Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 20 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Het geheim van gelukkig zijn (we delen 4 tips)

Gelukkig zijn, het maakt je hele leven een beetje leuker. Toch is het voor veel mensen een uitdaging om zich zo te voelen. Daarom delen we vandaag, op de internationale Dag van het Geluk, vier manieren om je gelukkig te voelen – of in ieder geval een stap in de goede richting te zetten.

Wees vriendelijk

Je zou denken dat gelukkig zijn bij jezelf begint. Dat klopt, maar dan wel vooral bij je gedrag richting anderen. Vriendelijk zijn is zowel voor jezelf als voor je omgeving leuk. En wat blijkt? Je wordt er ook veel gelukkiger van. Heel logisch, want wij mensen zijn sociale wezens. Door aardig te zijn leggen we makkelijker contact met elkaar, en daardoor voelen we ons weer meer verbonden met de wereld om ons heen.

Bovendien geldt ‘wie goed doet, goed ontmoet’ nog steeds. Dus als jij altijd vriendelijk en behulpzaam bent naar anderen, is de kans groot dat jij ook hulp krijgt wanneer je dat nodig hebt. Vriendelijkheid kan je ver brengen. Zoals de Dalai Lama zei: ‘My religion is very simple. My religion is kindness.’

Lach!

Behalve vriendelijkheid, kan ook blijheid je gelukkig maken. Klinkt misschien lastig, maar blij zijn is gemakkelijker dan je denkt. Dit doe je bijvoorbeeld door alleen al door te lachen. Als je lacht, maak je automatisch endorfine aan. Daardoor ga je je blij voelen. Volgens onderzoek heb je zelfs meer pijn tijdens medische ingrepen wanneer je een negatieve gezichtsuitdrukking hebt.

Genoeg reden om te lachen dus. En als je dat echt wilt doorvoeren, is het de uitdaging om juist ook een glimlach op je gezicht te hebben tijdens vervelende klusjes. Er is een Zen Koan-uitspraak die als volgt luidt: ‘Probeer te glimlachen terwijl je wortels aan het schillen bent.’ De situatie maakt meestal dus niet zoveel uit, jouw houding des te meer.

Dit vind je vast leuk: Nieuwe school in India richt zich op persoonlijk geluk en emotionele intelligentie.

Wees compassievol

Ook kan het helpen om meer compassie naar anderen te tonen. Immers, iedereen is mens en iedereen maakt fouten. Door dit te erkennen, kan je leven al veel lichter aanvoelen, waardoor je je uiteindelijk gelukkig gaat voelen. Als iemand een foutje maakt, help diegene dan gewoon. De meeste mensen doen enorm hun best, en niet iedereen voelt zich elke dag even goed. Daar weet jij waarschijnlijk alles van, dus dat helpt al om dingen te relativeren.

Die persoon op straat die je boos aankeek? Misschien voelde hij zich gewoon niet zo fijn vandaag. In plaats van daar om te zeuren, kun je hier gewoon relaxed mee omgaan. Als je anderen helpt, heeft dat ook een positieve invloed op jezelf – ook al is dat natuurlijk niet de reden waarvoor je het moet doen.

Dankbaarheid

Jawel, we schrijven regelmatig over het belang van dankbaar zijn. Niet zonder reden, want dankbaarheid is dé manier om je meteen wat gelukkiger te voelen. Zowel mentaal als fysiek, want uit onderzoek blijkt dat je ook beter slaapt als dankbaar mens.

En je hoeft niet meteen de loterij te winnen om dankbaar voor je leven te zijn; overal zijn redenen voor dankbaarheid. Een zonnetje op je gezicht, een glimlach van een vreemde, een lief berichtje van iemand: de kleinste dingen zijn de grootste redenen om dankbaar te zijn.

Fijne International Day of Happiness!

Een gelukkig leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️