Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 11 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe klimaatrapport: zo staan we ervoor in de wereld en Nederland

Begin deze week verscheen het gloednieuwe klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het is de klimaatwerkgroep van de V.N. In het rapport staat wat we moeten doen om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het rapport ziet er niet al te best uit. Ook voor Nederland is er nog heel veel werk aan de winkel om het systeem en de bijbehorende wetgevingen zo aan te passen, dat we zorgen voor minder – of nou ja eigenlijk helemaal geen – CO2-uitstoot.

En dat is hard nodig, zo blijkt opnieuw uit het rapport.

Klimaatrapport 2021

Het grootste nieuws en meest dringende boodschap is toch wel dat de opwarming van de aarde veel sneller plaatsvindt dan eerder werd gedacht en geschetst. In het rapport – uitgebracht door wetenschappers die 14 duizend onderzoeken gebruikten, waarvan het merendeel nieuw is – komen een aantal zaken naar voren:

De opwarming

De aarde zal 1,5 graad opwarmen tegen de tijd dat het jaar 2030 is aangebroken. In het klimaatakkoord van Parijs staat dat 195 landen de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur gaan (proberen te) beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, en zo mogelijk 1,5 graden Celsius.

Maar volgens het recent uitgebrachte rapport gebeurt dat zo’n 10 jaar eerder dan gedacht. Daar ís iets aan te doen, mits we ons wereldwijd aan alle gemaakte afspraken houden; dan zou de wereldtemperatuur stijgen met 1,4 wanneer het 2100 is.

Shocking: binnen 5 jaar is de klimaatlimiet bereikt (en dit kan jij doen)

Natuur

De natuur – zoals de oceaan en bossen – is instaat om het broeikasgas CO2 op de nemen. Maar dat kan maar tot op zekere hoogte.

Deze natuurlijke afvoerputjes van CO2 raken uitgeput omdat we steeds meer bossen kappen en oceanen vervuilen. En dat terwijl we ze juist zo hard nodig hebben…

Zeespiegel

De bekende zeespiegel is aan het stijgen, zover waren we op de hoogte. Maar de oceaan stijgt nu nog harder dan gedacht; gemiddeld zijn de oceanen over de hele wereld met zo’n 2o (!) centimeter gestegen sinds 1900. In de laatste 10 jaar is ‘ie 3 keer zo snel aan het stijgen dan tussen 1901 en 1971.

De onderzoekers in dit rapport kunnen niet uitsluiten dat tegen het eind van de eeuw de zeepspiegel zo’n 2 meter gestegen is. En voor Nederland dat laag ligt, is dat geen goed nieuws. Er zal hard moeten worden gewerkt om Nederland klimaatbestendig te maken.

5 x favoriete etenswaren die worden bedreigd door klimaatverandering

Methaan

Methaan is een gas dat vrijkomt door vee, bijvoorbeeld door de boeren en scheten van koeien, maar ook bij afval verwerkingen en de productie van fossiele brandstoffen.

De gemeten metaallevels zijn momenteel het hoogst van de afgelopen 800.000 jaar.

Extreem weer

Het kan je niet ontgaan zijn: hittegolven en overstromingen over de hele wereld. Het extreme weer is een gevolg van de opwarming van de aarde die wordt veroorzaakt door de mens.

Met gevolg? Een nóg sneller stijgende zeespiegel, meer droogte, meer heftige regenval en de impact zal wereldwijd steeds meer voelbaar zijn.

Door klimaatverandering duurt de zomer straks misschien 6 maanden

Willen we dat de opwarming van de aarde beperkt blijft, dan is het essentieel dat we wereldwijd geen CO2 meer uitstoten.

What to do now?

Gelukkig is de geschiedenis nog niet geschreven en kan jij zelf een heleboel doen om jouw ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te verlagen. Eet minder vlees, koop geen fast fashion meer, koop minder spullen en repareer ze, koop lokaal en stem op een groene partij.

Waarom weten kinderen meer over de klimaatcrisis dan hun ouders?

Uiteindelijk is het de politiek die op grote schaal snel de grootste impact kan maken. De Britse premier Boris Johnson noemt het IPCC-rapport een wake-upcall voor de wereld.

Mark Rutte noemt het rapport ‘zeer zorgelijk’. Het ministerie werkt momenteel extra maatregelen uit die uiterlijk dit najaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd, schrijft NU.nl. We zijn benieuwd…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️