een risiconiveau, vertelt over wat voor aandoening het gaat en wanneer je de volgende keer je huid moet nakijken. Daarnaast geeft het je ook advies over welke specialisten je kan zien om een exacte diagnose te krijgen.

Door in één keer naar de juiste professional gestuurd te worden, bespaar je tijd en geld. De huid checken via een app is dus niet een vervanging van specialisten, maar eerder een verrijking. Het is namelijk geen officiële diagnose, maar geeft wel een duidelijk beeld van een mogelijke diagnose.

Zo kun je huidkanker vroegtijdig opsporen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️