Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 14 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Twee verschillende hersenhelften: zo breng je ze in balans (en waarom je dat wilt)

Dat onze hersenen bestaan uit twee verschillende hersenhelften, is common sense. Maar wat weten we nou eigenlijk écht van die twee helften? De linkerhersenhelft gebruiken we vooral om logisch te redeneren terwijl de rechterhersenhelft gelinkt is aan creativiteit en emoties…. Of was het nou omgekeerd?

Hoewel hersenonderzoekers nog voor heel wat mysteries staan, zijn ze het in ieder geval over één ding eens. Onze hersenen zijn een prachtig, hypercomplex orgaan dat ons in staat stelt om te functioneren als mens.

En toch vinden we dat het grootste deel van de tijd maar vanzelfsprekend en staan we daar amper bij stil. Tijd om dat om te gooien!

De hersenhelften explained

Vreemd genoeg zorgt de rechterhersenhelft voor de aansturing van het linkerlichaamsdeel en zorgt de linkerhersenhelft voor de aansturing van het rechterlichaamsdeel.

Lees ook: It’s not just you: de zomer maakt je hersenen langzamer (volgens onderzoek)

Daarnaast beschikken de verschillende hersenhelft over unieke functies. De rechterhersenhelft staat bijvoorbeeld in verband met abstracte zaken als muziek, kleuren, fantasie en emoties. De linkerhersenhelft daarentegen wordt gelinkt aan logisch redeneren, strategie, wiskunde en taal.

Dominante hersenhelft

In de jaren ’60 kwamen wetenschappers met een populaire theorie naar buiten. Die theorie stelde dat ieder persoon over één dominante hersenhelft beschikt, die via hersenscans te herkennen zou zijn aan een sterker neuraal netwerk.

Must read: Hoe we creatiever kunnen worden volgens hersenonderzoeker Dick Swaab

Individuen waarbij de linkerhersenhelft dominant is, zouden beter zijn in wiskunde en logisch redeneren, mensen met een dominante rechterhersenhelft zijn beter in creatieve dingen. De verschillende hersenhelften zouden op die manier verklarend zijn voor verschillende persoonlijkheidstypes.

Samenwerking is cruciaal

Wetenschappelijk onderzoek naar de verschillende hersenhelften spreekt dat echter tegen. Op scans valt dus niet te herkennen dat individuen per definitie ‘links-dominant’ of ‘rechts-dominant’ zijn.

De twee verschillende hersenhelften moeten juist heel goed samenwerken om tot cognitieve prestaties te komen. Om te begrijpen wat iemand zegt, levert je linkerhersenhelft bijvoorbeeld de taalkundige informatie aan, terwijl je rechterhersenhelft non-verbale prikkels als intonatie verwerkt.

Hoe breng je de twee hersenhelften in balans?

Kortom: het is vooral de samenwerking tussen de hersenhelften waaraan we onze prestaties aan te danken hebben. Wil je je brein extra trainen, dan heb je er alle baat bij om de twee hersenhelften in balans te brengen en te trainen in hun unieke eigenschappen. Maar hoe doe je dat?

Zo train je je linkerhersenhelft

  • Leer een nieuwe taal
  • Los dagelijks een sudoko op
  • Speel vaker een rondje schaken

Zo train je je rechterhersenhelft

  • Leer nieuwe bewegingen aan, zoals ingewikkelde dansjes of nieuwe yogaposes. Inspiratie nodig? Probeer eens één van deze zumba work-out video’s
  • Leer een nieuw instrument spelen
  • Teken vaker, bijvoorbeeld met één van de drawing challenges waarbij je gedurende een maand dagelijks één object moet tekenen.

En always remember: je hersenen zijn als een soort spier: hoe vaker je ze traint, hoe beter ze worden.

Meer over de hersenen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️