Bedrock's expert
Bedrock's expert Reizen 25 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe reizen: hoe we langzaam anders naar reizen gaan kijken

Reizen draait om de bestemming, zo zou je denken. Bushokjes tonen immers zonnige oorden, televisiecommercials de beste prijs voor een weekendje Barcelona, en de eerste vraag op elke travel website altijd dezelfde: waar wil je naartoe? Toch bespeuren we langzaam een shift in het ‘bestemmingsreizen’.

We leggen het uit.

Opnieuw kijken naar (verre) reizen

Huisverhuur-gigant Airbnb was dit jaar de eerste travel aanbieder die dit naar eigen zeggen heeft omgedraaid. In plaats van jóu te vragen waar je naartoe wil, willen ze je nu op ideeën brengen met inspirerende appartementen, boomhutten en zolderkamers. Waar die dan staan is niet belangrijk, het gaat om de ervaring.

En dat is geen gekke gedachte. Want twee jaar corona-lockdowns, het klimaatakkoord van Parijs dat boven ons hoofd hangt en recenter de chaos op de vliegvelden doen ons noodgedwongen reflecteren op ons reisgedrag.

Hier vind je de mooiste natuurhuisjes in Nederland (ver weg van de massa)

Is het wel nodig om te kiezen voor een verre bestemming of voor de kortste reistijd? Of gaat het om de ervaring die de reis ons kan geven, en doet de exacte plek waar we onze tas uitpakken er niet zo toe?

Waarom reizen we?

Lang was reizen vooral een gewoonte. Maar sinds 2020 hebben de reisbeperkingen veel van ons doen inzien dat reizen vooral ook allerlei wezenlijke behoeftes kan vervullen. Ontspanning, genieten, avontuur, vrijheid, bezinning, cultuur, wat het ook is. De bestemming is dan dus maar een middel, niet het doel.

Dat betekent niet dat we na twee jaar staycations op Alpacaboerderijen nooit meer de grens over zullen gaan. Want wat zijn we blij dat we weer mogen. Maar als je rust wil vinden in de natuur, maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je dat doet in Costa Rica of in het Zwarte Woud.

Jouw nieuwe zomerbestemming: hiken en mountainbiken door Centraal Portugal

En als je behoefte hebt aan ultieme ontspanning aan zee kan dat net zo goed in Biarritz, in plaats van op Bali. Altijd al willen ontdekken hoe het leven er aan toe gaat in een metropool? Dan is de Eurostar naar Londen of een ICE naar Berlijn misschien wel een veel beter idee dan een lijnvlucht naar New York.

Dichtbij en ver weg kunnen even goed hetzelfde doel dienen. Dus mogen we onszelf terecht afvragen of ver weg eigenlijk nog wel nodig is, al helemaal bij korte trips.

What about the planet?

Want nu zien we niet alleen dat de grote Europese airports de vraag helemaal niet aan kunnen, maar ook dat er vanuit de overheid wordt gesproken over het structureel verminderen van vluchten uit duurzaamheidsoverwegingen. Dan kan het eigenlijk niet anders dan dat heel veel mensen hun reisgewoonten moeten gaan heroverwegen.

Want als er één plek is waar het bestemmingsdenken in stand wordt gehouden, dan is het wel het vliegveld. Geen piloot die vliegt op de bonnefooi.

Vliegen is heilig (of toch niet?)

Sommige reizigers zijn hun tijd al ver vooruit als het gaat om bestemmingsdenken. Denk aan die ene oom en tante die altijd op fietsvakantie gaan. Of mensen die met een camper de weg op draaien zonder echt plan. Het gaat dan om de ervaring van de reis zelf.

Maar goed, dit soort vrijgevochten types zijn nog altijd niet in de meerderheid in vakantieland. Kunnen we dan toch zeggen dat de dagen van het bestemmingsdenken geteld zijn? Op zijn minst zou het goed zijn als we de bestemmingsvraag niet meer doorslaggevend laten zijn in het maken van onze plannen.

Kortom

Dus volgende keer als je op reis gaat, vraag je dan niet af waar je naartoe wil. Vraag je af waar je behoefte aan hebt. Wat wil je gaan doen? Wat wil je beleven? Wat wil je weer mee naar huis nemen? Je zal zien dat aansluiten in de rij op Schiphol dan eigenlijk helemaal niet nodig is.

Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Dit gastartikel is geschreven door Adriaan Hogervorst. Hij is Head of Marketing bij camper deelplatform Goboony. Hij is net terug van een trip in een elektrische camper met zijn gezin, en is al bezig met het plannen van de volgende.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️