Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 18 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Move over bloemkoolrijst en quinoa, want hier is Scandinavische haverrijst

Bij BEDROCK houden we je maar al te graag op de hoogte van de laatste trends op het gebied van voeding en welzijn. En inderdaad, op het gebied van voeding zijn er om de haverklap wel nieuwe voedingstrends te vinden. Helemaal als we kijken naar het buitenland. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van Scandinavische haverrijst?

Move over bloemkoolrijst, quinoa en bulgur, want hier is Scandinavische haverrijst.

Scandinaviërs leven gelukkig én gezond

Op de BEDROCK-redactie zijn we al lange tijd fan van de Scandinavische levensstijl en bliezen dan ook niet voor niets de rubriek ‘Leren van de Zweden‘ in het leven. Op het gebied van klimaat, gelijkheid en activisme lopen de Scandinaviërs flink voor op de rest van de wereld.

Voor eens en altijd: dit is hoe je tofu écht lekker en knapperig bereid

En dat lijkt te werken: de Finse bevolking is al voor het vijfde jaar op een rij het gelukkigste land ter wereld. Ook Denemarken, Noorwegen, Zweden en IJsland scoren elk jaar weer hoog in het rijtje van gelukkigste landen ter wereld.

We verwelkomen de nieuwste foodtrend uit Scandinavië dan ook maar al te graag. Hallo haverrijst!

Nordic Diet 

Dat in Scandinavië geluk en gezondheid hoog in het vaandel staan, wisten we dus al. Ze spenderen veel tijd in de natuur, bewegen veel en eten het liefst vers, lokaal en gezond én duurzaam. Dat wordt ook wel het Nordic Diet genoemd.

Geen producten uit verre landen, maar verse vis uit de Noordzee en groenten die al eeuwen in de Scandinavische landen groeien. En één van die fijne producten uit Scandinavië is nu ook verkrijgbaar in Nederland: haverrijst. Maar wat is het? En wat kun je ermee?

Scandinavische haverrijst

Haverrijst is inderdaad zoals de naam al doet vermoeden gemaakt van haver en zit dus vol goede voedingswaarden: plantaardige eiwitten, onverzadigde vetten en vezels.

Dat maakt het een gezonde vervanger voor witte rijst. Haverrijst bevat namelijk 67 procent meer eiwitten, 7,5 keer meer vezels en 26 procent minder koolhydraten. Daarnaast zit haverrijst vol belangrijke vitaminen en mineralen, zoals ijzer, zink, vitamine B9 en magnesium.

Zachte smaak

Dan de smaak; ook niet geheel onbelangrijk. Na de hype van bloemkool- en broccolirijst zijn we natuurlijk al gewend aan alternatieven op het koolhydraatrijke witte rijst.

Haverrijk heeft een zachte en milde smaak. Het lijkt best een beetje op traditionele witte rijst, maar door te spelen met de kooktijd kun je haverrijst gebruiken voor verschillende maaltijden op een dag.

Als basis voor haverpannenkoeken voor een stevig ontbijt, een frisse salade bij de lunch en een gevulde risotto of pokebowl met haverrijst als diner. Whatever floats your boat!

Duurzaam alternatief

Een ander voordeel van haverrijst in vergelijking met witte rijst of andere rijstsoorten, is dat de haver die voor de rijst wordt gebruikt, niet van ver hoeft te komen.

Omdat de haver gewoon in Scandinavië groeit, zijn er minder pesticiden nodig voor het verbouwen van haver. Ook hoeft het geen lange weg af te leggen vanaf het veld tot aan je keuken. Dat zorgt weer voor een lagere carbon footprint.

8 dingen waarvan je onterecht denkt dat ze vegan zijn

 

De haverrijst werd geïntroduceerd door het Finse merk Fazer Willja. Uit hun onderzoek blijkt dat hun haverrijst tot 80 procent minder impact heeft op het klimaat dan geïmporteerde jasmijnrijst uit Thailand.

Ook is haverrijst (uiteraard!) zuivelvrij en vegan. In elk geval het proberen waard, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️