Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 8 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Met de 7 regels uit deze bestseller maak je makkelijk nieuwe vrienden

Hoe maak je nieuwe vrienden? In de digitale wereld van tegenwoordig is het steeds lastiger om diepgaande vriendschappen op te bouwen. De Amerikaanse schrijver Dale Carnergie schreef het boek ‘How to win friends and influence people‘. In het boek noemt hij zeven simpele regels die helpen om nieuwe vrienden te maken én ze te behouden. Wat kunnen we leren uit deze bestseller uit 1936?

Vrienden maken dat doe je toch vanzelf, daar heb je toch geen hulp bij nodig? En als je een oprecht persoon bent dan hoef je toch geen vrienden voor je te ‘winnen’?

Tijd om je vrienden te bedanken (ze maken je gelukkiger, gezonder én minder gestrest)

Dat is vaak de reactie als mensen de titel van Dale Carnergies boek horen ‘How to win friends and influence people‘. Carnegie schreef in zijn boek zijn denkwijze over hoe je relaties opbouwt en vasthoudt.

Een universeel thema dat elk mens aangaat. Het is echter niet voor niks één van de meest bekende boeken uit de twintigste eeuw, waar er dertig miljoen wereldwijd van zijn verkocht, en vandaag de dag nog steeds een verkoophit is.

Wie is Dale Carnegie?

Dale Carnegie is geboren in 1888 in Missouri en is een Amerikaanse schrijver en ontwikkelaar van cursussen over verkopen, spreken voor publiek en persoonlijke ontwikkeling. Een lifecoach avant la lettre zullen we maar zeggen.

Na jaren van presentaties geven over persoonlijke ontwikkeling schreef hij in 1936 het boek ‘How to win friends and influence people‘. Hierin schreef hij zijn visie op over hoe je een aardig persoon wordt waar mensen graag bevriend mee zijn. Het boek werd toen en nog steeds door veel mensen bespot. De Amerikaanse schrijver erkende zelf ook dat zijn advies uit het boek wat naïef klinkt, maar wel hard nodig is.

We zijn steeds minder goed in relaties opbouwen

De adviezen liggen misschien wel voor de hand, echter is het wel waar we met z’n allen ons hele leven naar streven: betekenisvolle relaties opbouwen met de mensen om ons heen.

Op vakantie met vrienden? 3 tips om ruzie te voorkomen

En vaak genoeg lukt het niet: er zijn steeds meer scheidingen, eenzaamheid onder jongeren groeit en we leven in een hyper-individualistische maatschappij.

Kennis is belangrijker dan vriendelijk zijn

Dat is ook het punt wat Carnergie in zijn boek wilde maken. Hoe simpel ze ook zijn, het zijn toch vaak ook de dingen die we vergeten om te doen.

Onze hedendaagse kennis-cultuur wil ons doen geloven dat we ingewikkelde dingen moeten begrijpen om een goed mens te zijn. Zoals de relativiteitstheorie van Einstein of ingewikkelde programmeertalen. Dit is ook waar we als mens tegenwoordig goed in zijn: studeren, onderzoeken, veel informatie tot ons nemen en rationeel nadenken.

Dat is misschien ook wel de reden dat we daarom steeds minder goed worden, in de zaken die daar 180 graden tegenover staan. Dingen die simpel en emotioneel zijn en gaan over relaties tussen mensen.

Bij het opbouwen van een relatie gaat het immers om te laten zien hoeveel je van iemand houdt en niet om te laten zien hoeveel kennis we hebben. Dus vaardigheden die we echt nodig hebben, zijn volgens Carnegie charme en het kunnen laten zien aan vrienden en familie dat we hen begrijpen, luisteren en aan hun kant staan.

Hoe maak je nieuwe vrienden?

Volgens Carnegie is het belangrijk dat we als mensen begrijpen dat we niet op elkaar moeten wachten, door arrogantie of onzekerheid, totdat mensen naar ons toekomen.

Om gelukkig te zijn moet je als mens weten hoe je anderen voor je wint, vrienden maakt en relaties opbouwt. Hoe doe je dat dan precies? Volgens Carnergie gaan deze zeven regels je daar in ieder geval bij helpen:

7 regels om nieuwe vrienden te maken

1. Glimlach veel
2. Onthoud iemands naam
3. Luister oprecht naar anderen
4. Denk na over wat je vrienden willen
5. Zorg ervoor dat jouw succes niet ten koste gaat, van het succes van je vrienden
6. Verbeter nooit andermans fouten
7. Leer de manier waarop je vrienden denken, begrijpen en waarderen

Wie zijn er écht belangrijk in je leven? Een schoonmaak in je vriendenkring

En hoe zit het met het stukje ‘influence people’, uit de titel van het boek? Volgens Carnegie zijn de enige mensen die de gedachten en meningen van anderen kunnen veranderen, de mensen van wie we houden of wie we aardig vinden.

Volgens The School of Life zijn dat de mensen die Carnegies lessen uit zijn boek ‘How to win friends and influence people‘ serieus nemen en opvolgen. Je weet dus wat je te doen staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️