Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 25 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Gezond eten en drinken tijdens de feestdagen? Het lukt je met deze tips

Tijdens Kerst eten we vaak een stuk meer dan normaal. Heerlijk natuurlijk, al die kerstdiners, maar het wordt wel vervelend als je met buikpijn en katers de laatste dagen van het jaar doorbrengt als je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Genieten van de kerstdagen en tijd spenderen met je geliefden kan gelukkig hartstikke goed zonder een schuldgevoel te hebben, omdat je niet goed naar je lichaam hebt geluisterd. Zó overleef je de Kerstdagen als je gezond wilt blijven eten en drinken.

Kerst gaat immers om het samenzijn en als jij eet waar jij je goed bij voelt, zal vast niemand het daardoor minder leuk hebben.

Eten en drinken tijdens Kerst

Voor veel mensen is Kerst een periode om naar uit te kijken: heerlijk eten, geen werk of studie, kerstlampjes in de bomen, je bent met je geliefden én er wordt natuurlijk lekker gekookt; wel drie of vier gangen met bijpassende wijnen. Al die kerstdiners en lunches zijn heerlijk, maar zijn bij elkaar best veel als je kijkt naar wat je allemaal binnenkrijgt. Helemaal als je normaal gesproken gewend bent om gezond te eten en weinig alcohol te drinken.

Duurzame feestoutfit nodig? Bij deze drie adressen scoor je de fraaiste mode

Hoewel de kerstdagen natuurlijk reuze gezellig zijn en het goed is om je gezonde eetpatroon ook los te kunnen laten, is de kerstperiode soms een beetje veel van het goede. Kerst vier je tegenwoordig vaak niet alleen met je familie, maar ook met vrienden en op je werk. Die vier kerstdiners, eindeloze kerstontbijtjes en dagelijkse kerstlunches kunnen gewoon too much voor je zijn.

Gezond blijven tijdens Kerst

Ben je normaal gesproken niet zo’n grote drinker, eet je graag gezond, skip je liever suiker, ben je allergisch voor gluten of eet je geen vlees? Dan kan Kerst dus een flinke uitdaging zijn. Je wilt waarschijnlijk niet die partypooper zijn en gewoon tijd spenderen met je geliefden. Dat brengt een dilemma, want je erna doodmoe voelen met buikpijn op de bank neerploffen en je de volgende dag verlept voelen, is het je ook weer niet waard. We got you. 

Het is juist hartstikke goed om voor jezelf te weten wat je wel of niet wilt eten.

Gezonde tips voor de kerstdagen

Met deze tips lukt het je te genieten van de feestdagen zonder liters alcohol, bergen vet en kilo’s suikers naar binnen te werken:

Jouw keuzes

Knoop in je oren dat je een volwassen persoon bent en helemaal zelf kan en mag bepalen wat je eet en waar je ‘ja’ of ‘nee’ tegen zegt. Anderen hebben weinig met jouw dieet te maken. Als jij gezond wilt eten en drinken tijdens Kerst, is dat helemaal aan jou. Ook al vindt je oom het nog zo gezellig om nóg een fles wijn open te trekken, een van deze mocktails volstaat príma.

Bedenk wat je wel en niet wilt eten/drinken

Bedenk van tevoren waar je wel of geen spijt van gaat krijgen, of het nu gaat om principes, een dieet of allergieën. Als je weet waar je in elk geval ‘nee’ tegen wilt zeggen, dan maak je het voor jezelf een stuk makkelijker wanneer je iets aangeboden krijgt.

Heb je speciale wensen wat betreft je dieet, dan is het natuurlijk ook handig om je familie (of degene die kookt) in te lichten over wat je liever wel en niet eet.

Kook zelf

In plaats van de verantwoordelijkheid voor het eten bij een ander te leggen, kun je ook het heft in eigen handen nemen en zelf koken. Nodig je familie of vrienden bij jou uit om te komen eten, zo weet je precies wat er op het menu komt te staan en welke ingrediënten erin zitten!

Wees niet te streng

Lukt het je niet om elk diner of elke lunch zo gezond te eten als je had gehoopt? Wees dan niet te streng voor jezelf. Het is Kerst en je doet je best, morgen is er weer een dag. Probeer er dan in elk geval van te genieten als je jezelf toch lekker laat gaan.

Ga voor kwaliteit

Misschien besluit je om tijdens de kerstdagen een uitzondering te maken en wel een glaasje te drinken of een keer vlees te eten. Ga dan voor kwaliteit: zoek een goede (natuur)wijn uit en haal biologisch vlees van de slager. Zo is het makkelijker om echt te kunnen genieten zonder straks met een schuldgevoel achter te blijven.

Wandel erop los

Feit is nu eenmaal dat we met Kerst allemaal wat meer eten en drinken dan normaal, daar draait het immers om bij Kerst en daar is moeilijk verandering in te brengen. Waar je wél verandering in kan brengen, is hoeveel je beweegt.

Door te bewegen, maakt je lichaam de gelukshormonen serotonine en dopamine aan. Van sporten en bewegen word je daarom een stuk energieker en vrolijker en compenseer je direct het vele eten. Win-win dus!

6 x de mooiste kerstfilms om in kerstsferen te belanden

Een wandeling met je zus die je weinig ziet of een blokje om met je tante: wandelen is een perfecte manier voor quality time en een handige manier om de spijsvertering een handje te helpen na een flink diner.

Wedden dat het zo een stuk makkelijker is om toch gezond te blijven tijdens Kerst?

You can do it!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️