Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 18 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Last van een dunnere haarbos? 5 manieren om het te beschermen

Gezond en glanzend haar: wie paradeert er niet graag rond met een gezonde bos haar? Nu is de één natuurlijk gewoon gezegend met een gezonde, mooie bos terwijl de ander een stuk dunner haar heeft en er extra goed voor moet zorgen.

Gelukkig zijn er manieren om je haar op een natuurlijke manier te beschermen zodat het gezond blijft of weer wordt. Wordt jouw haarbos steeds dunner? Dit zijn een aantal natuurlijke manieren om jouw haar te beschermen.

Waar ik nog geen jaar geleden een dikke bos haar had, is er in tussentijd een stuk minder over van mijn wavy haarbos, concludeerde ik toen ik onlangs voor de spiegel stond.

Van dik naar dun haar: waarom?

Je kunt dan wel dik en veel haar hebben, maar als je er niet goed voor zorgt, dan kan het zo zijn dat je daar in de loop der tijd doei tegen kan zeggen. Zon en geen bescherming zijn bijvoorbeeld zijn funest.

Groeifases van je haar

Het groeiproces van haar is vrij complex. Haren groeien namelijk in drie fases. De groeifase vanaf de wortel, een overgangsfase als de groei even stopt en een rustfase waarna de haar uitvalt en het haarzakje een pauze neemt tot er weer een nieuw haar groeit.

Je haren sneller laten groeien? Het kán (op deze 8 natuurlijke manieren)

Het is dan ook volkomen normaal om zo’n vijftig tot honderd (!) haren per dag te verliezen. Je vindt ze terug op je kussen, in het doucheputje, op je trui of in je haarborstel.

Haarzakjes

Ieder mens wordt geboren met ongeveer 100.000 haarzakjes op de hoofdhuid en dat worden er nooit meer of minder, aldus the American Academy of Dermatology. Maar, nu komt het, naarmate je ouder wordt, kunnen sommige haarzakjes wel stoppen met de haargroei en dan kan je last gaan krijgen van haaruitval.

Wanneer en hoe dat gebeurt, heeft te maken met allerlei factoren waaronder je genen en hormonale schommelingen. De haren díe je hebt kunnen ook dunner gaan ogen, omdat ze bijvoorbeeld afbreken.

Weken je haar niet wassen met shampoo: is dat smerig?

De afgelopen winter spendeerde ik onder de zon en was veel in de zee, en omdat ik m’n haar niet voldoende beschermd heb, is het erg blond geworden en deels gaan afbreken. Lekker hoor dat zonnetje, maar ik heb nu wel mooi spijt dat ik m’n haar niet beter heb verzorgd.

Dus, leer van andermans fouten en leer jouw haar wél goed beschermen.

Zó kun je jouw haar beschermen

Dat kan jij voorkomen! En wel met deze tips:

Bescherm je haar tegen de zon

De eerste tip is dan ook duidelijk: bescherm je haar goed tegen de zon. Helemaal als je ervan houdt om te reizen of op vakantie te gaan in de winterperiode: draag een hoedje of spray speciale haarbescherming in je haar.

Je zult jezelf in de toekomst bedanken, believe me. Daarnaast zijn er heel wat toffe en leuke hoeden en bucket hats te vinden tegenwoordig.

Maskers

Om je haar te hydrateren en te blijven voeden is het belangrijk om je haar regelmatig een haarmasker te geven. Ben je veel in de zee? Spoel je haar dan sowieso altijd goed uit, het zoute water droogt je huid, maar ook je haar flink uit.

Eens per week een masker in doen is meer dan genoeg. Je kunt een (duur) masker kopen, maar kokosolie doet ook wonderen.

Was je haar, maar niet te vaak

Je hoeft je haar echt niet elke dag te wassen. Sterker nog: elke dag je haar wassen is overbodig en kan je haar juist kwetsbaar maken. Hoe vaker je het wast, hoe sneller vet het weer wordt.

Wil je de cyclus verbreken? Wacht dat gewoon een paar dagen, je haar voelt inderdaad wat vetter aan, maar dat komt omdat je hoofdhuid als het ware ‘verslaafd’ is aan shampoo. Helemaal als je geen natuurlijke shampoo en conditioner gebruikt. Even door de zure appel heen bijten dus!

Vergeet de conditioner nooit

Niet onbelangrijk: al je je haar wast, vergeet dan nooit de conditioner. Het liefst laat je er zelfs een leave-in conditioner in zitten na het wassen. Het geeft je haar een hydratatie boost.

Ga voor natuurlijke producten

Reguliere shampoo’s en conditioners zitten vol sulfieten, parfums en schuimmakers gemaakt van chemische stofjes. Ze ruiken misschien wel lekker en maken je de producten ‘zo lekker schuimend’, maar je kan je afvagen hoe goed en natuurlijk dit daadwerkelijk is voor je haar.

Haren wassen zonder microplastics? Dit zijn 3 plasticvrije shampoomerken

De natuur kan prima haar werk doen zonder toxische hulp. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel fijne natuurlijke shampoo’s en conditioners te vinden, in flessen of in solid bars. De keuze is reuze! Nog leuker is het om zélf aan de slag te gaan met één van deze simpele DIY recepten voor het maken van natuurlijke huidproducten.

Word je haarbos wel heel snel dun en oogt het dood? Overweeg dan in samenspraak met de kapper om er een stuk vanaf te knippen, zodat het weer gezond kan aangroeien. Heb je het gevoel dat je wel heel veel last hebt van haaruitval? Neem dan contact op met je huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️