Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 14 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Boeken over rasicme en gelijkheid om aan je boekenlijst toe te voegen

Racisme is helaas nog steeds aan de orde van de dag. De moord van George Floyd – een ongewapende zwarte man vermoord door een witte politie-agent – was aanleiding om de wereld op z’n kop te zetten. Wereldwijd gaan mensen de straten op en laten hun stem horen: we zijn klaar met racisme. Deze boeken helpen je bij het begrijpen van racisme, wit privilege en gelijkheid en leggen de geschiedenis ervan bloot. 

Er zijn genoeg dingen die jíj kan doen om te vechten in de strijd tegen racisme en voor gelijkheid. In gesprek gaan, lezingen volgen, mee doen aan demonstraties én je goed inlezen. Deze boeken helpen je op weg.

Why I’m No Longer Talking to White People About Race – Reni Eddo-Lodge

Auteur Reni Eddo-Lodge snijdt luid en duidelijk thema’s aan over feminisme, wit privilege en klasse. Je leest over de geschiedenis van racisme en hoe je dat tegenwoordig terug vindt.

Zo geeft Reni voorbeelden over hoe het leven van zwarte mensen vandaag de dag nog stééds wordt beïnvloedt door racisme, en dan vooral in het onderwijs en op werk. Ze deelt haar persoonlijke kijk, verhalen en cijfers.

Why I’m No Longer Talking to White People About Race
€14,95

Hallo witte mensen – Anousha Nzume

Auteur Anousha Nzume legt in het boek Hallo witte mensen uit hoe je als wit persoon wit privilege kan erkennen. “Want daardoor leer je pas echt racisme begrijpen, inzien en kun je het aanvechten.”

Of we nu willen of niet, in Nederland leven we in een witte wereld, schrijft Nzume. “Eeuwenlang was ‘wit’ bepalend voor de maatschappelijke en culturele status quo. Maar sinds de hernieuwde Zwarte Piet-discussie lijkt ‘wit’ onder druk te staan als nooit tevoren. Hallo witte mensen is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld.”

Nzume beantwoorden vragen over zwarte piet, blanke vla, het n-woord en meer.

Hallo witte mensen
€16,99

Ook lezen: 5 x inspirerende boeken over het feminisme die je echt gelezen moet hebben

Tussen de wereld en mij – Ta-Nehisi Coates

Het boek Tussen de wereld en mij is een brief aan de 15-jarige zoon van auteur Ta-Nehisi Coates. In de brief schrijft hij hoe het leven is om op te groeien in Amerika als zwarte jongen.

Hoewel Amerika zichzelf voorhoudt dat raciale tegenstellingen tot het verleden behoren, vinden er werkelijk gewelddadige incidenten tegen de zwarte bevolkingsgroep dagelijks plaats.

Coates maakt duidelijk hoe racisme nog steeds in de cultuur verankerd is, en dat allemaal aan de hand van voorbeelden in zijn eigen leven. Een boek dat je raakt.

Trouwens: het boek ontving in 2015 de national book award voor non-fictie!

Tussen de wereld en mij
Prijs: €19,99

Meer lezen: Speak up & stand up – dit is wat je zelf kunt doen tegen racisme

Waarom ras ertoe doet – Afua Hirsch

“Waar kom je vandaan?,” is een vraag die Afua Hirsch regelmatig te horen krijgt. For your record: ze is geboren en getogen in Engeland. Net als haar ouders, zus, haar man, haar dochter en de meeste van haar vrienden. Toch blijven mensen vragen waar ze vandaan komt. Je raadt het al: het komt door haar huidskleur.

We zijn allemaal opgegroeid in het besef ‘anders’ te zijn.’ In Waarom ras ertoe doet legt ze uit waarom het ras zo belangrijk is. Volstrekt open, onderzoekend en subtiel verweeft Hirsch de verhalen over de raciale kloof met haar eigen verhaal. Hoe die kloof is ontstaan en hoe die nog steeds wordt ontkend, én natuurlijk: ze pleit voor verandering. Lezen dus!

Waarom ras ertoe doet
Prijs: €20

Meer boekentips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Boeken over rasicme en gelijkheid om aan je boekenlijst toe te voegen
Sluiten