Nourished
Nourished Welzijn 27 jan 2022
Leestijd: 7 minuten

De 3 laatste detoxtrends voor je lichaam en geest (van onze experts)

Een nieuw jaar is inmiddels lang en breed aangebroken. En we weten allemaal wat dat betekent… Het is tijd om ons lichaam te cleansen van alle overvloed van de feestdagen. Het is tijd voor een frisse start en een schone lei, weg met die decemberkilo’s, misschien heb je net iets te veel toegeven aan je guilty pleasures en ben je begonnen aan dry january, een maand om je te laten inspireren en ben je klaar voor een transformatie. Hoe doe je dat? BEDROCK’s natural beauty experts van Nourished delen de 3 laatste detoxtrends voor je lichaam én geest. 

Voor velen uit dit zich in een jaarlijkse detox om je lichaam en geest te reinigen. Maar als je net als ons al een poosje meegaat dan heb je vast en zeker ook gemerkt dat de ideeën over hoe je jezelf het beste kunt ontgiften ieder jaar weer veranderd.

Ben je hierdoor in de war of zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen wij hebben de top 3 nieuwste trends op het gebied van detoxen voor je op een rijtje gezet.

#1. Detox Trend – Dry Body Brushing 

Je weet dat wanneer je iets op Goop ziet het een cultstatus heeft bereikt. Vorige week zagen we GP (Gwyneth Paltrow) op de Goop Insta waarin ze ons haar Dry Body Brushing-ritueel liet zien. Deze trend die we nu vooral veel zien is een eeuwenoude traditie die al honderden jaren in de Ayurvedische gezondheidszorg wordt gebruikt. 

Dry Body Brushing is precies zoals je het zegt… je lichaam borstelen terwijl het droog is, met een borstel. Klinkt eenvoudig toch? Dat is het ook! Het biedt enorm veel gezondheidsvoordelen:

 •  Het stimuleert de lymfestroom waardoor gifstoffen uit de diepere lagen van je lichaam worden afgevoerd
 • Zorgt voor verminderde vochtophoping en wallen
 • Verbetert de bloedcirculatie
 • Exfolieert dode huidcellen waardoor een zachtere, helderdere en gezond uitziende huid achterblijft
 • Reinigt verstopte poriën, waardoor het vermogen van de huid om opgehoopte gifstoffen af te scheiden verbetert
 • Vermindert de zichtbaarheid van cellulitis door vetcellen af te breken en stimuleert celvernieuwing waardoor een flexibele en gezonde huid ontstaat
 • Geeft een natuurlijke energieboost door een verbeterde afscheiding van gifstoffen, lymfestroom en bloedcirculatie
 • Vermindert ingegroeide haartjes dankzij het exfoliërende effecten
 • Geeft het immuunsysteem een boost door een verbeterde lymfestroom, circulatie en een verbeterde afscheiding van gifstoffen
 • Verbetert je energielevel! Door verbeterde lymfestroom, doorbloeding en afgifte van gifstoffen.
 • Meer energie!

Wanneer is het beste moment?

Het beste moment van de dag om je lichaam te ‘brushen’ is ‘s ochtends voor je gaat douchen, terwijl je huid nog droog is! Het is de perfecte wake-up call voor lichaam en geest. 

Voeding voor een gezonde huid – dit wil je op jouw bord hebben liggen

Begin bij je voeten en enkels en gebruik je Dry Body Brush zachtjes in opwaartse bewegingen beginnend bij de enkels, in de richting van het hart. Zorg ervoor dat je je hele lichaam borstelt, inclusief de voor- en achterkant van je; benen en armen. Voor het beste resultaat volg je je douchebeurt door een verwarmende lichaamsolie aan te brengen terwijl je huid nog vochtig is voor je  zachtste en mooiste huid tot nu toe. Onze go-to- lichaamsoliën zijn:

Dit gezondheids- en detox ritueel is super eenvoudig, neemt 5 minuten van je dag in beslag en heeft het vermogen om je gezondheid en welzijn aanzienlijk te verbeteren.

#2. Detox Trend – tongschrapen 

Nog een Ayurvedisch self-care ritueel is tongschrapen of tongreinigen. Iets wat je, als je eenmaal begint, nooit meer een dag wilt overslaan!

