Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 19 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Adem in, adem uit… 5 tips om te dealen met de stressvolle feestdagen

De kerstdagen zijn een tijd die draait om samenzijn met familie, geliefden, vrienden en natuurlijk óók om lekker eten en drinken. Daarnaast kan de Kerst met alle diners, familiegeruzie en discussies ook best stressvol zijn. Met deze 5 mindful tips lukt het je om te dealen met de stressvolle kerstdagen en te genieten van de feestdagen zónder stress.

Adem in, adem uit… You can do it!

Dealen met stress tijdens Kerst

Hoewel Kerst één van de mooiste periodes van het jaar kan zijn waarin alles draait om familie, quality time en samenzijn, kan Kerst ook heel wat stress met zich meebrengen.

Xmas detox: dé 8 grote voordelen van niet drinken tijdens de kerstdagen

De feestdagen volgen zich namelijk kort op elkaar op en zijn op z’n zachtst gezegd best intens. Het is niet zo gek als je je een beetje overweldigd voelt. Op SELF deelt psycholoog Catherine Mogil tips om de intense kerstdagen te overleven.

1. Blijf bij je routines

De mens houdt nu eenmaal van routines. Tijdens de feestdagen wordt er vaak roet in het eten van je zorgvuldig-opgebouwde routines gegooid, dus zorg voor je eigen mentale welzijn dat je in elk geval een paar van je routines blijft behouden.

Of het nu is door tijd te nemen voor jezelf, een rondje hardlopen of gezond eten tussendoor.

2. Het hoeft niet perfect te zijn

Waar we vaak denken dat tijdens het kerstdiner alles perfect moet zijn (van de maaltijd tot de gedekte tafel en de liefdevolle gesprekken), tipt Mogil juist dat we die perfectie beter kunnen laten varen. Kerst is nu eenmaal ook een beetje messy.

Waarschijnlijk zit de hele keuken onder het vuil, staan je broer en zus te ruziën in de gang en zit er vlek op je jurk. It is okay. Probeer te accepteren dat alles wat er nu is en hoe het nu gaat, genoeg is. Niet alles hoeft perfect te zijn.

3. Focus op de positieve dingen

De feestdagen vullen zich snel met etentjes, afspraken en to-do’s, en daarom kan je wat sneller gestrest of geïrriteerd zijn. Dingen zijn snel te veel en zo wordt het lastig om juist van deze mooie periode te genieten. Zonde!

Onderzoek laat zien dat je niet alleen gelukkiger wordt door dankbaar te zijn voor de dingen die er wél zijn, het lukt je ook om beter met stress om te gaan. Probeer dus voor jezelf na te gaan wat er allemaal wel goed gaat en wat de mooie dingen zijn in deze periode.

4. Probeer te helpen

Al eerder schreven we dat we gelukkiger worden van geven en helpen, dan van krijgen. Dus steek je handen uit de mouwen, bereid je lekkerste gerecht, dek de tafel, help je tante, oom, broer of buurman. Whoever needs a hand. Het is tenslotte Kerst!

5. Neem een pauze

Merk je dat je al uren of misschien wel dagen lang gestrest rondloopt, je langzaam knettergek wordt van alle familie over de vloer en dingen die nog gedaan morgen worden? Neem een pauze.

Duurzame kerstversiering saai? Niet bij deze 5 toffe groene merken!

Adem diep in, en adem uit. Herhaal dit een paar keer. Er zijn verschillende grounding technieken die je kunnen helpen met ontspannen, zoals deze ademhalingen voor minder stress en meer energie.

Kerst is en blijft nu eenmaal een drukke periode. It is okay! Probeer te accepteren dat het nu even wat drukker is, neem de tijd voor jezelf en onthoud: januari staat al bijna voor de deur!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️