Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Nieuws 5 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Good News Monday: deze uitvinding is dé oplossing voor voedselverspilling

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: een uitvinding die de oplossing biedt voor voedselverspilling.

Voedselverspilling is wereldwijd een enorm groot probleem dat hoognodig aangepakt dient te worden. Het Nederlandse bedrijf Orbisk heeft voor restaurants dé oplossing.

Cijfers over voedselverspilling

De cijfers liegen er niet om, we gooien met z’n alle veel te veel eten weg.

  • Wereldwijd wordt 1/3 van al het eten weggegooid.
  • Volgens het voedingcentrum verspillen wij in Nederland jaarlijks maar liefst 200.000.000 kg goed voedsel met een waarde van €5 miljard euro.
  • In 2019 verspilde de gemiddelde Nederlander 34,3 kilo aan eten.
  • In de horeca is het nog erger. Wereldwijd wordt er 10.000 kilo voedsel verspild per horecagelegenheid.

Dat is ongelofelijk veel. Niet alleen is het zonde, maar het is ook nog eens heel slecht voor het milieu. Bij het verbouwen van het voedsel en het dumpen ervan komt behoorlijk wat CO2 vrij. Het bedrijf Orbisk wil hier met hun nieuwe apparaat een stokje voor steken.

De oplossing voor voedselverspilling

Doormiddel van Image-Tracking Recognition Technology (simpelweg: een camera met kunstmatige intelligentie die boven de prullenbak hangt) kan het voedsel herkend worden en door middel van een weegschaal kan gemeten worden hoeveel van dat voedsel weggegooid wordt.

Alle data wordt vervolgens bij elkaar gebracht en op een simpele manier weergegeven, zodat de chef weet wat voor eten er op welk moment van de dag weggegooid wordt. Hierop kan de chef de voedselinkopen aanpassen, om de verspilling in het vervolg te voorkomen.

Met de uitvinding hoopt Orbisk de voedselverspilling in restaurants te reduceren met 50 procent (5.000 kilo per horecagelegenheid). Dit is enorm veel.

Het ontstaan van het idee

De medeoprichter van Orbisk, Olaf van der Veen zegt dat hij op vakantie bij het ontbijt in het hotel op het idee is gekomen. Hij kwam als laatste gast aan en zag dat het buffet nog helemaal vol lag. Na het eten van zijn ontbijt wist hij dat de rest weggegooid zou worden. Daar zag hij de kans om het verspillen tegen te gaan.

Er wordt over de hele wereld enorm veel onnodig weggegooid. Niet alleen voedsel, maar al het afval dat we produceren moet gereduceerd worden. Met als eindelijke doel: …zero waste?

Het is lastig om bij zo’n nulpunt te komen, maar met ideeën zoals die van Olaf en zijn team komen we steeds dichter in de buurt. Goed nieuws dus, voor deze maandagochtend.

Zelf minder verspillen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Good News Monday: deze uitvinding is dé oplossing voor voedselverspilling
Sluiten