Redactie
Redactie Betere wereld 19 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

(H)eerlijk bakkie: deze koffiecups zijn biologisch afbreekbaar

De koffieliefhebbers onder ons weten: koffiecups zijn er in ontelbaar veel verschillende soorten. Maar als je met je cupje aan een beter milieu wilt bijdragen, dan maakt het kiezen uit de volgende biologisch afbreekbare koffiecups het misschien wel gemakkelijker.

Hoe slim is het om als koffiemaker in te spelen op milieuvervuiling? Het is namelijk best shockerend hoeveel afval gebruikte koffiecups samen creëren. Ons culinaire zusje Culy maakte daarom een lijstje met onderstaande koffiebranders die werken met het oog op duurzaamheid. Da’s pas zuivere koffie!

De Koffiejongens

Bij de Koffiejongens weten ze wel raad met het milieuprobleem. Zij maken koffiecups die 100% biologisch afbreekbaar zijn. Na het zetten van je bakkie kan de cup, hup, zo de gft-bak in. De cups zijn gemaakt van suikerriet, zetmeel en mais en deze samenstelling zal vanzelf oplossen. Tevens wordt de zeer bruikbare koffiedrab omgezet in voedzame compost, extra duurzaam dus.

Voor de koffiedrinkers: zo kun je koffiedik hergebruiken

Als je dacht dat ze alleen duurzaam inzetten op de koffiecups dan heb je het mis. De Koffiejongens bezorgen 95% te voet of met de fiets om de CO2 uitstoot van bestelbusjes te voorkomen. De pakketjes passen ook nog eens door de brievenbus, dus je hoeft niet meer thuis te zijn voor de levering van je koffie. Slim!

Door de certificatie die toegewezen is aan deze koffiecups draag je ook nog bij aan een beter leven voor de koffieboer. Na het drinken van deze koffie voel jij je niet alleen energieker, maar ook een beter mens.

 

Fairtrade Original

Fairtrade zet zich in voor een beter leven van de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Zo zijn er de welbekende Fairtrade bananen, chocolade en theesoorten. Er was al Fairtrade koffie, maar ook de koffiecups zijn nu in een biologisch afbreekbaar jasje gestoken.

Niet alleen de koffie is 100% fairtrade en biologisch, maar de omhullende cups zijn nu ook 100% composteerbaar voor in jouw gft-bak. De CO2 uitstoot die tijdens de productie en transport van de koffie wordt uitgestoten, wordt middels het initiatief ‘Fairtrade carbon credits’ rechtgetrokken. Een heel fair initiatief als je het ons vraagt.

Is dit het Amazone-vriendelijke alternatief voor koffie en groene thee?


 

Koffiepro

Soms moet je met eigen ogen zien dat een probleem groter is dan dat het lijkt. Zo zag “sr. koffiedrinker” Huub met eigen ogen met hoeveel plastic de oceaan momenteel bezaaid is. Als eigenaar van Koffiepro zet hij zich dan ook in tegen verdere plastic-ophoping in de wereld.

Met het initiatief ‘Oceano Coffee’ slaat Koffiepro de duurzame armen ineen met de organisatie van The Ocean Cleanup. De Oceano koffiecups bestaan uit 100% plantaardig materiaal, gemaakt van suikerbiet en suikerriet, en zijn daarmee volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar.

Vlinders in je buik op een koffiedate? Dat ligt mogelijk aan de cafeïne


 

Wakuli

Wakuli in Amsterdam levert ‘brievenbus koffie’, direct van de koffieboer bij jou op de deurmat. Een belangrijk gegeven: de koffieboeren ontvangen minimaal twee keer meer salaris dan de boeren die supermarktkoffie produceren. Zo creëer jij als koffiedrinker een beter leven voor de boeren die anno 2020 nog steeds te weinig inkomsten hebben.

Wij als Europeanen worden zo ontzettend blij van hun werk. Want zonder de boer, geen koffie. Dat mag beloond worden. Wakuli maakt zich hard voor de boer én het milieu. Ze verkopen hier afbreekbare en composteerbare koffiecups. Je mag dan ook nog kiezen uit Braziliaanse, Peruaanse of Indonesische koffie.

 

Peeze

Tof: de koffiebranderij van Peeze is al één van de milieuvriendelijkste ter wereld. Daar hoort een biobased koffiecapsule bij, dachten de initiatiefnemers. Door gebruik van biobased grondstoffen (grondstoffen die je opnieuw kunt gebruiken) zijn de cups van Peeze in een circulair omhulsel gestoken.

Er wordt gewerkt met suikerbietresidu en de folie bestaat grotendeels uit houtpulp. Beide grondstoffen zijn composteerbaar en dragen daardoor bij aan verbetering van het milieu. Easy peeze(y).

3 koppen koffie per dag heeft mogelijk een positief effect op je gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️