Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 6 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

2021 beginnen met karmapunten? Dit kun je doen!

Velen zullen blij zijn als 2020 voorbij is. Het jaar waarin veel wensen en ambities noodgedwongen werden uitgesteld. Hopelijk krijgen we het komende jaar weer wat meer vrijheid en kunnen we weer gaan dromen over memorabele momenten, zoals dansen op een festival en mooie reizen maken. Maar om het jaar toch positief af te sluiten en het nieuwe jaar positief te beginnen, kunnen we wat karmapunten scoren.

Om iets goeds te doen voor de wereld hoef je eigenlijk helemaal niet zo ver te gaan. Er hoeven geen vliegtuigen, verre landen of vaak dure vrijwilligersprojecten aan te pas te komen.

Hieronder een paar voorbeelden van een paar kleine en grotere gebaren, die helemaal in de decembergedachte passen én perfect bij je goede voornemens.

1. Bakken voor ouderen

Een moreel dilemma. Die coronakilo’s moeten eraf, maar bakken is wel je favoriete bezigheid. En tijdens de eerste lockdown heb je flink geoefend. Zet je hobby dan in voor het goede doel en verras ouderen met een lekkere taart, cake of koekjes.

De meeste mensen in een verzorgingstehuis letten toch niet meer op de lijn en zullen onwijs blij worden van zo’n zoete verrassing. Check hier welke woonzorglocaties staan te springen om jouw baksels.

2. Knuffelen met dieren

Last van huidhonger? Knuffelen met honden en katten kun je gelukkig nog oneindig doen. Heb je zelf geen huisdier om mee te knuffelen? Ga dan eens een dagje helpen in een pension of een asiel bij jou in de buurt.

Lees ook: Al van huidhonger gehoord? Dit is de impact van het gebrek aan aanraking

Extra hulp is altijd welkom, en rondom de feestdagen schijnen er meer dieren in het asiel terecht te komen dan normaal. Wie weet kom je thuis met een nieuwe huisgenoot!

3. Voorlezen aan kinderen

Heb je affiniteit met taal en wil je kinderen helpen met hun taalontwikkeling? Maak dan een uurtje per week vrij om voor te lezen of gezellig samen met een kind te lezen. Er zijn heel wat basisscholen en organisaties die samenlees projecten organiseren, waarbij je (eventueel digitaal) samen een boek gaat lezen. Op die manier kun je de lol van het lezen overbrengen op kinderen.

4. Voedselpakketten inpakken

Dit jaar hoef je geen enorm kerstdiner in elkaar te draaien, dus als het goed is heb je wel wat tijd over rondom de kerstdagen. En bij de Voedselbank kunnen ze wel een paar extra handen gebruiken, want helaas zijn er steeds meer mensen afhankelijk van voedselpakketten.

Ga samen met een vriend of vriendin een middagje helpen met het inpakken van de pakketten, dan smaakt jouw eigen kerstdiner waarschijnlijk nog lekkerder.

5. Koop een stukje bos

Bijzonderen momenten brengen vaak CO2-uitstoot met zich mee, zoals vliegen, bier brouwen of datzelfde bier drinken op een festival. Met deze actie van Kornuit kun je helpen om Nederland een stukje bosrijker te maken, door één of een halve vierkante meter bos te laten aanleggen in Twente.

Jong bos legt heel snel CO2 vast, waardoor je de impact van de uitstoot kan compenseren. Daarbij wordt er een bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de bodem en worden er verschillende soorten bomen geplant, zodat het bos bijdraagt aan de biodiversiteit.

Meer happy vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️