Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 4 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

The Sex Issue: hoe je libido mee verandert met het seizoen

Je persoonlijke biologische klok heeft veel effect op je doen en laten. Iedere cel in je lichaam functioneert er immers op. Het heeft o.a. vat op je slaap- en waakritme, je eetlust en je vetopslag. Verder zorgt je biologische ritme ook door de maanden heen voor veranderingen; zelfs op je seksdrive.

Er zijn heel veel zaken die invloed hebben op je libido en de wisseling van de seizoenen is er één van. Wat zou hier een reden voor kunnen zijn?

Libido en de meeste baby’s

Je zou misschien denken dat we in de lente en in de zomer het meeste zin hebben. Het wordt lekkerder weer, de bloemetjes en de bijtjes zijn druk bezig (zoiets zeggen ze toch altijd?) en door de hitte wordt er (kledinggewijs) minder aan de fantasie overgelaten.

Toch is dit beeld niet helemaal juist. In Nederland worden de meeste baby’s geboren in juli, augustus en september. Even terugrekenend zijn we dus in de maanden oktober, november en december het actiefst in bed.

Must read: Denken mannen echt meer aan seks dan vrouwen? We doken de boeken in

Het winnende seizoen

Onze hormonen schommelen het hele jaar door. Het ene seizoen is dit hormoon sterker aanwezig, het andere seizoen het andere. Ook de hormonen die invloed hebben op ons libido maken seizoensgebonden pieken en dalen mee. Testosteron is daar een voorbeeld van.

Zowel bij mannen als bij vrouwen heeft testosteron een grote invloed op de sekslust. Grappig genoeg is uit dit onderzoek gebleken dat mannen én vrouwen een piek van testosteron hebben in de herfst

Uit een ander onderzoek blijkt dat er in de zomer- en wintermaanden juist een sterke daling was van het testosteron van mannen en vrouwen. Als het aan het testosteron ligt, is de herfst dus een periode voor een hoger libido.

Ook interessant: Heb je weinig seks meer in je relatie? Dit is wat een relatietherapeut erover vertelt

Aantrekkelijker in de winter

Dat er minder aan de fantasie wordt overgelaten in de zomer, zou juist een reden kunnen zijn dat mannen een lager libido hebben in dit seizoen. Dit onderzoek laat zien dat mannen het lichaam van vrouwen vaker aantrekkelijker vinden in de winter. En misschien is dat juist doordat er meer te fantaseren valt.

Ieders ritme en lijf is anders

Natuurlijk zijn er veel meer aspecten die invloed hebben op de libido van een persoon en zal niet iedereen zich kunnen vinden in deze onderzoeken. Ieders biologische ritme is anders en zijn de pieken en dalen van hormonen niet enkel seizoensgebonden. Maar als je nou merkt dat je de komende weken ineens meer zin hebt, weet je misschien net iets eerder waar het aan kan liggen.

Meer over seks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️