Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 23 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat maakt een zoen eigenlijk een goede zoen?

Een goede zoen is onbeschrijfelijk. Naast dat zoenen gewoonweg heerlijk is (of nou ja: kan zijn), is het ook hartstikke gezond voor onze gezondheid. Van calorieën verbranden tot je afweersysteem verbeteren; zoenen is goed voor je. Maar wat maakt een zoen nou eigenlijk goed?

We gingen op onderzoek uit.

Waarom we zoenen

Wie denkt dat zoenen overrated is: vergeet het maar. Een zoen is namelijk hartstikke belangrijk, niet alleen omdat het intiem is en gewoon lekker, maar ook omdat het helpt bij het bepalen of andere persoon geschikt is als partner. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Albany.

Het helpt in de zoektocht naar op iemand genetisch gezien bij ons past. Naast speeksel wissel je namelijk ook onbewust een bepaalde chemische informatie uit, zoals de gezondheid van de ander. Benieuwd waarom we nog meer zoenen? Dat lees je in het artikel ‘waarom zoenen we?‘.

Als een vorm van body language

Dat zoenen een vorm van communicatie is, blijkt dus wel. Body language, specifiek. Maar zoals je misschien ook weleens hebt meegemaakt, heeft iedereen een andere manier van communiceren en zo ook voor als het aankomt op lichaamstaal én dus zoenen.

Waar de één te keer gaat als een wasmachine, houdt een ander z’n tong liever binnensmonds. En dan alles daar tussenin natuurlijk.

3 zoenen of een hand? Dit is waarom begroetingen altijd misgaan

Wat jij een goede zoen vindt, vindt een ander misschien helemaal niks en een dikke vette afknapper in plaats van een turn on. Waarom? De hoe, waar, wanneer en waarom van de zoen spelen daarbij een belangrijke rol.

Wat maakt een zoen goed?

Eigenlijk is zoenen best een beetje gek als je er wat langer over nadenkt. Als we iemand leuk vinden, komen we heel dichtbij met onze hoofden en steken onze tongen tegen elkaar aan. Hoe gek het idee eigenlijk ook is, zo goed is het ook.

Waarom is het zo fijn om te zoenen? Dit filmpje legt het uit

De Amerikaanse psychotherapeut Chamin Ajjan, een klinische sociaal werker, cognitieve gedragstherapeut, sekstherapeut én auteur van het boek Seeking Soulmate: Ditch The Dating Game and Find Real Connection, deelt een inzichten over wanneer een zoen nou eigenlijk een goede zoen is.

1. Hou de ander in gedachten

Intimiteit heeft alles te maken met een gezamenlijke flow. Van elkaar aanvoelen, de energie die er op dat moment heerst tussen jullie en ja: ook consent. Consent is in eerste instantie belangrijk, voelt degene zich er oké bij? Weet je het niet zeker? Vraag het dan.

2. Neem de tijd

Er bestaan allerlei verschillende zoenen. Van een korte kus op het voorhoofd of juist een lange intense tongzoen waarbij jullie lippen elkaar seconden lang blijven aanraken. Als de zoen eenmaal flowt en jullie syncen, maakt je lichaam het knuffelhormoon oxytocine aan en voel je je nog meer verbonden met je (zoen)partner.

Deze gloednieuwe datingapp is hot én fruity (ja, echt)

3. Take it slow

Niet iedereen is into French kissing, ofwel tongzoenen. Sommigen houden meer van kussen en om achter jullie flow te komen, begin je met een rustige, kalme zoen waarbij vooral je lippen het werk doen.

Ben je ready voor een tongzoen, duw dan NIET je tong zomaar naar binnen, maar introduceer subtiel je tong in de zoenpartij.

4. Bouw het langzaam op

Ben je wel in voor een wilde tongzoen, zorg dan dat je het eerst langzaam opbouwt. Op die manier kunnen je lichaam en mind zich er langzaam op voorbereiden. In plaats van meteen met de tong uuuhh deur in huis te vallen.

5. Vergeet de rest van het lichaam niet

Een zoen gaat hand in hand met aanrakingen, knuffelen, elkaars gezicht aanraken, strelen, kusjes geven en zoenen. Je kunt elkaars handen vast houden, elkaar kriebelen of knuffelen. Het maakt de zoen nóg fijner en intiemer.

De helende kracht van (niet-seksuele) aanraking

6. Bijten kan, maar wees voorzichtig

Een speelse bijt kan ontzettend spannend en opwindend zijn, maar again: bouw het op. Je zoenpartner uit het niets keihard in de lippen of wangen bijten kan nogal een afknapper zijn. Helemaal als het onverwachts komt. Take it easy, tiger.

7. Goede mondverzorging

Een zoen wordt nog beter als je lippen zacht zijn en je mond fris ruikt. Het maakt jezelf of de ander in elk geval aantrekkelijker om te zoenen. Smeer je lippen dus in met een natuurlijke lippenbalsem (of maak het zelf met dit recept!) en poets je tanden voor je date.

Happy kissing!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️