Stefanie Klaver
Stefanie Klaver Mind 4 jan 2020

Waarom lukken goede voornemens niet en wat kun je doen om ze wel waar te maken?

In 2018 had zo’n beetje heel Nederland het goede voornemen om in 2019 fitter door het leven te gaan. Helaas slaagde meer dan 90% van de mensen er niet in deze missie op lange termijn vol te houden. Of het nou de inconcrete doelen, teveel nieuwjaarsborrels, vrijdagmiddag, een te lekkere Italiaan om de hoek, vieze douches op de sportschool, of die te drukke baan was…

Het komt er in ieder geval op neer dat er meer redenen te bedenken zijn waarom gezonde, goede voornemens niet slagen dan wel. Waar gaat het mis en wat kun je er nou aan doen om 2020 wel fit door te komen?

Set a goal, get a goal

Concretiseer jouw doelen. Met vage goede voornemens heeft niemand de oorlog ooit gewonnen. Dus: wat wil je bereiken, hoe wil je dit bereiken, waarom wil je dit bereiken, wanneer wil je dit bereiken, met wie wil je dit bereiken. Maak een plan, schrijf het op, zet een intentie and… off you go!

Handig: Op deze manier bereik je wél je doelen (spoiler: maak er een gewoonte van)

Willen is kunnen, toch?

Leuk hoor zo’n super concreet plan maar is het eigenlijk wel haalbaar? Als je iets maar hard genoeg wil dan lukt het wel, toch? Don’t think so.

Wees vooral eerlijk en realistisch bij het stellen van je doelen. Bedenk van te voren waarom het je dit jaar wel gaat lukken om tijd vrij te maken voor die wekelijkse yogasessie, je wekker een uur eerder te zetten om te gaan sporten, vaker voor jezelf te koken, op vrijdagavond nee te zeggen tegen dat laatste rondje welke eigenlijk al 3 keer voorbij is gekomen.

Ook interessant: Deze 3 dingen staan jouw doelen in de weg (maar zo behaal je ze alsnog)

Vallen, opstaan en weer doorgaan

En dan is het opeens maart en denk je terug aan 31 december 2016. Wat gaat de tijd toch snel hè. Misschien zijn de afgelopen maanden niet helemaal volgens plan verlopen, of misschien zelfs helemaal niet.

Niet getreurd. Dit is hét moment waarop je jezelf herpakt. Je maakt namelijk het verschil door juist nu door te pakken in plaats van de handdoek in de ring te gooien. Accepteer dat niet alles in één keer lukt, pak de draad weer op en verlies je doel niet uit het oog.

Meer over goede voornemens waarmaken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom lukken goede voornemens niet en wat kun je doen om ze wel waar te maken?
Sluiten