Wist je dat je tong tot 20 miljoen (!) bacteriën kan bevatten? Het is de toegangspoort tot je maag-darmkanaal en speelt een belangrijke rol in veel essentiële lichaamsfuncties. Dagelijks tong schrapen kan helpen bij een:

 • Betere spijsvertering – het schrapen van je tong helpt de enzymen te activeren die je spijsverteringsproces starten
 • Stimuleert zachtjes de inwendige organen – de tong is als een gids voor veel van onze andere inwendige organen. Dagelijks tongschrapen kan helpen om de ontgifting van veel andere delen van ons lichaam zachtjes te stimuleren 
 • Verbetering van het immuunsysteem – gezondere orale bacteriën helpen bij het creëren van een gezonder maag-darmstelsel; de bron voor 70 procent van ons immuunsysteem! 
 • Stralende huid – een gezonde balans van bacteriën in je mond verhoogt het stikstofmonoxide gehalte – Hierdoor kan er meer zuurstof en voedingsstoffen je cellen bereiken waardoor je weefsels beter beschermd zijn tegen veroudering en sneller herstellen voor een gezonde en stralende huid
 • Verbeterde afgifte van gifstoffen
 • Betere adem – door het verwijderen van veel van de geurveroorzakende bacteriën die onze mond kunnen betreden
 • Wittere tanden – dankzij minder tandbederf & tandplak in je mond

Meer weten over dit eeuwenoude gezondheidsritueel, check dan dit Nourished artikel. Wil je er meteen induiken? Dan is dit een hele fijne tongschraper. 

#3. Detox trend – ademhaling 

Misschien denk je:  ‘ademen? Is dat niet iets wat ik al de hele dag doe. Hoezo is dat een bijzonder onderdeel van mijn detox?’ Nou, de realiteit is dat de meesten van ons niet goed ademen en dit heeft een aanzienlijk grote impact op onze gezondheid en welzijn. 

6 ademhalingsoefeningen van 5 minuten die je meteen rust geven

Goed ademen betekent ademen op een manier die fysiologisch optimaal is voor het lichaam. Velen van ons ademen met behulp van de spieren in onze borst, schouders en nek. Wanneer we dit doen, kunnen we slechts kleine slokjes lucht nemen, waardoor het zuurstofgehalte van ons lichaam wordt verlaagd.

Hoe lager ons zuurstofniveau hoe meer het zenuwstelsel wordt getriggerd in een staat van fight or flight, waardoor al onze gezonde regulerende functies zoals immuunfunctie, genezend vermogen, spijsvertering, hormonale balans, vruchtbaarheid en nog veel meer worden onderdrukt.

Hoe werkt het?

Goed ademen betekent dat we onze buik en middenrif gebruiken om grote hoeveelheden lucht het lichaam in te trekken om onze longen te vullen en de zuurstofvoorziening te optimaliseren. Stel je een ballon voor die zich vult en uitzet met lucht, dit is het ideaal wat we willen bereiken met een middenrifademhaling.

Wanneer we dit doen en het zuurstofgehalte van het lichaam stijgt, wordt ons zenuwstelsel getriggerd om over te schakelen van de vecht- en vluchtmodus naar de rust- en verteringsmodus. Wanneer ons lichaam in een staat van rust en vertering is, komen al onze gezondheidsprocessen weer op gang, wat betekent dat ons lichaam kan genezen, effectiever gifstoffen kan uitscheiden, hormonaal evenwicht kan vinden, ons voedsel kan verteren en beter uitgerust is om hoest, verkoudheid en griep op een natuurlijke manier te bestrijden. 

Luister ook: Bedrock Talks: over de kracht van ademen met expert Max Strom (English)

Wil je dit alles naar een hoger niveau tillen?  Omarm je detox door eens serieus ademhalingsoefeningen te verkennen. Onder andere bekend geworden door de Nederlander Wim Hof, heeft deze oude techniek alles te maken met het opbouwen van veerkracht en ultieme gezondheid door het lichaam zo snel en zo lang mogelijk in die rust- en verteringstoestand te brengen.

Meer weten? Ga naar de website van Wim voor meer informatie. Wij houden ervan om frisse en schone lucht om ons heen te hebben tijdens onze ademhalingsoefeningen, dit doen we met deBondi Wash Mist Sprays; geparfumeerd met antibacteriële en heerlijke Australische Bush-oliën, in het laboratorium getest en bewezen dat ze 99,9% van de ziektekiemen, virussen en bacteriën doden voor de schoonste en meest frisse lucht om je heen.

Kortom

Hoewel er veel detoxtrends zijn is de realiteit dat je lichaam baat heeft bij elke vorm van een reset na de feestdagen, of het nu gaat om het onthouden van alcohol of cafeïne, het starten van een nieuw trainingsprogramma, dagelijkse meditatie of het beoefenen van ademhalingstechnieken, het zal je leven op een positieve manier veranderen.

Must listen: Bedrock Talks over natuurlijke huidverzorging met de vrouwen achter Nourished

Dit gastartikel is geschreven door Erin & Floor van Nourished.nl Het originele online huis voor clean beauty & natural living in Nederland. Heb je vragen? Stuur ze dan gerust een DM via Instagram @nourished_eu of email Erin & Floor via [email protected].

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️