Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 13 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Voor eens en altijd: dit is hoe je tofu écht lekker en knapperig bereid

Ben je een echte tofu fan? Dan kan het je niet ontgaan zijn dat tofu héérlijk te bereiden is, maar dan moet je wél even weten hoe. Zelf vind ik tofu maar een lastig product, omdat het alleen echt lekker is als het goed bereid is. Anders is het een zompig stukje geperste sojaboon. Vanaf nu heb je daar nooit meer last van want we delen het ultieme recept om tofu lekker knapperig te bereiden.

Tofu is een eitwitrijk en caloriearm en wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Zoals kaas wordt gestemd uit koemelk. Dat maakt het een ideale vleesvervanger omdat je er eiwitten inzitten die je lichaam hard nodig heeft.

Daarnaast neemt tofu goed smaken in zich op, maar an sich heeft het niet zoveel smaak. Net als kip dus eigenlijk. Je kunt tofu op allerlei manieren bereiden om het een heerlijke, knapperige toevoeging te maken aan je maaltijd. Maar dan moet je wel even weten hoe.

Recept voor knapperige tofu

Misschien ken je wel: je staat in de keuken en wilt een heerlijke vega(n) maaltijd bereiden en hebt tofu in huis gehaald, maar op de één of andere manier lukt het je nooit helemaal om de eiwitrijke vleesvervanger echt lekker van smaak en goed knapperig te krijgen.

Vegan Vrijdag: warme tofu met sojadressing en sesam

Te veel olie, te veel sojasaus, te weinig, te zacht, te vettig, te hard. Na het lezen van onderstaand recept zul je daar nooit meer last van hebben en schotel jij voortaan de lekkerste Aziatische recepten, salades en andere gerechten voor met dé perfecte tofu.

Verwarm de over alvast voor.

1. Koop de juiste tofu

Het ligt dus niet altijd aan jou, want de ene tofu is de andere niet. Het liefst koop je tofu die stevig is. Hoe steviger de tofu, hoe minder vocht erin zit. Dat maakt het makkelijker om het te snijden en erna te bakken.

2. Stamp de tofu zachtjes aan

Voor je aan de slag gaat met de tofu bereiden, wil je zoveel mogelijk vocht uit de tofu halen. Dat kan je doen door het in een stukje keukenpapier te wikkelen, het te laten uitlekken en het zachtjes aan te drukken zodat het vocht eruit kan.

3. Marineer de tofu

This is where the magic happens. Wanneer je het blok tofu in plakken hebt gesneden, kun je ze in vierkantjes snijden en gaan marineren. Stop ze in een kommetje en kies de marinade naar smaak. Een aanrader?

  • 3 eetlepels olijfolie of canola olie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel maiszetmeel

Mix alle ingrediënten in een kom en hussel ze goed door elkaar zodat de tofublokjes goed gemarineerd worden. Belangrijk om te weten: de combinatie van de olie en het maiszetmeel zorgt ervoor dat de tofu hierna goed knapperig kan worden.

4. Bak de tofu tot het knapperig is

Om te voorkomen dat de tofu te olie-achtig wordt in een pan, leg je de tofu in de oven op bakpapier. Verdeel de stukjes gelijkmatig over de plaat zodat ze niet tegen elkaar aan liggen.

Bak de tofu op z’n 220 graden voor zo’n twaalf tot twintig minuten tot de tofu goud en knapperig zijn.

That’s it! Simpel toch?

Vega Vrijdag: vega fajitas met avocado en tofu

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️