Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 3 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Landen waar vrouwen nog steeds aan het vechten zijn voor hun rechten

Het lijkt zo vanzelfsprekend in Nederland, als vrouw mogen we naar school, we mogen stemmen en we mogen ons kleden zoals we dat willen. Dat dit in andere landen anders is, zien we de afgelopen tijd veel in het nieuws. In Iran bijvoorbeeld strijden vrouwen al decennialang voor hun rechten.

Op 9 december is het de dag van ‘’Recht op protest’’.  In deze landen wordt er nog door vrouwen gestreden voor hun rechten en dat dit nodig is, moge duidelijk zijn.

Protesten in Iran

Hoewel het internet in Iran plat ligt, komen er wel beelden naar buiten van wat er gaande is. Er zijn al in meer dan 80 steden demonstraties geweest. De aanleiding daarvan was de dood van de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Jina Mahsa Amini die op 16 september overleed. Zij werd in de hoofdstad Teheran opgepakt door de religieuze politie omdat ze haar hoofddoek niet droeg volgens de strenge voorschriften.

Hoe je de vrouwen in Iran een warm hart kan toedragen

Volgens ooggetuigen werd zij hierom mishandeld en overleed ze later aan haar verwondingen in het ziekenhuis. Daar bleef het niet bij. Afgelopen week bereikte het protest in Iran zijn hoogtepunt. Op verschillende plekken in het land werden religieuze gebouwen in de fik gestoken en in twee Koerdische steden waren er straatoorlogen gaande.

Welke andere landen zijn er nog aan het strijden?

Helaas heerst er nog veel ongelijkheid in de wereld en is Iran niet het enige land waar vrouwen (nog steeds) strijden voor gelijkheid. Ook in deze landen zijn vrouwen onveilig:

1. India

In mei dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat een 13-jarig meisje in India werd ontvoerd en dat er een gruwelijke groepsverkrachting had plaatsgevonden. Toen zij hulp zocht bij de politie, werd ze ook daar verkracht door de politieambtenaar. Een verschrikkelijke trend, die gaande is in India waar er momenteel om de 16 minuten een vrouw verkracht wordt. Volgens Plan International is India dan ook het gevaarlijkste land ter wereld voor vrouwen.

2. Mauritanië

Wist je dat Mauritanië als laatste land ter wereld in 1981 de slavernij afschafte? Dat was slechts op papier want in 2015 werd het pas een misdrijf tegen de menselijkheid. Tot die tijd hadden slavenhouders recht op seks met slavinnen. Vrouwen en meisjes werden niet alleen door hun ‘’baas’’ verkracht maar ook door vrienden, zonen en passanten. Als ze te oud werden, werden deze vrouwen zonder pardon gedumpt in de woestijn.

Hoewel deze gruweldaden nu niet meer aan de orde van de dag zijn, strijden vrouwen hier nog elke dag voor hun rechten. Zo komt er nog veel seksueel geweld voor wat bijna nooit bestraft wordt bij de dader. Echter krijgen verkrachte vrouwen een rechtszaak aan de broek vanwege zina (seks buiten het huwelijk). Ook wordt bijna 67 procent van de vrouwen besneden.

3. Afghanistan

Ook in Afghanistan is het niet veilig voor vrouwen. Sinds de Taliban in augustus 2021 de macht heeft over dit land, worden de rechten van vrouwen en meisjes flink geschonden. Bijvoorbeeld op het gebied van werk, onderwijs en bewegingsvrijheid. Daarnaast worden ze amper beschermd tegen huiselijk geweld en is het aantal gedwongen huwelijken (en kind huwelijken!) toegenomen.

Wat is er precies aan de hand in Afghanistan (en hoe kan jij helpen)?

Vrouwen die hier op een vreedzame manier tegen protesteerden, zijn bedreigd, vastgezet en soms zelfs verdwenen. Dat laat het rapport Death in Slow Motion zien.

Wat kun jij doen voor vrouwen?

Dat vrouwen blijven strijden voor gelijkheid, is belangrijk. Ze maken de helft uit van de wereldbevolking maar toch zijn ze bijna nergens gelijkwaardig vertegenwoordigd op plekken waar belangrijke beslissingen worden genomen (zoals in besturen of de politiek).

Als de rechten voor meisjes en vrouwen ongelijk blijven, blijven ze ook kwetsbaar voor uitbuiting en discriminatie. Bijvoorbeeld wanneer de toegang tot onderwijs wordt ontzegd of bij ongelijke toegang tot bezit en kredieten. Dit maakt meisjes en vrouwen gevoelig voor geweld, afhankelijkheid en armoede.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️