Emma Bering
Emma Bering Mind 26 aug 2018

It’s not just you: de zomer maakt je hersenen langzamer (volgens onderzoek)

In de zomer tijdens de warme dagen is het een stuk lastiger om bepaalde dingen te doen. De was ophangen kost al belachelijk veel moeite en denk nog maar even niet aan het feit dat je nog boodschappen moet doen. Je voelt je moe en je bent veel minder productief. Maar het is ok├ę, het ligt niet aan jou. De temperaturen kunnen in de┬ázomer┬áineens erg hoog oplopen. Helaas heeft niet iedereen vakantie en moeten veel mensen gewoon doorwerken. Deze hitte heeft een negatief effect op de hersenen en daardoor op jouw productiviteit.

Airco of geen airco tijdens werk

Daar hebben Amerikaanse wetenschappers onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek komt uit 2016, maar de resultaten zijn in dit geval niet tijdsgebonden. Ze hebben uiteindelijk 44 studenten van universiteiten onderzocht. Hiervan woonden 24 studenten in een gebouw met airco en 20 studenten in een gebouw zonder.

Hittegolf! Skip deze chemische ingredi├źnten (en gebruik natuurlijke zonnebrand)!

Vervolgens werden deze studenten voor twaalf dagen gevolgd tijdens een hittegolf in de zomer. Twee keer per dag moesten ze via hun mobiel een paar vragen beantwoorden. Denk aan een paar simpele rekensommen, zoals optellen en aftrekken, en vragen die testten op aandacht en verwerkingssnelheid.

De resultaten

Na de testperiode bleek dat studenten die geen airco hadden inderdaad meer moeite hadden met de rekensommen. Niet alleen werden er meer fouten gemaakt, ook was de responstijd langer. Er was dus een significant verschil tussen werken met airco en werken in de hitte. Heb je het idee hebt dat je concentratie minder is en dat je meer fouten maakt tijdens een hittegolf? Dat kan dus kloppen.

Last van migraine? Vermijd dan deze 7 dingen

Zoek de koelte op in de zomer

Werk je door in de zomer? Dan kan je tijdens een hittegolf beter niet binnen zitten. Mensen denken namelijk vaak dat ze het wel aankunnen en dat het lichaam zich wel aanpast. Toch werkt dat niet zo. Hetzelfde geldt voor koud douchen in de zomer of koud water drinken, ook dat is niet verstandig. Je lichaam gaat zich dan namelijk opwarmen en dat is wel het laatste wat je wilt. Als je niets te doen hebt, maakt het in principe niet zoveel uit. Dan kan je lekker luieren en doen wat je wilt.

Tijdens het werken

Tijdens werktijden is het verstandig om wel de verkoeling op te zoeken. Ook als je studeert en je moet leren, kan je beter naar de bibliotheek gaan of ergens anders waar het een stuk koeler is. Blijf vooral niet in een te warme ruimte zitten, dat komt je productiviteit niet ten goede.

Mocht je op kantoor geen airco hebben, zorg er dan in ieder geval voor dat je voldoende drinkt en maak gebruikt van de zonwering als dat er is. Een andere tip is om planten neer te zetten die het klimaat in de ruimte onder controle houden.

Heb je het warm? Deze tips helpen je

De beste Bedrock-artikelen ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl├║s elk weekend de best gelezen artikelen ­čî┐

Reageer op artikel:
It’s not just you: de zomer maakt je hersenen langzamer (volgens onderzoek)
Sluiten